Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ne pun PÂINEA pe masă. Însă pentru mulţi ei sunt doar... „NIŞTE ŢĂRANI”

Publicat: 16 martie 2020 - 13:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În goana noastră nebună după alimente, hârtie igienică şi ce-o mai fi de cumpărat uităm că undeva, adânc întipărit în istoria şi existenţa noastră, stă COLŢUL DE PÂINE fără de care nimeni nu şi-ar putea duce zilele.

Îmi amintea facebook azi de o vizită pe care am făcut-o anul trecut prietenului şi colaboratorului meu Vasile Pop-Silaghi, la ferma lui din judeţul Neamţ. Acolo am văzut, înrămată pe un perete, scrierea pe care o redau integral mai jos şi care vorbeşte, simplu, dar atât de pătrunzător, despre soarta, dureros de solitară, a ŢĂRANULUI român! Acest OM, MARE CÂT ISTORIA NOASTRĂ!

De cele mai multe ori, viaţa cotidiană a oamenilor reţine doar evenimentele culturale, politice, sportive, micile bârfe din lumea afacerilor, naşterea sau moartea unor prieteni sau duşmani. Uităm însă că tumultul acestor întâmplări n-ar putea fi generat fără condiţia primordială a existenţei: ALIMENTAŢIA.

Se discută totuşi că laptele este puţin, pâinea e scumpă, cartoful e aliment de lux sau că în acest an va fi grâu pentru un an şi jumătate.
De cele mai multe ori uităm, din păcate, să ne aplecăm atenţia, cu respect, asupra celor care, cu palmele sau cu maşina, cu sapa sau cu avionul, cu răbojul sau cu computerul, trudesc pentru ca pâinea lor şi a semenilor să fie mai bogată şi mai ieftină.
Aceşti oameni, mari cât istoria noastră, se desprind greu din plasa gândurilor pentru ziua de mâine, pentru „mirabila sămânţă” ce va încolţi, pentru ploile care va să vină, pentru grindina care să nu bată şi pentru multe alte griji.

Atunci când e sărbătoare, în sfârşit şi în ograda lor, se bucură singuri. Cei care uită că prima lor dorinţă după naştere a fost să mănânce, că inginerul, doctorul, profesorul, funcţionarul, artistul, sportivul, muncitorul, toţi deopotrivă, nu pot să-şi desfăşoare vocaţia fără măcar un colţ de pâine, aceştia trec nepăsători pe lângă sărbătoarea lor sau, în cel mai bun caz, constată indiferent şi ironic: nişte ţărani!

Dr. Ing. Vasile-Pop Silaghi

niste tarani_b

niste tarani_inramat_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?