Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Izolate, ca şi autorităţile, legumele păstrează distanţa socială!

Publicat: 27 martie 2020 - 19:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă, solariştii lucrează la foc continuu pentru a produce şi a ieşi legume de primă apariţie. Îngrijorarea lor este mare că nu au unde vinde recolta! În plină pandemie de COVID-19, cu toate că pieţile rămân deschise, ele sunt instituţii aproape… moarte! Nu mai este forfota de altădată!

Restricţia de circulaţie a oamenilor din cauza măsurilor luate de autorităţi în starea de urgenţă obligă cumpărătorii să “viziteze” supermarketurile din apropiere locuinţelor.

“Noi, micii producători, o să murim treptat-treptat!”
„La noi cea mai mare durere este vânzarea legumelor”, ne-a declarat Simon Idita, legumicultor din Pleşoiu, judeţul Olt. „Dacă timpul se va îndrepta să zicem că voi ieşi pe piaţă în maximum trei săptămâni. La mine va fi un ciclu de o lună de zile în care sunt nevoit vând roşiile! Am 20 mii de fire în solar. În caz contrar şi nu mi-am scos banii, la anul nu am să pot continua treaba! Temerea mare e că şi producţia, şi noi, micii producători, o să murim treptat-treptat, mai ales într-un an ca ăsta! Ar trebui să fim mai susţinuţi; oricum suntem mărunţi şi neajutoraţi!”        
Fermierul are ceapă verde şi ar putea ieşi cu ea săptămâna viitoare! „E făcută, dar o mai las să-şi revină după gerul din zilelele trecute. Ceapă mai au legumicultorii din zonă, dar nu prea se caută; din cauza pandemiei de coronavirus oamenii rămân închişi în casă”, a susţinut cultivatorul.

„Suntem îngrijoraţi să nu aruncăm legumele la gunoi!”
Fermierul Costache Radu, legumicultor din Matca a făcut producţia de fasole păstăi, dar deocamdată nu are cui s-o dea! „Am cules prima dată, aşa de probă să văd cum merge piaţa engros. În ultimele zile, mişcarea a fost slabă. Lipsesc cumpărătorii”, ne-a declarat legumicultorul.
Şi a continuat: ”De circa două săptămâni au ieşit castraveţii. S-au vândut cantităţi mici, între 500 kg şi maxim o tonă; puţin faţă de anul trecut când angrosiştii plecau cu dubiţele pline de marfă! Şi apoi, nici intermediarii nu au cui vinde mai departe!
Preţul a fost până în 6,00 lei kilogramul; mulţumitor!”
Anul acesta, Costache Radu a cultivat 4.000 mp de Aurie de Bacău. În sezonul trecut s-a căutat; a fost preţul bun, iar producţia de păstăi s-a întins până pe 15-20 iunie. „Nu numai eu, dar toţi legumicultorii din Matca sunt îngrijoraţi! Le e frică să nu rămână cu producţia pe stoc. În comună nu sunt depozite-frig, marfa este perisabilă şi există riscul de a o duce la platforma de gunoi”, şi-a exprimat îngrijorarea cultivatorul.   
Legumicultorul, deocamdată, nu găseşte soluţii pentru viitor. „Am sunat pe toţi partenerii de afaceri care iau frecvent marfă de la mine. Nici la ei în zonă nu merg vânzările. Am unul în Timişoara care nu vine să ia 100 kg de probă; nu-i convine omului; numai carburantul îl costă mai mult decât fasolea!”, a explicat mătcaşul.   

În lipsa cumpărătorilor, piaţa din Matca s-a blocat!
„Astăzi (26 martie 2020 n.n.) e prima zi când s-a blocat piaţa en gross din Matca. Marfă este, îndeosebi castraveţi la preţul de 5 lei kilogramul, şi salată la un leu bucata. Dar nu cred că vor rămâne aşa, cu siguranţă că vor scădea. Nu pras sunt cumpărători, iar cei care au venit, puţini la număr, aşteaptă ca producătorii să scadă din preţ pentru a legumele aproape gratis!”, ne-a declarat inginerul Florin Ciocan, liderul Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători de Legume şi alte Produse Produse Agricole şi Zootehnice Matca.    

Ce fac autorităţile?
Nimic! S-au izolat şi păstrează distanţa socială! Pe pagina de Facebook, Ministerul Agriculturii precizează că circulația fermierilor nu este stânjenită de noua ordonanță militară privind măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, mulţumindu-se să citeze din Ordonanța Militară nr. 3/24.03.2020 cum că este permisă „deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”.  
De asemenea, în loc de măsuri urgente şi de sprijinire a producătorilor agricoli, MADR face recomandări şi dă asigurări “că va face toate demersurile pentru ca activitatea de producţie din agricultură să se desfăşoare în cele mai bune condiţii!!”

Preţul legumelor trebuie negociat între Guvern-legumicultori-supermarketuri
În acest sens ar trebui luată în seamă propunerea lui Asociaţiei lui Florin Ciocan potrivit căreia „săptămânal, o comisie formată din reprezentanţi ai Guvernului, ai legumicultorilor şi ai supermarketurilor să se negocieze preţul legumelor”. În situaţii excepţionale, măsuri excepţionale! „Numai aşa va dispărea specula. Toţi bisniţarii care mută bobul de colo-colo profită de criză şi caută să se îmbogăţească şi mai mult pe spinarea noastră, iar noi să sărăcim muncind!”, şi-a exprimat opinia legumicultorul Florin Ciocan.

asociatia producatorilor de legume matca_b

costache radu matca_b

idita simon matca_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 3430 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?