Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din pricina secetei sunt oieri care îşi vând animalele! Nevânduţi, mieii behăie a sărăcie!

Publicat: 05 aprilie 2020 - 13:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am intrat în luna aprilie; se apropie sărbătorile pascale şi crescătorii de animale nu ştiu ce să facă cu mieii! Preţurile s-au dus în jos şi riscul e să rămână cu animalele nevândute!

Gheorghiţă Cristea, din Grindu, judeţul Tulcea, are de vânzare aproape 1.000 de animale. „Am două cârduri de miei, unul în greutate de până la 20 de kilograme, celălalt e ceva mai răsărit. Acum aştept să vină achizitorii ăştia de la care am dat mereu. Preţul a căzut, s-a dus tare în jos. Am vorbit cu unul de la Baia, din judeţ, îl aştept să vină. Dar, ştiu eu, dacă mai poate ajunge la fermă cu nenorocirea asta de epidemie?”, era îngrijorat fermierul.

cristea-gheorghita-foto-1f119_b_b

Pământul uscat, păşunea arsă de soare şi vânt!
Gheorghiţă Cristea ar fi vrut să înfiinţeze sapte hectare cu lucernă. Nu s-a încumetat din cauza secetei! „La noi, nu a căzut niciun strop de ploaie. Pământul e uscat de tot, crăpat şi neproductiv. Păşunea e arsă, mai bine arăta astă iarnă. Nu am mai întâlnit o primăvară păcătoasă ca asta; călduroasă şi vântoasă care au uscat totul! Dacă nu plouă, nu ştiu ce să fac. Chiar mă gândesc să vând din oi, aşa cum au făcut-o alţii!”, a susţinut tulceanul din Grindu.

Disperaţi oamenii au renunţat să mai crească oi!
Fermierul este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Mioriţa Deltei” care administrează 767 hectare de păşune. Potrivit acestuia, efectivele de animale ale tulcenilor, membri ai Asociaţiei, s-au diminuat cu peste 3.000 de capete încă din toamnă, ajungând la un efectiv de 12.000 de oi. Disperaţi, din pricina secetei şi a lipsei banilor necesari pentru cumpărarea de furaje, oamenii au renunţat să mai crească oi.
Petrică Pasăre nu a mai rămas cu nicio oaie pentru că şi-a vândut toată turma - 600 de capete. Iulian Pletea şi Ion Manolache au cedat fiecare mai mult de 200 de ovine, ca să ilustrăm prin aceste exemple.

cristea-gheorghita-foto-6f119_b_b

Brânza făcută... de oaie!
Crescătorul deţine împreună cu cei doi copii un efectiv de 2.100 animale. În această perioadă mulge cam 200 litri de lapte la zi, de la 550 de oi care au fătat dinainte. Însă o problemă îl macină şi-i face zile negre.
„Am făcut 400 kilograme de brânză de oaie şi nu am unde s-o vând! Înainte o dădeam în Piaţa Centrală din Galaţi, unde închiriasem un stand. Preţul era 20 lei kilogramul. Nu prea mergea vânzarea că erau mulţi producători. Dacă micşoram preţul cu un leuţ, eram zburat din piaţă!”, şi-a vărsat amarul crescătorul de ovine tulcean.

------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

  Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

  CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 5628 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?