Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Întrebări și răspunsuri privind COVID-19 şi animalele

Publicat: 13 martie 2020 - 11:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se ştie că virusul COVID-19 are origine animală. În acest context, Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a dat publicităţii o serie întrebări/răspunsuri şi recomandări privind coronavirusurile şi animalele.

• Ce provoacă COVID-19?

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie de virusuri ARN (acid ribonucleic) şi sunt numite "coronavirusuri", deoarece particula de virus prezintă o „coroană” caracteristică de proteine. Infecțiile cu CoV sunt frecvente la animale și oameni. Unele tulpini de CoV sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că pot fi transmise între animale și oameni, dar cele mai multe tulpini nu sunt zoonotice. La om, CoV poate provoca boli, de la răceala comună până la boli mai severe.

În decembrie 2019, au fost raportate cazuri umane de pneumonie de origine necunoscută în orașul Wuhan, provincia Hubei (China) şi un nou CoV a fost identificat ca agent cauzator de către autoritățile chineze. De atunci, cazuri umane, majoritatea cu istoricul călătoriilor în regiunea Wuhan sau Hubei, au fost raportate de mai multe provincii din China și apo într-o serie de alte țări.

Noul virus a fost denumit SARS-CoV-2 de către Comitetul internațional pentru taxonomia virușilor (ICTV), pe scurt „virus COVID-19” sau „virusul responsabil pentru COVID-19”.

• Animalele sunt responsabile de COVID-19 la oameni?

Calea predominantă de transmitere a COVID-19 pare să fie de la om la om. Dovezile actuale sugerează că virusul COVID-19 are o sursă (origine) animală. Investigațiile în curs de desfășurare sunt importante pentru identificarea sursei de animale (inclusiv speciile implicate) și pentru stabilirea rolului potențial al unui rezervor de animale în această boală. Cu toate acestea, până în prezent, nu există suficiente dovezi științifice pentru a identifica acea sursă sau pentru a explica calea de transmitere de la o sursă animală la oameni.

Datele secvenței genetice dezvăluie faptul că virusul COVID-19 este o rudă apropiată a altor CoV găsite care circulă în populațiile de lilieci Rhinolophus Bat (Horseshoe Bat). Există posibilitatea ca transmiterea către oameni să implice o gazdă intermediară.

coronavirus-COVID-19_b

• Există precauții de luat cu animale vii sau produse de origine animală?

Deși există incertitudine cu privire la originea virusului COVID-19, în conformitate cu sfaturile oferite de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) ca o precauție generală, atunci când vizitați piețele de animale vii sau piețele cu produse animale, ar trebui aplicate măsuri generale de igienă. Acestea includ spălarea periodică a mâinilor cu săpun și apă potabilă după atingerea animalelor și a produselor animale, precum și evitarea atingerii ochilor, nasului sau a gurii și evitarea contactului cu animalele bolnave sau cu produsele animale răsfățate. Trebuie evitat orice contact cu alte animale necunoscute/străine (de exemplu, pisici și câini fără stăpân, rozătoare, păsări, lilieci). De asemenea, trebuie evitat contactul cu deșeurile de animale sau lichidele de pe sol sau de pe suprafețele magazinelor și din piață.

Recomandările standard emise de OMS pentru a preveni răspândirea infecției includ spălarea regulată a mâinilor, acoperirea gurii și nasului cu cotul când tusea și strănutul și evitarea contactului strâns cu oricine persoană care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.

Conform practicilor generale generale de siguranță a alimentelor, carnea crudă, laptele sau organele de animale ar trebui să fie manipulate cu grijă, pentru a evita o contaminare încrucișată cu alimente crude şi/sau neambalate.

Pe baza informațiilor disponibile în prezent, restricțiile comerciale nu sunt recomandate.

• Ce știm despre virusul COVID-19 și animalele de companie?

Răspândirea actuală a COVID-19 este un rezultat al transmiterii de la om la om. Până în prezent, nu există dovezi că animalele de companie pot răspândi boala. Prin urmare, nu există nicio justificare în luarea de măsuri împotriva animalelor de companie care ar putea compromite bunăstarea acestora.

Totuţi, Serviciile veterinare din Hong Kong au raportat dovezi că un câine s-a dovedit pozitiv la virusul COVID-19 în urma expunerii apropiate a proprietarilor săi bolnavi de COVID-19.

Ce măsuri de precauție ar trebui luate de către proprietari atunci când însoțitorul sau alte animale au contact strâns cu oameni bolnavi sau suspectați de COVID-19?

În prezent nu există dovezi că animalele de companie joacă un rol epidemiologic semnificativ în această boală umană. Cu toate acestea, deoarece animalele și oamenii pot avea unele boli comune (zoonoze), se recomandă în continuare persoanelor bolnave de COVID-19 să limiteze contactul cu animalele de companie.

La manipularea și îngrijirea animalelor, măsurile de igienă de bază trebuie întotdeauna puse în aplicare. Aceastea includ: spălarea mâinilor înainte și după ce a fost în preajma sau a manipularea animalelor, mâncarea lor sau consumabilele, precum și evitarea "sărutării", lingerii sau cosumul comun al alimentelor.

Atunci când este posibil, persoanele bolnave sau sub îngrijiri medicale pentru COVID-19 ar trebui să evite contactul strâns cu animalele de companie și un alt membru al familiei/gospodăriei lor să se ocupe de îngrijirea animalelor lor. Dacă totuşi trebuie să aibă grijă de animalul de companie, atunci trebuie să păstreze bunele practici de igienă și să poarte o mască de față, dacă este posibil.

Conform reglementărilor internaţionale, orice detectare a virusului COVID-19 la un animal (inclusiv informații despre specie, teste de diagnostic și informații epidemiologice relevante) trebuie raportată la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Grupul consultativ informal al OIE recomandă să se întreprindă studii pentru a înțelege mai bine dinamica din comerțul și consumul de animale sălbatice, în vederea dezvoltării strategiilor de reduce a riscului apariţiei unor evenimente viitoare.

Vizualizat: 1599 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?