Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îngrijorările unui OIER. FURAJE scumpe, PĂŞUNE uscată, MIEI nevânduţi

Publicat: 14 aprilie 2020 - 22:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Necazul mare al lui Florin Pleşu, crescător de animale din comuna Câmpuri, judeţul Vrancea, este că are miei pentru vânzare pe care ar dori să-i vândă şi nu are cui!

„Anu’ trecut pe la data asta, smasarii dădeau târcoale la stână mai ceva ca lupii! Veneau să cumpere mieii pe un preţ de nimic. Şi aşa acum înainte de Paşte preţul e jos de tot! Nu-s zare şi nici nu mi-au dat de veste; am zis că nu-s lăsaţi să vină! Tare mi-e teamă că să o să rămân cu mieii nevânduţi şi n-o să am bani pentru furaje. E din ce în ce mai greu să creşti animale în ziua de azi. Nu ne bagă nimeni în seamă, nu suntem ajutaţi! Noi, crescătorii din vârful muntelui, suntem mai aproape de... Dumnezeu, dar parcă prea am fost lăsaţi în voia soartei!”, şi-a vărsat amărăciunea strânsă în suflet crescătorul de oi de pe valea Şuşiţei.   

Viaţa la stână - muncă de Sisif!
Florin Pleşu este pregătit să vândă cam 100 de miei. Nu se poate duce cu ei în piaţă, că nu prea are timp. Şi nici nu vin oameni la el să cumpere. La stână nu are niciun om străin angajat, roboteşte de dimineaţa devreme şi până noaptea târziu împreună cu soţia şi feciorul; lucrează în familie. O muncă de Sisisf, fără nici o umbră de satisfacţie.
De 13 ani s-a apucat de oierit. Nu avea altă opţiune, comuna nu i-a oferit mare lucru. Tatăl său este crescător din neam în neam.

Furaje scumpe, păşune uscată
Vrânceanul se îngrijeşte de creşterea a peste 200 de oi din rasele Merinos de Palas şi Rúscă, cea cu lâna roșcată-cenușie. Nu mulge, lasă mieii să sugă laptele! Zice că nu are unde da laptele şi nici brânza. Mieluţii s-au făcut mari; numai buni de… “măritat”! “Iarna a fost goală (de precipitaţii n.n.), noroc că am mai avut ceva furaje adunate. Le-am făcut cum am putut de pe bucata de câteva hectare primită de la Primărie. Când am dat de ceva bănuţi, am mai şi cumpărat cereale!”, a susţinut fermierul.  
Îngrijorarea crescătorului vrâncean vine şi din cauza secetei şi pe păşune nu a crescut suficientă iarbă. Cerealele s-au scumpit şi ele în această situaţie de criză, iar dacă reuşeşte să vândă din miei o să aibe un ban alb pentru zile negre (să strângă furaje animalelor la iernat). De nu… Dumnezeu cu mila!

Miei grei_b

foto ARHIVA FERMA

--------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?