Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În plină pandemie, Daniel Bilinciuc a vândut 8.000 de SALATE!

Publicat: 23 martie 2020 - 00:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna februarie, legumicultorul Daniel Bilinciuc, din Mitocu Dragomirnei, judeţul Suceava, avea cultivate în două solarii 8.000 de salate.

„Am ales să pun în cultură cu riscul de a rămâne cu ele pe cap. La noi, nu este atât de mare comuna şi nu-i tradiţie în a cultiva legume de primă apariţie. Omul vine o dată sau de două ori, cumpără salată, dar a treia oară s-a săturat de salată şi nu mai mai vine. Şi eu am pus-o cu risc! 8.000 de salate e foarte mult pentru mine. În momentul când s-a declanşat epidemia asta de coronavirus, m-a contactat supermarketul Carrefour din Suceava. Era pe piaţă o cerinţă extraordinar de mare de salată, de produse româneşti. Prima dată mi-a făcut o comandă de 300 bucăţi, aşa, de probă. Mi-a amenajat, într-adevăr, un stand în supermarket unde era scris pe un baner , ca să ştie tot cumpărătorul că trufandaua e produsă la noi, în Bucovina. Şi în două săptămâni nu am mai rămas cu niciuna din cele 8.000!”, ne-a spus cu bucurie legumicultorul. Despre preţ, numai de bine. În funcţie de calitate şi de soi, preţurile de pornire au fost stimulative: 1,8 lei bucata, 2 lei şi 2,20 lei/buc. „Pot spune că preţul de achiziţie pentru supermarket a fost unul extraordinar de bun! Dar şi eu am fost foarte mulţumit. Carrefour-ul mi-a plătit până la ultima salată, factura fiindu-mi achitată la livrare; eu am descărcat marfa, ei mi-au dat banul!”, a susţinut bucovineanul.

Daniel Bilinciuc 3_b

„Vom produce peste 100 mii fire de răsad!”
Daniel Bilinciuc este producător de răsaduri. A dezvoltat o afacere de familie în care a angrenat soţia, Angela-Adriana, şi copiii (atunci când au timp): Emanuel, Gheorghe şi Diana, ultimii doi, elevi olimpici la muzică clasică, la instrumente de suflat: clarinet şi flaut.
Are convingerea că pe piaţă va fi o cerinţă foarte mare de produse româneşti, de răsaduri. Şi asta de vede că, într-adevăr, s-au oprit importurile şi se preţuieşte tot mai mult marfa românească.
„Am 2.400 de mp, suprafaţă distribuită în şase solarii. Noi producem pentru vânzare peste 100 de mii de fire de răsad, din mai multe speciile de legume: castraveţi, ardeioase, tomate, vânătă şi ţelină. Preconizăm că vom vinde toate răsadurile din uşa solarului, la un preţ de pornire de 0,50 lei firul, la soi, şi să ajungă la hibrid la 1,5-2 lei/fir. Nu am emoţii că vom rămâne cu răsaduri pe stoc; oamenii s-au învăţat cu calitatea. Noi nu facem seminţe de pe un an pe altul. În fiecare an sunăm la dl Vînătoru de la SCDL Buzău să ne trimită sămânţă sau cumpărăm de companiile de profil sămânţă hibridă. Aşa că avem genetică bună şi ne putem onora toate cerinţele variate ale clienţilor noştri. Deci, cumpărăm seminţe, cumpărăm substratul, facem răsaduri în alveole sterile. Într-un cuvânt, s-au învăţat oamenii cu răsadul nostru!”, a explicat legumicultorul.  

Ceapa stufat - o cultură profitabilă
Daniel Bilinciuc consideră că 100 de mii de răsaduri este foarte mult pentru Mitocu Dragomirnei, o aşezare cu 4.250 de suflete. Dar cum cererea este mare, “anul trecul am produs 80 mii de fire de răsad; s-au vândut toate. În fiecare an trebuie să mărim producţia răsadurilor”, a precizat legumicultorul.  
La ferma lui de aproape 2.500 mp îi sunt suficiente 12 mii de plante. În câmp nu pune pentru este rece şi nu prea se coc legumele. Doar în spaţiile de cultură protejată de găseşte succesul.
„Acum avem un solar cu ceapă verde; am plantat aproape o tonă de stufat!. Am ieşit cu marfa la vânzare. Livrăm la Carrefour la un leu legătura, iar la clienţilor din sat dăm şi cu 10 lei/kg. E foarte bun preţul. De-acum încolo socotesc să vând ceapă încă o săptămână - două. Într-un alt solar dorim ca până în Paşti să mai scoatem un ciclu de salată. Aproape 3.000 de fire. Celelalte patru solarii sunt pregătite pentru a planta roşiile, ardeii, castraveţii, vânăta şi ţelina.  Răsadul este bine dezvoltat şi preconizăm ca după 15 aprilie să intrăm mai de timpuriu la plantat”, ne-a declarat producătorul.  

Daniel Bilinciuc 2_b

Programul Tomata nu s-a înrădăcinat
Daniel Bilinciuc nu s-a înscris în Programul Tomata, deoarece „este foarte dificil să scoţi roşii extratimpurii”. „Se poate întâmpla să avem chiar şi în luna aprilie temperaturi cu minus. Iar ca să faci căldură la 1.000 mp de solar costă foarte scump şi nici nu se pot acoperi cheltuielile cu cei 3.000 euro oferiţi prin Programul Tomata. Noi avem un singur ciclu prelungit până prin luna octombrie, atunci când vin brumele groase. Plantăm, de regulă, în jurul datei de 1 mai; dar anul acesta o să încercăm să intrăm mai devreme cu 15 zile”, a continuat cultivatorul.  

„Trebuie încurajaţi producătorii români!”
„Eu sper că agricultura românească îşi va reveni şi-şi va ocupa locul care-l merită în sistemul economic naţional. Ţara are de suferit cu pandemia de coronavirus; s-a observat că depindem de supermarketuri, depindem de mâncarea din import. Eu aş invita ca toţi din ţara asta să cumpere de la producători români, să încurajăm producţia românească, altminteri, Doamne, fereşte! se pot închide graniţele şi rămânem descoperiţi! De aceea, trebuie încurajaţi producătorii autohtoni; să asigure hrana din belşug - ştim că o pot face! - fără să mai depindem de supermarket şi de Occident”, a fost mesajul lui Daniel Bilinciuc, un producător din dulcea Bucovină, pasionat de legumicultură.

Daniel Bilinciuc 1_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 6114 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!