Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

În luptă cu seceta, fermierii irigă la maximum! Cine poate şi are cu ce!

Publicat: 13 aprilie 2020 - 13:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a-şi salva culturile de toamnă puternic afectate de seceta pedologică extremă, fermierii au o singură şansă: SĂ UDE!

În judeţele cu amenajările pentru irigaţii sunt funcţionale, staţiile de pompare şi instalaţiile de udare sunt exploatate la maximum.

1.000 hectare udate zilnic!
Spre exemplu, în Brăila, unul dintre cele mai afectate judeţe de lipsă de precipitaţii, în ultima săptămână s-a atins un ritm bun de udare de 1.000 hectare zilnic, cultivatorii utilizând din plin echipamentele de irigare: pivoţi, instalaţii liniare, motopompe.   
Potrivit Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Brăila, staţiile de pompare au umplut o reţea de canale cu apă din Dunăre, Siret şi Buzău în lungime de 620 km. Cele mai mari suprafeţe irigate s-au înregistrat Insula Mare a Brăilei (circa 4.000 ha), din cele 64.660 ha contractate în baza comenzilor primite de la OUAI, urmate de amenajările din nordul judeţului, cu peste 2.000 de hectare. Îmbucurător este faptul că situaţia centralizată la nivelul ANIF Brăila creşte de la o zi la alta.

irigatii braila 5_b

La Galaţi s-au irigat peste 4.500 ha culturi de toamnă şi legume
„Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi a declanşat campania de irigaţii în acest an mai devreme, pe 4 martie, ca urmare a secetei excesive instalată de o perioadă îndelungată de timp. Până la această dată, în judeţ s-au irigat 4.573 hectare în principal culturile de grâu, orz, rapiţă şi legume. De asemenea, s-a introdus apă pe aproape 80 km de canale de aducţiune şi distribuţie şi se află în funcţiune trei staţii de bază şi repompare ale ANIF, 21 de ploturi şi 32 de motopompe aparţinând beneficiarilor (OUAI şi alţi deţinători). Deci, la Galaţi, se irigă din plin pentru a contracara efectele secetei pedologice”, a declarat pentru Revista Ferma, Liviu Baltagă, directorul Filialei.  
Potrivit acestuia, în FOAUI Câmpia Covurlui apa va ajunge la capăt de sistem, la Matca, după Sărbătorile Paştilor. Astfel, la Agrimat, inginerul Gavrilă Tuchiluş îşi va recăpăta zâmbetul pe faţă; va putea iriga o parte din culturi după mulţi ani de secetă!

irigatii braila 3_b

Potrivit ANIF, până la data 30 martie, au fost încheiate un număr de 763 contracte din care 631 contracte multianuale și 132 contracte sezoniere în 25 județe pentru o suprafață de 830.242 ha.
Agenţia are însă posibilitatea asigurării aducțiunii apei pentru irigat pe 1.016.141 hectare.

irigatii braila 6_b

“Aşa ceva nu cred să fi văzut pe frontul luptei cu seceta!” (Din postarea lui Iacov Bărceanu, 2 aprilie)

irigatii braila 1_b

 

-----------------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1526 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?