BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IRIGAŢII la “foc continuu” pentru salvarea CULTURILOR

Publicat: 05 aprilie 2020 - 11:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Irigăm la orz şi grâu ca în luna iulie, că nu a plouat de şase luni! Avem sole unde începem cu a doua apă că plantele dau semne din nou de stres hidric. Lipsa acută de apă e o problemă majoră! Cunosc fermieri din Dobrogea şi Brăila şi chiar din Galaţi, care au început să întoarcă suprafeţele cultivate pentru că nu pot asigura apa”, ne-a declarat Alexandru Marciuc, specialistul de la Brateşleg.

Grupul de producători gălăţean are semănate 200 de hectare cu păioase. În toamnă, au fost probleme cu pătarea reticulară a frunzelor de orz şi invazia de afide pentru care a fost nevoie de un tratament cu un fungicid şi insecticid.       

„Udăm cât putem legumele şi păioasele!”
„În săptămâna care vine semănăm prăşitoarele, o să fie 150 hectare cu floare, 280 cu porumb şi 120 ha cu soia. Deocamdată, am însămânţat legumele de câmp: morcovul (15 ha), păstârnacul (30 ha), pătrunjelul (7 ha) şi ceapa de primăvară (că avem şi de toamnă) pe 55 de hectare. Am fertilizat înainte de bilonat şi urmează să aplicăm erbicidarea şi tratamentele de protecţie a culturilor. Irigăm încontinuu şi la legume, şi la păioase!”, a explicat inginerul Alexandru Marciuc.

ing alexandru marciuc bratesleg_b

Plantele la pragul de ofilire!
În apropiere este ferma Simongrig. “Avem e o secetă fantastică; cum a fost în primăvara lui ’83. S-a uscat grâul în cea mai mare parte a suprafeţei cultivate a judeţului Galaţi, la neirigat”, declară Petre Grigore, liderul ACCPT Galaţi.  
Fermierul opinează că floarea-soarelui şi porumbul se seamănă în uscătură, iar şansa ca plantele să răsară este mică deoarece, efectiv, s-a atins nivelul coeficientului de ofilire (cantitatea limită de apă din sol la care plantele se ofilesc fără posibilitatea de a-și mai reveni).
“Eu am început să irig din martie, mai am câteva zile şi termin cu irigarea grâului şi voi intra pe orzoaică. De asemenea, am însămânţat jumătate din suprafaţa de floarea-soarelui de 70 ha. Am probleme că nu vin oamenii să exploateze echipamentele de udare. Mi-am propus să semăn cât oi putea să irig”, precizează cultivatorul gălăţean.     

petre grigore galati_b

Tanymecusul ia masa în orzoaică!
Petre Grigore crede că în câmp sunt create condiţii pentru atacul dăunătorilor. “Am observat că Tanymecusul a început să mănânce din orzoaică. Voi continua să irig floarea-soarelui, astfel încât cultura să aibă o răsărire explozivă. Dar nu până apar primele frunze adevărate trebuie să facem un tratament de combatere!”, susţine fermierul conştient că va deschide buzunarul, întrucât costurile de producţie vor fi mai mari decât într-un an agricol normal.

-----------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

  Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

  CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?