Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Marea îngrijorare a oierilor: CE-O SĂ FACEM CU MIEII DE PAŞTI?

Publicat: 23 martie 2020 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine sunt pe bună dreptate îngrijoraţi că de Paşti nu pot vine mieii şi nu vor avea bani să-şi continuie oieritul, să semene porumbul pentru animale... Până la sărbătorile pascale, iată că preţul cărnii de miel a căzut la 10 lei kilogramul în viu.

„De la 14-15 lei/kg, astăzi, 21 martie, a coborât la 10 lei! Nişte ciobani din zona Sibiului au dat şi cu 10 lei/kg mieii în viu din poarta fermei. No, când am zis că ieşim şi noi deasupra, am căzut iar în gaură cu nenorocita asta de pandemie!”, ne-a declarat vădit supărat Ion Cruciat, oier din Răşinarii Sibiului.  

„Fă rai din ce ai!”
Crescătorul are la vânzare vreo 1.300 de miei, vreo 800 în greutate de 30-35 kg, înţărcaţi, iar restul de la 20-25 kg până la ultimul fătat ieri!
„Cu pandemia asta stăm cam izolaţi; am păşune în Şura Mare, lângă Sibiu, o parte cumpărată, o parte închiriată, în total cam 100 şi ceva de hectare. Nu-mi ajunge terenul să produc furajele pentru hrana animalelor. Am şi băiatul cu mine; ce să facem? ne limităm la cât avem. «Fă rai din ce ai!», spune o vorbă înţeleaptă”, a susţinut crescătorul de animale.

„Baiul e că nu ştim ce vom face de Paşti cu mieii!”
Ion Cruciat are 1.800 de oi şi şase îngrijitori. „Mi-e frică de toată povestea asta! Eu le-am şi spus: «Care vrea acasă, înapoi nu mai vine!» Majoritatea sunt de la Răşinari de la mine, dar mai am oameni şi îngrijitori şi din Maramureş! Le-am zis şi lor «Poate mi-aduceţi vreun cioban din Italia! Aveţi grijă că noi nu primim pe nimeni. Când a fost greu au plecat şi acuma să vină şi să ne îmbolnăvească?!» Am avut ciobani care sunt prin Germania, Italia”, a precizat Ion Cruciat.
Anul trecut, fermierul nu a rămas cu mieii nevânduţi. A avut o vânzare bună! Are animale de prăsilă, vreo 300 de mieluţe cu acte de origine, pe care nu le vinde, chiar dacă lua 6-700 lei/ exemplar. Banii se duc; marfa rămâne!
„Baiul e că nu ştim ce vom face de Paşti! I-ote pieţele se închid. Sunt ciobani care abia au aşteptat să vină primăvara să vândă mieii, să poată face un ban să plătească îngrijitorii, să-şi semene furajele, să-şi întreţină familia! Nu este uşor! Din decembrie încoace, toată lumea şi-a făcut speranţe! A venit năpasta! Sunt oieri care nu au bani nici de leac! Dacă nu se opreşte boala asta, va fi foarte greu!! Mâncarea, totuşi, se va vinde când va avea lumea bani! Nu ştim ce se va întâmpla cu economia lumii! Degeaba am eu miel şi oaie şi nu am cui vinde!” şi-a arătat îngrijorarea sibianul.

„Să nu ajung să-i vând mieii cu 8 lei/kg, asta mi-e frică!”
Şi apoi a continuat: „Dacă aş găsi cumpărător acuma aş da mieii înţărcaţi care au 25 kg cu 13-14 lei/kg. Să nu ajung să-i vând cu 8 lei/kg, asta mi-e frică! Voi fi în gaură. Am plătit şapte oameni toată vara să-mi facă fân şi lucernă şi tot ce a trebuit în fermă. Astă iarnă, înainte de sărbători, am cumpărat porumb de peste un miliard de lei vechi cu 60 de bani kilogramul. Acum este 80 de bani! Poate ne salvăm când vom ieşi cu oile la păşunat. Apoi, oamenii trebuie plătiţi. Eu am ciobani de când am oile, din 1992. Şi eu am fost angajat la început şi ştiu cum e!”
Ion Cruciat plăteşte oamenii din fermă cu 2.000 de lei în afară de tutun şi mâncare. „Ce mânânc şi eu, nu brânză; brânză mânâncă cei din oraş!!”   
„M-am gândit la o chestie, dar trebuie să mă duc la Direcţia Sanitar-Veterinară. Eu la Şura Mare am condiţii, este un punct de lucru modernizat, cu panouri solare, curent,  casă, cu tot ce trebuie. Vreau să dau un anunţ să vină lumea la fermă, pe rând, să le tai mieii. La noi s-a mâncat carne de miel tăiat la cuier şi nu a murit nimeni. Să văd dacă mă lasă!”, ne-a destăinuit sibianul.  

Câinii latră, ursul mănâncă!
De când nu se mai caută pieile şi lâna, Ion Cruciat a găsit soluţia „ideală” de a le... „conserva”!  „Plătesc la excavator, îmi face groapă în pământ, aşez pieile şi lâna, o astupă tot excavatorul şi pleacă! Am mai făcut una de curând. Tunsesem 1.000 de oi în iarnă şi pusesem lâna în saci. Nu vrea niciun negustor s-o preia cu niciun fel de ban. Şi ce era să fac? că îmi ocupa locul! Nu ştiu ce va face noul ministru dacă ne va da cei 2 lei/kg cum era programul Lâna!”   
Fermierul a fost prezent la Sibiu la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, dar s-a întors dezamăgit.
„Oamenii au vorbit frumos, dar... nu ştiu ce să mai zic! Ştiţi cum e vorba: «Câinii latră, ursul mâncă»!”

ion cruciat rasinari_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 6356 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?