Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GEST EXTREM. Pentru că nu au cui să vândă, unii legumicultori îşi distrug culturile! "VREM SOLUŢII, NU VORBE"

Publicat: 25 martie 2020 - 19:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi cultivatori din judeţul Olt nu mai au ce să facă cu legumele produse. S-au chinuit toată iarna în solar să iasă primii pe piaţă cu marfă proaspătă şi acum s-au trezit că nu au cui vinde! Au încercat să doneze, dar li se cer foarte multe documente. Aşa că unii dintre ei au trecut la gesturi extreme, distrugându-şi culturile.

Marius Creineanu, producător de legume din Pleşoiu, judeţul Olt, a postat un videoclip pe facebook în care se vede cum intră cu cu freza în cultura de ceapă verde. „Am vrut să atrag atenţia că nimeni nu ne ajută. Mai am încă cinci ari de ridichi. Nu avem unde livra marfa. Degeaba pieţele sunt deschise, dacă oamenii nu sunt lăsaţi să circule. Ministerul Agriculturii ar trebui să găseasă soluţii de sprijinire a producătorilor mici!”, este de părere legumicultorul.  
Marius Creineanu este hotărât că dacă nu se vor mişca lucrurile şi nu se va lua nicio măsură va proceda la fel: va intra cu freza să distrugă ceapa verde rămasă şi ridichile, culturi care ocupă o suprafaţă de 10 ari.
Fermierul mai are în solar primul ciclu de tomate. Nu ştie încotro s-o apuce! Nici până în ziua de astăzi Cabinetul Orban nu a dat Hotărârea de Guvern privind Programul Tomata.   

„Cerem soluţii pentru a ne vinde legumele!”
„Noi cerem sprijin din partea autorităţilor şi să găsească soluţii pentru a ne putea vinde marfa. Prin Ministerul Agriculturii, prin agenţii agricoli ai Primăriilor, eventual să se apeleze la noi, la formele asociative, să se facă un inventar cu cantităţile de legumele deficitare, pe localităţi, pe zone astfel încât să putem livra verdeţurile.  Trebuie să se ştie cine are nevoie, asta ar trebui să facă Ministerul Agriculturii”, a susţinut Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Apoi a continuat: „Şi noi putem dona legumele, dar noi nu putem să ne ducem cu duba de marfă la spital, la o casă de copii sau la un azil de bătrâni pentru că nu ne primeşte. Ni se cer tot felul de documente”.  
Ion Păunel a susţinut că Ministerul Agriculturii există datorită celor care muncesc pământul! „Dacă noi nu am exista, funcţionarii acestor instituţii nu ar sta pe scaunele călduţe şi cu salarii destul de mari! Dacă nu se intervine acuma când ne arde, să ne lase în pace, să stea acasă. Şi dacă stau acasă ei primesc salariul sută la sută. Noi nu avem nicio sursă de venit! E vai de mama noastră!”

Fermierii au nevoie de măsuri urgente!
„De trei săptămâni noi nu vedem nimic din partea Ministerului Agriculturii! Avem nevoie de soluţii, avem nevoie de finanţare, avem nevoie să ne vindem marfa pe care o producem! A deblocat UE sume de bani pentru fiecare ţară! Ministerul Agriculturii s-a gândit la vreun mecanism de genul acesta să putem accesa fondurile? Cât să mai aşteptăm? Nu suntem milogi! Toată lumea este într-o situaţie de stres şi cu nervii încordaţi la maximum! Nu am văzut mesaje de încurajare din partea autorităţilor! Noi, fermierii mici, avem nevoie de măsuri urgente. Ne-a ajuns cuţitul la os! Avem hrană pentru români. Ajutaţi-ne să ajungă pe masa lor! Implicaţi-vă activ şi constructiv! Fiţi alături de noi, Talpa Ţării! Agricultura este prioritate ZERO, domeniu strategic de siguranţă naţională!”, s-a dezlănţuit liderul SPA Olt.

ceapa distrusa cu freza_b

marius creineanau_b

Vizualizat: 2180 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?