Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Domnule ministru Adrian Oros, DE CE aţi MINŢIT FERMIERII? Ordonanţa Militară 10 NU ZICE NIMIC de MISTREŢI!

Publicat: 27 aprilie 2020 - 21:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„În următoarea Ordonanţă Militară, cu siguranţă, o să redeschidem vânătoarea la mistreţi”, declara, în urmă cu patru zile, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ministerului Agriculturii. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în această seară, o nouă ordonanţă militară, care nu include nici o prevedere în acest sens.

mistreti-oros_b

Fotografie şi text publicate pe pagina oficială de Facebook a ministrului Agriculturii Adrian Oros pe 24 aprilie 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat, pe 23 aprilie 2020, că va fi redeschisă vânătoarea mistreţilor, prin "următoarea Ordonanţă Militară", măsura fiind necesară atât pentru combaterea şi râspândirea pestei porcine africane (PPA), cât şi pentru eliminarea pagubelor produse de mistreţi culturilor agricole. „În următoarea Ordonanţă Militară, cu siguranţă, o să redeschidem vânătoarea la mistreţi", spunea Oros, acum patru zile.

DECLARAŢIA INTEGRALĂ aici: Ministrul Oros anunţă RELUAREA VÂNĂTORII DE MISTREŢI printr-o nouă Ordonanţă Militară!

VIDEO aici (minutul 16): DECLARAŢII PRESĂ ADRIAN OROS 23 APRILIE 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat în această seară, o nouă ordonanţă militară, cu numărul 10, care nu include nici o prevedere privind reluarea vânătorii de mistreţi.

FERMA a încercat să afle chiar de la ministrul Adrian Oros, cel care promitea fermierilor acum patru zile că se va redeschide vânătoarea mistreţilor prin următoarea ordonanţă militară, de ce nu a încăput această prevedere în Ordonanţa Militară nr.10. Am încercat să aflăm şi de ce, dacă nu era necesară reglementarea prin ordonanţă militară, ministrul Oros a promis acest lucru, deşi chiar el a declarat că discutase deja problema cu ministrul Mediului şi cu Premierul României.

Până la publicarea acestui material, ministrul Adrian Oros ne-a închis de două ori telefonul şi nu a răspuns acestor întrebări pe care, la solicitarea lui, i le-am adresat prin SMS.

Iată ce ne-a declarat secretarul de stat în MADR Emil Dumitru:

"Înţeleg că nu este obligatoriu să apară în ordonanţă militară, ci pur şi simlu va fi un ordin al ministrului Mediului. Nu cunosc dacă ministrul Mediului l-a aprobat.
Sperăm să se rezolve problema asta care durează de mulţi ani de zile, şi plus de asta, (mistreţii-n.red.) sunt şi purtători de boală de pestă porcină africană. Sperăm să ajungă la un optim de 0,5 (prin Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat încă din noiembrie 2016, prin HG 830/2016, ţinta vânătorii este atingerea densităţii de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai redusă, pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane–n.red.) şi chiar mi-aş dori exterminarea mistreţilor în zone unde avem ferme comerciale de porci, ca să le protejăm de presiune suplimentară pentru pesta porcin africană”, a declarat Emil Dumitru pentru FERMA.

Acesta a precizat că nu poate răspunde în locul ministrului Oros referitor la promisiunea de a redeschide vânătoarea mistreţilor prin ordonanţă militară.

CITEŞTE aici CÂŢI MISTREŢI ARE ROMÂNIA: „Ce afacere este asta cu mistreţii în România, în dauna oamenilor?”

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) cere autorităţilor, de aproape o lună de zile, măsuri urgente privind gestionarea mistreţilor şi clarificări privind valorea despăgubirilor acordate fermierilor pentru culturile distruse de mistreţi: dacă despăgubirea se face în funcţie de investiţii sau de valoarea de piaţă a culturii?

DETALII aici: STARE DE URGENŢĂ în sectorul VEGETAL. 5 MĂSURI de care DEPINDE SECURITATEA ALIMENTARĂ!

MISTREŢII DISTRUG culturile agricole. E nevoie de MĂSURI URGENTE!

Fermierii S-AU SĂTURAT de MESAJE POPULISTE. Autorităţi, IEŞIŢI ÎN CÂMP să vedeţi DEZASTRUL!

mistreti-madr_b

Fotografie şi text publicate pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Agriculturii pe 24 aprilie 2020

Iată TEXTUL INTEGRAL al ORDONANȚEI MILITARE nr. 10 din 27.04.2020

Având în vedere dispoziţiile art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 2 şi art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României,
ţinând seama de evaluarea realizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, aprobată prin Hotărârea nr. 21 din 27.04.2020,
pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor pct. 3 şi 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 240/2020, în temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
Ministrul Afacerilor Interne emite următoarea

Ordonanţă militară
Art.1 - (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos.
(2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin.(1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
(3) În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.
(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00.
(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.3 - (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.
(2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(4) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.
(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.4 - (1) Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poşta Română S.A. prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură.
(2) C.N. Poşta Română S.A. îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea prevăzută la alin.(1).
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.5 - La data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, îşi încetează aplicabilitatea:
a) prevederile art. 2 şi art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;
b) prevederile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

NOTA REDACŢIEI: Aceste articole se referă la circulaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani şi accesul acestora în magazinele alimentare.

Art.6 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:
a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;
b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;
c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.7 - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.
Ministrul Afacerilor Interne
Ion Marcel Vela

Vizualizat: 1982 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?