Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERII, în prima linie de luptă pentru supravieţuirea noastră!

Publicat: 28 martie 2020 - 21:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aşa cum personalul medical luptă în prima linie pentru a stopa pandemia de coronavirus şi-a limita efectele dezastrului şi agricultorul român devine unul dintre temerarii, eroii acestor vremuri dramatice de care avem nevoie.

Europarlamentarul Daniel Buda avea dreptate când afirma că supravieţuirea noastră depinde în mare măsură şi de capacitatea fermierilor de a furniza mai departe necesarul de alimente, la un preţ corect şi standarde ridicate.

În contextul pandemiei comunitare de coronavirus, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a recunoscut şi apreciat eforturile fermierilor la recenta videoconferinţă cu miniştrilor agriculturii din UE: „Ne confruntăm cu o criză fără precedent şi le sunt tot mai recunoscător fermierilor şi producătorilor noştri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăţilor şi a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat rezilienţa lanţului nostru de aprovizionare cu alimente”.
Încă de la începutul crizei, Comisia Europeană a făcut cunoscute măsurile adoptate menite să sprijine sectorul agroalimentar, subliinind că atunci când va fi necesar, vor fi luate măsuri suplimentare.  

În primul rând, trebuie menţionată că în această perioadă dificilă prelungirea cu o lună de zile a perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC, termenul-limită fiind 15 iunie 2020 şi nu 15 mai.
Apoi, ajutoare de stat mai mari. Conform noului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor maxim de 100.000 euro/fermă, în timp ce societăţile de prelucrare şi de comercializare a alimentelor pot solicita un sprijin financiar de maximum 800.000 euro.
De asemenea, aceste măsuri pot fi completate de ajutoare de minimis pentru agricultură acordate de guvernele naţionale, fără a fi abrobate de Comisia Europeană.  
Plafonul acestora ajutoare naţionale a fost majorat la 20.000 euro, iar în unele cazuri până la pragul de 25 000 euro.
Ca urmare, în temeiul cadrului temporar, sprijinul naţional total care poate fi acordat unei ferme se ridică la 120.000 euro sau 125 000 euro.

Este necesar ca Ministerul Agriculturii să elaboreze proiectele de acte normative cu normele de aplicare cât mai urgent, şi să fie aprobate de Executiv, dat fiind starea de urgenţă în care se află ţara şi agricultura românească.   
“Comisia îşi coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcţionarea pieţei unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi”. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esenţiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăşi 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare”, a postat Daniel Buda pe pagina de socializare.

Vizualizat: 2648 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!