Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

EXISTĂ RISCUL CA SUTE DE MII DE HECTARE SĂ RĂMÂNĂ NECULTIVATE! Agricultura României depinde de importurile de inputuri

Publicat: 14 martie 2020 - 20:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem la mijlocul lunii martie. În spaţiile protejate fermierii au o activitate intensă pentru a pregăti primul ciclu al producţiei de legume. În câmp, fermierii efectuează primul tratament la culturile de toamnă (grâu, orz, rapiţă), aplică îngrăşămintele solide şi se pregătesc pentru semănatul culturilor de primăvară (porumb şi floarea soarelui). Aşa spune teoria dar realitatea este la limita dezastrului.

URMEAZĂ O LUNĂ CRITICĂ PENTRU AGRICULTURĂ
Următoarele 30 de zile vor fi critice pentru anul agricol 2020. Iar pandemia de coronavirus, în special focarul european, va conduce la o mare criză a input-urilor în agricultură pentru că:
90% din seminţele pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui vin din SUA, Italia, Franţa şi Spania. În ultimele zile au fost anulate livrări din Italia şi Franţa pentru 120.000 de saci cu sămânţă de porumb şi 100.000 de saci cu sămânţă de floarea-soarelui. Cu alte cuvinte sau cifre, asta înseamnă că nu vor fi cultivate 140 000 de ha adică fermierii vor pierde aproximativ 1 200 000 de tone de porumb iar pentru floarea soarelui 230 000 de ha necultivate şi un minus de 700 000 de tone de floarea soarelui. Situaţia e foarte gravă pentru că fermierii trebuie să înceapă semănatul.

O cantitate de 300.000 de saci cu sămânţă de porumb este în continuare neconfirmată la livrare. Asta înseamnă încă 400.000 de hectare în pericol de a rămâne necultivate. La nivel de ţară 30% din suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi 25% din cea cultivată cu porumb este în aşteptare şi riscă să rămână pârloagă.

Seminţele de legume, le importăm în procent de peste 80%. Olanda, cel mai mare furnizor anunţă anulări în livrarea seminţelor de legume.

95% din tratamentele fitosanitare ne sunt furnizate din SUA, China, Franţa, Germania, Italia şi Spania. În acest moment, transporturile din China au întârzieri de peste 6o de zile. Din SUA vor fi mari întârzieri în livrări, decalaje de 2-3 săptămâni. Transporturile din Spania şi Italia sunt momentan incerte, multe anulate. Aceeaşi situaţie poate apărea în următoarele zile pentru livrările din Franţa, Germania şi Olanda. În plus, multe ţări europene au impus controlul la graniţă, ceea ce va conduce la un tranzit mult mai anevoios al mărfurilor, fără o prioritizare a lor.

România va trebui să ceară comisiei europene prioritizarea transporturilor destinate agriculturii, la nivel european, împreună cu cele de medicamente, alimente şi aparatură medicală.
Pe fondul crizei prelungite la nivel european, România va trebui să îşi asigure necesarul de cereale, de fructe şi legume. Însă depindem în procent de peste 90% de importurile de input-uri. Zootehnia românească depinde de ramura vegetală, pentru a asigura furajarea marilor centre.

CE MĂSURI URGENTE TREBUIE SĂ IA GUVERNUL PENTRU AGRICULTURĂ!
Guvernul României va trebui:
• să asigure intrarea în ţară a input-urilor pentru agricultură, fără restricţii de trafic intern
• să elimine de la restricţiile de trafic companiile furnizoare şi distribuitoare care livrează aceste produce către fermieri
• să includă agricultura pe o eventuală listă a domeniilor prioritare la livrările de combustibil
• să acorde sprijin financiar companiilor din domeniul agricol, inclusiv prin plata la timp a subvenţiilor în agricultură.
Anumite exporturi au fost deja limitate în zona europeană. Iar cele de alimente pot urmă dacă situaţia devine mai gravă. Trebuie să ne asigurăm că România va reuşi să îşi producă hrana, pentru că avem şi suprafaţa, dar şi capacitatea necesară. Însă din păcate, inputurile vin din afara ţării.

scris de: Moraru Mihai, AgroEst Muntenia

Grau in aprilie_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 23806 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?