Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În judeţul Galaţi e SECETĂ CUMPLITĂ!

Publicat: 11 aprilie 2020 - 22:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta pedologică, începută în toamna anului 2019 şi continuată până la această dată, produce pagube din ce în ce mai mari fermierilor, mai cu seamă celor din sud-estul ţării.

Culturi uscate, ca pe vremea foametei!
În judeţul Galaţi, situaţia este dramatică. „Ne confruntăm cu un fenomen puternic de secetă. Din această cauză s-au uscat culturile de cereale păioase pe câmp! Rapiţa s-a piticit, e jale! O bună parte din grâu este compromis deja, dacă nu plouă până la Sărbătorile Sfintelor Paşte, o să pierd cultura de pe 1.200 hectare”, ne-a declarat cu tristeţe Ion Bujor din Galaţi.  
Fermierul a început să însămânţeze porumbul şi floarea-soarelui fără prea mare tragere de inimă. Dacă nu vor veni precipitaţiile nu-s şanse de a face recoltă. Îngrijorarea lui este că nu ştie dacă îşi va acoperi, în final, costurile de producţie.  
„Normal martie-aprilie erau cele mai ploioase luni, nici în iarnă nu am avut zăpadă pe câmp, aşa că nu avem nicio şansă să se facă recolta. Cei 2-3 litri/mp care au căzut din toamnă până acum au fost... apă de ploaie; nesemnificativ pentru semănături. Pământul e uscat de tot; bătrânii îşi amintesc că prin ’45-’46, pe vremea foametei, a mai fost aşa ceva!”, a susţinut cultivatorul gălăţean.  

Un vis frumos: o staţie de irigaţii pe canal?!
Un alt fermier, aceleaşi probleme cu seceta! Culturile sunt însetate, s-au veştejit şi se usucă de la o zi la alta.
Nicu Popa, din Barcea, judeţul Galaţi, a semănat 200 ha de grâu, 240 ha de rapiţă, 40 ha de  lucernă şi 20 ha de mazăre, semănată luna trecută.
“Ne luptăm cu seceta pedologică prelungită şi cu urmele îngheţului, deşi am făcut tratamente şi cu îngrăşăminte foliare, şi cu fertilizanţi chimici complecşi, cu fungicide şi insecticide; nu au ajutat cu nimic! Noaptea aveam ger, ziua secetă, totul a ţinut aşa cam o săptămână întreagă! La începutul acestei lunii, am avut în lan minus 5 grade C”, ne-a declarat cultivatorul.
Pentru că nu poate iriga, deoarece are staţia de punere sub presiune este dezafectată, gălăţeanul s-a gândit să construiască pe canalul magistral o nouă staţie plutitoare cu ajutorul căreia să poată uda culturile. Rămâne ca ANIF Galaţi să pompeze apă pe reţeaua magistrală şi fermierul să primească aprobările pentru construcţia acestui proiect. De asemenea, în paralel are în studiu forarea a două puţuri de mare adâncime care să asigure apa pentru o parte din terenurile pe care le lucrează de circa 800 ha.

„Dacă nu plouă de Paşte, am să pierd şi grâul, şi rapiţa!”
„Dacă nu va ploua până pe 20 aprilie, am să pierd şi grâul, şi rapiţa! Va trebui să reînsămânţez 440 ha; problema este că distribuitorii de seminţe spun că nu mai sunt seminţe pe stoc! Mă decapitalizez de tot! Aş mai face o cheltuială în plus, dar şi statul să se gândească la noi, fermierii, să ne ajute cu măcar pentru costurile cu motorina şi seminţele”, a precizat Nicu Popa.

seceta 2020_b

Foto arhiva

--------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1022 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?