Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legumicultorii aşteaptă BANI şi piaţă de desfacere, nu bază de date şi nici analize!

Publicat: 31 martie 2020 - 19:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am în faţă o adresă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale semnată de secretarul de stat Florian-Emil Dumitru către prefecţi prin care îi roagă să solicite fiecărei primării lista producătorilor agricoli din sectorul legumicol cu numele şi datele de identificare/contact. Motivul depeşei ministeriale: realizarea unei baze de date pentru fiecare judeţ.

Potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii analizează adoptarea unor măsuri de intervenţie pe perioada stării de urgenţă în vederea susţinerii asigurării continuităţii în aprovizionarea şi vânzarea către populaţie, a legumelor proaspete obţinute în ferma/gospodăria proprie de către producătorii agricoli persoane fizice, prin structurile de vânzare cu locaţie permanentă sau temporară, precum pieţele agroalimentare.
În acest sens este necesară constituirea unei baze de date pentru fiecare judeţ, referitoare la producătorii agricoli persoane fizice care valorifică legume în stare proaspătă în pieţele agroalimentare.
Având în vedere că producătorii agricoli pot comercializa producţia proprie de legume doar în baza Atestatului de producător şi a Carnetului de comercializare a produselor agricole care se emit de către primari, vă adresăm rugămintea să ne sprijiniţi şi să solicitaţi fiecărei primării lista producătorilor agricoli din sectorul legumicol.
Şi ca să fie operativ nevoie mare Ministerul Agriculturii a cerut şi administratorilor din pieţele agroalimentare să le trimită tabele cu producători, dar şi asociaţiilor producătorilor agricoli.

Ce avem noi aici şi NU are ministerul? Păi nu deţine o evidenţă clară asupra a tot ceea ce întâmplă în legumicultură! Ministerul Agriculturii rămas cu... păstârnacul gol taman în timpul crizei covidiene!
De 30 de ani MADR nu are o direcţie horticolă; trebuia înfiinţată pentru că sunt atâtea probleme: cu importurile, cu sprijinirea producţiei, a producătorilor, cu desfacerea; e un sector unde evaziunea fiscală a ajuns la cote alarmante!
E adevărat, există Direcţia generală politici agricole, cu direcţia în sectorul vegetal, dar nu-i suficient!    
MADR are un numărul maxim de posturi de 693, exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului, cu funcţionari plătiţi extrem de bine, cu sporuri ce s-ar ruşina şi tomata, cu Programul de sprijin cu tot!   
La început, prin decembrie, când avea doar doi secretari de stat, ministrul Oros a declarat, pentru Agerpres, că ministerul va funcționa cu trei secretari de stat “pentru că suntem un guvern destul de auster”. Dar s-a trezit cu încă trei! Şi treburile Agriculturii şi Industriei Alimentare nu se îndreaptă spre un făgaş de normalitate.     

Baza de date cu producătorii din legumicultură se putea realiza dacă se lua legătura cu instituţiile din subordinea ministerului, îndeosebi APIA care face plăţi pentru programele derulate, gen Tomata, Usturoiul. MADR trebuia să aibă la această dată situaţia centralizată şi să lucreze pe o simulare a producţiei anterioare pentru că aveau acces la datele de anul trecut, aşa cum susţine Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Aşadar, Ministerul Agriculturii aşteaptă de la prefecţi, de la administratorii pieţelor (unde există mafia pieţei cu certificate de producător în regulă!) listele cu legumicultori şi „analizează luarea de măsuri de intervenţie în vederea susţinerii asigurării continuităţii în aprovizionarea şi vânzarea către populaţie a legumelor proaspete prin structurile de vânzare cu locaţie permanentă sau temporară, precum pieţele agroalimentare”.  Frază pompoasă şi lungă cââât o zi de autoizolare!   
Pentru că populaţia este ţintuită în casă, probabil că măsurile de intervenţie se referă la aprovizionarea ei cu zarzavat pentru de ciorbă, gulii şi spanac cu izoleta sau cu drona (pentru cei ce locuiesc la etajele superioare ale blocurilor)!   

Dincolo de glumă, situația de urgență ridică probleme suplimentare privind transportul mărfii și fluxul de cumpărători în piețe. Este nevoie de rețele de distribuție și comercializare a produselor pentru că există suprafeţe însemnate cultivate cu legume.
Deci, marfă există şi trebuie mişcată repede! Şi mai trebuie ţinut cont că legumele proaspete sunt o marfă perisabilă...
Dar pentru toate acestea trebuie BANI, nu analize şi bază de date!

madr_b

legume_b

 Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo
Vizualizat: 1436 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?