Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MADR recomandă: Cum evitaţi infectarea cu COVID-19 în CAMPANIA agricolă de PRIMĂVARĂ!

Publicat: 16 martie 2020 - 21:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recomandările MADR pentru FERMIERII din sectorul VEGETAL. Ministerul Agriculturii vă spune ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja angajaţii din fermă de infectarea cu noul coronavirus COVID-19, astfel încât să puteţi derula fără probleme activitățile specifice campaniei agricole de primăvară.

Având în vedere:
- instituirea stării de urgență pe teritoriul României;
- necesitatea prevenirii răspândirii infecţiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19);
- dispozițiile Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României;
- asigurarea sănătaţii şi securităţii în muncă la nivelul fermei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul fermierilor cu următoarele RECOMANDĂRI:

 • Prezentele recomandări sunt aplicabile la nivelul fermelor și vizează personalul angajat și desfășurarea normală a activităților specifice campaniei agricole de primăvară.
 • Personalul angajat trebuie să se autoprotejeze evitând să intre în contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infecţie respiratorie cauzată de COVID-19. Personalul va înştiinţa de îndată conducerea cu privire la această situaţie, pentru luarea măsurilor de asigurare a continuităţii activităţii la nivelul structurii/entității din care fac parte.
 • Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:

- Persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mână neprotejată de mănuşa);
- Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durată de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasa, sala de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
- Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

 • Conducătorii trebuie să adopte măsuri la nivelul fermelor în sensul limitării interacţiunii directe, la nivelul personalului şi al activităţilor specifice, în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, cu menţinerea nivelului activităţii curente. Aceste măsuri trebuie să aibă în vedere, cel puțin:

- stabilirea unui program de lucru diferenţiat;
- limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor personalului în afara fermei, cu excepția categoriilor de personal ale căror activități reclamă prezența în câmp;
- dispunerea unor măsuri de igienizare a spaţiilor;
- limitarea contactului dintre angajaţi şi deplasarea în cadrul teritoriului fermei doar în cazurile strict necesare;
- asigurarea de măşti de protecţie şi substanțe dezinfectante;
- restrângerea activităților în departamentele fermei „care nu sunt indispensabile” pentru producție;
- adoptarea procedurilor de siguranță pentru evitarea contagierii, respectarea distanței de siguranță între operatori și unde aceasta nu poate fi menținută, dotarea personalului cu dispozitive corespunzătoare de protecție individuală;
- efectuarea zilnică și ori de câte ori se impune, a curățeniei în spațiile de lucru, inclusiv în habitaclurile tractoarelor și mașinilor agricole, cu produse specifice care să asigure protecția.

 • Programați declanșarea campaniei agricole de primăvară prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea în fermă a cantităților necesare de motorină, semințe, îngrășăminte, alte input-uri.
 • Contactați furnizorii contractuali și stabiliți grafice pe ore și zile, de derulare planificată a livrărilor de input-uri necesare desfășurării campaniei agricole ( semințe, îngrășăminte, motorină, etc).
 • Personalul angajat să respecte recomandările autorităților (socializare cu păstrarea distantei între persoane, dezinfecția mâinilor și a suprafețelor de lucru din ateliere și utilaje agricole care sunt atinse cu mâna).
 • Asigurați dotarea personalului angajat cu dispozitive de protecție individuală corespunzătoare, printre care salopete/cămăși, șorțuri de unică folosință, încălțăminte de purtat deasupra celei obișnuite, mănuși, măști;
 • Evitați contactele interpersonale apropiate inclusiv în vestiare sau în spațiile de luat masa, între angajații din sectoare diferite, conform dispozițiilor din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr. 6 din 09.03.2020. Se va realiza un program distinct de acces în aceste spații pentru echipele de angajați ai diferitelor sectoare.
 • În cazul fermelor cu volum mare de lucrări de sezon și care dispun de un număr crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea în ture, astfel încât personalul să nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului în fermă pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul menținerii permanente a personalului în fermă, se vor asigura condiții de cazare și hrană pentru acesta.
 • Realizați planificarea lucrărilor agricole cu prevederea unor rezerve de forță de muncă (personal de înlocuire) care poate prelua atribuții de la angajații care eventual sunt izolați.
 • Instruiți personalul angajat care se deplasează în afara fermei pentru lucrări agricole mecanizate în câmp, cu privire la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de prevenire și protecție transmise de autorități în acest sens. La revenirea în fermă, utilizarea materialelor de dezinfecție este obligatorie.
 • Limitați accesul altor persoane în fermă, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clienților etc., sau, stabiliți intervale orare pentru intrări specifice, după caz.
 • Stabiliți reguli/trasee clare de deplasare și intervenție pentru conducătorii mijloacelor de transport care intră în fermă pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea producției, sau în ceea ce privește accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă). Instruiți personalul angajat să păstreze, pe cât posibil, o distanță de siguranță față de cei menționați și să limiteze în timp contactele cu aceștia.
 • Limitați coborârile șoferilor din mijloacele de transport care furnizează input-uri și verificați dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protecția mâinilor, nasului și gurii.
 • În cazul în care încărcarea/descărcarea necesită coborârea din mijlocul de transport, se va respecta în mod suplimentar măsura de siguranță de păstrare a distanței între persoane și punerea la dispoziția acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuală contaminare.
 • Luați măsuri pentru transmiterea documentației de transport prin mijloace electronice.
 • Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: furnizori, autorități publice locale, administrația agricolă din județ, etc.

FERMA v-a prezentat deja câteva recomandări pentu a evita infectarea cu noul coronavirus: COVID-19: 5 LUCRURI pe care TREBUIE să le faceţi în FERMĂ!

Citeşte şi recomandările ANSVSA pentru FERMIERI: Document OFICIAL în lupta cu COVID-19: CE PERSOANE MAI AU VOIE SĂ INTRE ÎN FERMĂ!

Citeşte şi:
COVID-19. Sfaturi utile pentru FERMA DE VACI DE LAPTE

EXISTĂ RISCUL CA SUTE DE MII DE HECTARE SĂ RĂMÂNĂ NECULTIVATE! Agricultura României depinde de importurile de inputuri

Protejaţi-vă angajaţii, căci altfel riscaţi să intraţi cu toţii în carantină!

Secţia de semănat CHRONO_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?