Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gusturi românești de la gospodari. Legumicultorii olteni vând în supermarketuri!

Publicat: 12 aprilie 2020 - 13:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii, Simon Idita, cultivator de legume din Pleşoiu, judeţul Olt, avea de recoltat peste 100.000 fire de ceapă în maximum trei săptămâni ca să poată înfiinţa cultura de varză în solar.

„Dacă nu găsim soluţii să livrăm legumele produse de noi către lanţurile marilor magazine va fi dezastru!”, ne declara pe 1 aprilie legumicultorul.
Şi iată că zilele trecute a reuşit să intre pe una dintre reţelele comerciale importante din România, în cadrul programului Gusturi Românești de la Gospodari, graţie ajutorului dat de liderul Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, inginerul Ion Păunel.       

legume supermarket 5_b

Livrări de ceapă, varză şi castraveţi
„Am început să livrez de două ori pe săptămână marţea şi vinerea câte 12.000 de fire de ceapă verde, dar o să suplimentez la 16.000, în funcţie de forţa de muncă de care dispun în acea zi pentru că am de făcut şi lucrările de întreţine la celelalte culturi.  Zăpada căzută în martie mi-a afectat cultura din câmp, astfel că am trebuit să aleg cu mare atenţie marfa cea mai arătoasă sub aspect comercial pentru a nu avea refuz de calitate. Preţul pe care l-am obţinut este mulţumitor”, ne-a declarat cultivatorul din Pleşoiu.  
Acesta îşi doreşte să continue colaborarea şi cu castraveţi. De săptămâna viitoare va livra 200 de kg pentru testare; apoi dacă se mişcă marfa o să suplimenteze cantitatea. Legumicultorul a început să culeagă castraveciorii cornişon de câteva zile. A reuşit să vândă partenerilor cu care era în contact vreo 3-400 kg. Temerea este că va intra serios la recoltat şi nu va avea piaţă de desfacere, iar intrarea pe reţeaua unui supermarket este soluţia salvatoare.  
Idita Simon produce ceapă verde pe 3.000 mp şi castraveţii pe 12,5 ari în solar. Are şi cultură de roşii pe 5.500 mp cu care s-a înscris în Programul Tomata şi va ieşi pe piaţă după Paşte.
Un alt cultivator de legume care a încheiat contract de livrare cu supermarketul este Gheorghe Domnicu, din Scărişoara. Producătorul oltean se află la a doua livrare cu câte 3.500 kg de varză extratimpurie.

Cultivatorii din Pleşoiu şi Scărişoara îşi fac cooperative!
„Merg pe al treilea an de când livrez legume produse în ferma mea unui lanţ de magazine cu acoperire naţională. Am propus conducerii supermarketului doi legumicultori de vârf, din Pleşoiu şi Scărişoara. Ei dau dovadă de seriozitate în respectarea condiţiilor de igienă, fitosanitare, a regulilor de sortare, ambalare, etichetare şi livrare a legumelor, impuse de comerciant. Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt încearcă să ajute fermierii mai performanţi să intre pe reţelele comerciale. Suntem încă la început şi sperăm să fie bine. În perioada imediat următoare vom înfiinţa două noi cooperative agricole de legume, astfel încât să se dezvolte un parteneriat stabil între producători şi marii retaileri”, ne-a declarat Ion Păunel, liderul SPA Olt.

legumicultori romani in supermarket_b

legume supermarket 4_b

 

-----------------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 3151 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?