În vremuri grele cum sunt cele pe care le trăim, supraviețuirea vine din agricultura locală. Putem să să ne asigurăm singuri, ca naţie, hrana de zi cu zi.
"Aş fi vrut să spun ca o să fim surprinși de numărul considerabil de producători care pun zilnic hrană pe masa românilor, dar nu surprinderea este termenul potrivit, ci mai degraba constatarea și, din păcate, dezamagirea faptului că într-adevăr aceştia există, dar nu reușim sa îi scoatem pe piață, rămânând din păcate, marea majoritate, izolați - acesta fiind termenul zilei. Într-o piață care abundă de produse având o calitate îndoielnica, cu ingrediente care majoritatea duc cu gândul mai mult la o industrie chimică decât la cea alimentară, în contextul în care ne dăm seama că suntem ceea ce consumăm, găsim posibilitatea de a ne întoarce la origini, la ulița satului și la mâncarea cu gust de
ZONA MONTANĂ a României, sursă de hrană insuficient valorificată
Produs montan este produsul destinat consumului uman obținut de la animale crescute în zona montană, hrănite cu furaje care provin din zona montană, din pășuni și fânețe, unde se știe faptul că factorii nocivi și poluarea nu au ajuns la fel de mult ca în sistemul intensiv de agricultură.
Produsele montane, cunoscute ca fiind produse ce respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european, au o capacitate mare de a contribui la dezvoltarea comunităților locale, iar conștientizarea fermierilor și a publicului larg cu privire la potențialul economic al acestora și la importanța menținerii biodiversității și a practicilor agricole tradiționale, reprezintă punctul de plecare pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane.
Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.
De ce produs montan?
• Pentru a păstra autenticitatea produselor agricole destinate consumului uman și pentru a aduce plus valoare gospodăriilor din zona montană.
• Pentru a evita folosirea termenului munte într-un mod abuziv și a reglementa faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind de la munte.
• Pentru a proteja patrimoniul gastronomic local a zonelor de munte.
"Agenția Națională a Zonei Montane este autoritatea competentă de verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate produs montan.
Cine poate solicita atestarea unui produs montan?
"Pot fi atestate produsele lactate (în special brânzeturile), carnea şi unele preparate din carne, fructele, desigur și fructele de pădure, ciupercile, mierea de albine, dar lista nu este epuizată. Obținerea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” este destul de simplă, iar solicitantul poate fi: persoană fizică ce deține atestat de producător; societăți comerciale; persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; cooperative agricole; grupuri de producători; societăți cooperative; obştile şi composesoratele; asociaţii, fundaţii, federaţii ce desfăşoară activităţi agricole.
Condițiile de certificare sunt foarte simple, aproape naturale și firești, ușor de îndeplinit pentru fermierii din zona montană iar documentația ce se întocmește este la fel de simplă și concisă", ne spune reprezentanta Agenţiei Naţionale a Zonei Montane Hunedoara.
Puteţi contacta Agenţia Naţională a Zonei Montane AICI
Dacă sunteţi din judeţul Hunedoara contactaţi reprezentantul zonal la adresa de email: anamaria.paraian@azm.gov.ro
În momentul de față în Registrul Național al Produselor Montane sunt cuprinse un număr de 605 produse alimentare care au obținut certificarea ”Produs Montan” - produse lactate, produse din carne, legume și fructe și nu numai.
Certificarea de PRODUS MONTAN poate fi obţinută de orice producător, individual sau asociat, mic sau mare, indiferent de forma de organizare. Costă ceva obţinerea certificării? Cât durează? Ce fel de produse pot fi certificate? Cum se depun actele în această perioadă? Vă spun doar atât: este o procedură simplă şi nu costă nimic! Detalii în VIDEO.
CELULA DE CRIZĂ FERMA - cu Anamaria Părăian - Nicoară, Agenţia Naţională a Zonei Montane
-----------------------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo