Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legumicultor: NU AM UNDE SĂ VÂND CEAPA nici măcar cu 50 de bani legătura!

Publicat: 20 martie 2020 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DESFACEREA rămâne principala problemă a producătorilor români, mai ales în această perioadă. Guvernul nu a stabilit încă măsuri concrete pentru protejarea fermierilor, în condiţiile în care asigurarea aprovizionării cu alimente este o prioritate pentru toate statele europene.

"Mai pot să ţin ceapa în solar doar până la 1 aprilie, după care trebuie să o scot toată pentru a face loc altor culturi. Cu greu reuşesc să vând maxim 300 de legături pe zi", ne spune Ionuţ Dinu, legumicultor din Buda, comuna Râfov, judeţul Prahova.
Şi ca el sunt mulţi alţii. A recoltat dintr-un solar o parte din ceapa verde şi mai are un solar cu lobodă, pe care va trebui să o scoată ca să poată să cultive castraveţi şi fasole. Mai are şi o suprafaţă de aproximativ 5000 de mp pe care pune ardei capia şi gogoşar. Din păcate, piaţa angro din vecinătate se deschide abia din 15 mai!

Producătorul se întreabă, pe bună dreptate, "cum poate să crească în această perioadă preţul kilogramului de ceapă uscată la 9,5 lei iar pe legătura de ceapă verde să nu mai iei nici 50 de bani?!". Asta apropos de cei care arată cu degetul spre producători, când în unele magazine (cu rafturile goale) preţurile au explodat de-a dreptul. Trebuie spus că în această perioadă de criză costurile de producţie cresc semnificativ, din cauza accesului tot mai anevoios la inputuri de strictă necesitate pentru desfăşurarea campaniei de primăvară.

Ionuţ Dinu îmi spune că nu ştie sincer ce va face cu ceapa şi cu loboda, pentru că de aruncat e păcat de muncă şi de investiţie. Probabil că în final o va dona, deşi pierderile sunt semnificative.

Desigur, acum când ne-a ajuns coronavirusul din urmă, e tardiv să mai tot amintim cât de importantă e asocierea şi cât de mult poate face o cooperativă mai ales pe partea de desfacere şi negociere cu magazinele, procesatorii şi alţi distribuitori. Dar poate că vom învăţa cu toţii lecţia ce ne este predată în această perioadă, în cel mai dur mod cu putinţă.
Facem un noul apel la autorităţi să ia măsuri pentru sprijinirea producătorilor agricoli de care avem cu toţii nevoie.

NU UITAŢI! Revista FERMA a lansat o CAMPANIE pentru SUSŢINEREA PRODUCĂTORILOR LOCALI. Detalii găsiţi AICI: CAMPANIE FERMA. Cumpăraţi PRODUSE LOCALE. Susţineţi PRODUCĂTORUL ROMÂN!

Ionut Dinu 2_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 234036 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?