Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GUVERN: STOP EXPORTURI de CEREALE. Ce spun FERMIERII?

Publicat: 10 aprilie 2020 - 16:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MĂSURI PENTRU SECURITATEA ALIMENTARĂ. Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a anunţat, în seara zilei de 9 aprilie, noi restricţii impuse de autorităţile române pe perioada stării de urgenţă în contextul pandemiei de COVID-19. 

Ordonanţa militară numărul 8 conţine prevederi importante pentru producătorii agricoli şi pentru sectorul agroalimentar, printre care şi interzicerea exporturilor de cereale. „Pentru că suntem preocupaţi de siguranţa populaţiei, de starea de sănătate a populaţiei, trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor.
Aşadar, pe perioada stării de urgenţă, se interzice şi se suspendă exportul următoarelor produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, făină de mălai, ulei, zahăr, floarea soarelui, soia, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi.”, a spus Marcel Vela.

Dar ce părere au fermierii despre aceste noi restricţii? Redăm doar câteva scurte opinii ale unor agricultori...

Alex Degianski: Diseară, la #stirileprotv voi vorbi despre interzicerea exporturilor de cereale, măsura care, dacă nu suferă modificări poate să fie ultimul cui în sicriul agriculturii româneşti! Consumăm 1/3 din producţia de grâu, 40% din cea de floarea-soarelui şi 40% din cea de porumb. Ce facem cu surplusul? Unde îl vindem?

Mureşan Dani: Ministrul de Interne a precizat că măsura este luată pentru siguranţa alimentară a cetăţenilor. S-a omis a se preciza "cetăţenilor UE". Poţi vinde intracomunitar în UE. Deci măsura eu nu o văd pentru populaţia ţării.
Grâul se va ieftini, pâinea nu. Africanii şi arabii s-au lins pe bot de grâul românesc şi rămâne un singur cumpărător - UE. La ce preţ oare, când nu mai ai competiţie!? Mie mi se pare o Directivă Europeană mai mult decât o ordonanţă emisă de Ministerul Afacerilor "INTERNE". Dacă e o problemă de stoc intern, închizi orice livrare în afara României.
Dar aşa... e cam cu dedicaţie. Oricum nu poate fi pe termen lung; ce Dumnezeu facem cu tot grâul şi porumbul din noua recoltă, oricât de mare secetă ar fi!? Subscriu, fabrici NU avem.

Dan Preda: Hotărâri luate pe genunchi fără studiu de impact. Cine consumă atâta marfă fără industrie alimentară puternică şi fără zootehnie? Numai aşa o să ne poată băga în faliment. Populaţia nu profită cu nimic, doar şmecherii din industria de morărit şi panificaţie. Să plătească preţul bursei (MATIF).

Ce spuneţi? Au dreptate sau nu? Vocea fermierului contează? Pentru noi, Da. Aşteptăm opiniile dumneavoastră.

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1977 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?