Am intrat în luna aprilie; se apropie sărbătorile pascale şi crescătorii de animale nu ştiu ce să facă cu mieii! Preţurile s-au dus în jos şi riscul e să rămână cu animalele nevândute!
Gheorghiţă Cristea, din Grindu, judeţul Tulcea, are de vânzare aproape 1.000 de animale. „Am două cârduri de miei, unul în greutate de până la 20 de kilograme, celălalt e ceva mai răsărit. Acum aştept să vină achizitorii ăştia de la care am dat mereu. Preţul a căzut, s-a dus tare în jos. Am vorbit cu unul de la Baia, din judeţ, îl aştept să vină. Dar, ştiu eu, dacă mai poate ajunge la fermă cu nenorocirea asta de epidemie?”, era îngrijorat fermierul.
Pământul uscat, păşunea arsă de soare şi vânt!
Gheorghiţă Cristea ar fi vrut să înfiinţeze sapte hectare cu lucernă. Nu s-a încumetat din cauza secetei! „La noi, nu a căzut niciun strop de ploaie. Pământul e uscat de tot, crăpat şi neproductiv. Păşunea e arsă, mai bine arăta astă iarnă. Nu am mai întâlnit o primăvară păcătoasă ca asta; călduroasă şi vântoasă care au uscat totul! Dacă nu plouă, nu ştiu ce să fac. Chiar mă gândesc să vând din oi, aşa cum au făcut-o alţii!”, a susţinut tulceanul din Grindu.
Disperaţi oamenii au renunţat să mai crească oi!
Fermierul este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Mioriţa Deltei” care administrează 767 hectare de păşune. Potrivit acestuia, efectivele de animale ale tulcenilor, membri ai Asociaţiei, s-au diminuat cu peste 3.000 de capete încă din toamnă, ajungând la un efectiv de 12.000 de oi. Disperaţi, din pricina secetei şi a lipsei banilor necesari pentru cumpărarea de furaje, oamenii au renunţat să mai crească oi.
Petrică Pasăre nu a mai rămas cu nicio oaie pentru că şi-a vândut toată turma - 600 de capete. Iulian Pletea şi Ion Manolache au cedat fiecare mai mult de 200 de ovine, ca să ilustrăm prin aceste exemple.
Brânza făcută... de oaie!
Crescătorul deţine împreună cu cei doi copii un efectiv de 2.100 animale. În această perioadă mulge cam 200 litri de lapte la zi, de la 550 de oi care au fătat dinainte. Însă o problemă îl macină şi-i face zile negre.
„Am făcut 400 kilograme de brânză de oaie şi nu am unde s-o vând! Înainte o dădeam în Piaţa Centrală din Galaţi, unde închiriasem un stand. Preţul era 20 lei kilogramul. Nu prea mergea vânzarea că erau mulţi producători. Dacă micşoram preţul cu un leuţ, eram zburat din piaţă!”, şi-a vărsat amarul crescătorul de ovine tulcean.
------------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo