BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Epidemia de speculă şi profitori. De ce nu plafonaţi adaosul comercial cum au procedat şi alte ţări?!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 22:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În plină criză covidiană, când profitorii şi specula cu produse agroalimentare înfloresc, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu poate plafona preţurile la alimente pentru că majoritatea produselor din acest sector provin din import iar producătorii din afara graniţelor ţării au mărit preţurile.

"Dacă furnizorul extern a crescut preţul, eu nu pot să-i impun să vândă la preţul cu care vindea luna trecută. Nu poţi să impui un preţ din burtă, pentru că produsele vor dispărea de pe piaţă, se vor vinde în mod ilegal prin alte reţele. Eu nu pot să fixez preţul la cartoful sau mărul importat din Polonia. Dacă preţul la care se importă a crescut, evident va creşte preţul şi în România. Sigur că pe anumite produse, cum sunt cele de dezinfecţie, preţurile au luat-o razna. Trebuie văzut şi adaosul comercial, trebuie făcută o analiză pe lanţul de la producător la importator, distribuitor. Soluţia cea mai bună este să creşti producţia", a declarat premierul la Realitatea PLUS.

„De ce nu plafonaţi adaosul comercial la vânzător?”
Declaraţia şefului Executivului a inflamat membrii Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.  
„Domnule premier, în primul rând e bine că recunoaşteţi că produsele agroalimentare vin din import. Aşa este, nu puteţi impune plafonarea preţului la producător, dar puteţi impune plafonarea adaosului comercial la vânzător la 15-20 la sută. Cei are care nu respectă adaosul să fie impozitaţi pe diferenţă cu 90-95 la sută sau chiar cu închiderea activităţii (a se vedea ce măsuri a luat Italia!). Apoi, ne îndemnaţi să mărim producţiile! OK! Dar pe ce resurse financiare? O s-o facem şi cui le vindem, dacă Guvernul pe care-l conduceţi favorizează importul şi specula?”, a venit cu promptitudine replica liderului SPA Olt, inginerul Ion Păunel.

„Plafonaţi odată adaosurile comerciale!”
Pe aceeaşi poziţie se situează şi europarlamentarul şi prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan. Iată a scris pe pagina lui de Facebook: „Plafonaţi odată adaosurile comerciale! Germania a făcut asta la produsele de bază la maxim 10%. Sau măcar sporiţi controalele pe marile lanţuri prin Consiliul Concurenţei, ANAF, ANPC! Producătorii români NU au modificat preţurile la poarta fabricii. Am vorbit cu 10/12 giganţi din domeniul producţiei şi procesării”.   
        
“Le pregătim însă o «surpriză» majoră speculanţilor şi ticăloşilor!”
Întrucât explozia preţurilor la produsele de bază nu a primit nicio reacţie din partea autorităţilor, doar analize, promisiuni şi măsuri concrete la… Sf. Aşteaptă!, Rareş Bogdan a luat atitudine împotriva “speculanţilor şi ticăloşilor” cărora li se pregătete o “surpriză”.
“Nu vă speriaţi, NU este în România. Încă! Le pregătim însă o "surpriză" majoră speculanţilor şi ticăloşilor ce speculează fricile, teama, disperarea oamenilor........ NU există nu se poate, există doar dacă vrei, poţi! Şi vrem şi vom rezolva această problemă într-un fel sau altul. Solicit ca până atunci, cei de la ANPC, Consiliul Concurenţei şi Anaf să îşi facă treaba cu gândul la părinţii lor care sunt victimele unor astfel de speculanţi şi ticăloşi”, a postat prim-vicepreşedintele PNL la 28 martie a.c.

preturi alimente covid_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi AgroinfoVizualizat: 1290 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?