Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CUM se ORGANIZEAZĂ FERMIERII ROMÂNI sub AMENINŢAREA PANDEMIEI de CORONAVIRUS!

Publicat: 13 martie 2020 - 07:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lăsaţi baltă de autorităţi, crescătorii de vaci din România caută soluţii pentru a-şi menţine activitatea în ferme, în condiţiile răspândirii tot mai rapide a coronavirusului Covid-19 pe teritoriul ţării noastre.

Costel CaraÈ™ _b„CUM SE VA REZOLVA?
CĂTRE AUTORITĂŢILE COMPETENTE
Fermierii din fermele de vaci de lapte vor avea de luat decizii extreme şi au nevoie urgentă de poziţia dumneavoastră oficială, fără poveşti, faţă de următoarea situaţie: într-o fermă de 100 – 1.000 de vaci unul dintre angajaţi contractează coronavirus COVID-19 şi este izolat. Restul angajaţilor din fermă intră în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Cum se rezolvă problema mulsului, a hranei, a asistenţei sanitar - veterinare etc.? După 14 zile se constată că şi restul angajaţilor au contractat boala şi nu mai pot veni la muncă. Cum am putea găsi rezolvare la această situaţie? Noi nu vedem niciuna. Dumneavoastră?
Există vreo celulă de criză undeva, exista cineva de specialitate în statul român care să vină cu o soluţie într-o astfel de situaţie? Că s-au închis şcolile e bine, că funcţionarii lucrează de-acasă e bine, (...) că nu trebuie să mai ieşim pe drum e corect, dar aici cum rezolvăm? E obligatoriu, prin lege şi moral, ca vacile să mănânce, să fie îngrijite, asistate sanitar-veterinar şi neapărat să fie mulse. Care ar fi soluţia?”, a scris fermierul Costel Caraş, pe pagina sa de Facebook.

„Carantina în fermă trebuie lamurită din mai multe puncte de vedere: 1. în carantină omul mai poate munci? 2. carantina este colectivă sau individuală? 3. dacă institui carantina colectivă, nu vei fi acuzat că îmbolnăveşti oamenii? Sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le lamurească instiţutiile statului. Angajaţii vor accepta sau îşi vor băga picioarele în vacile tale?”, mai întreabă fermierul.

„ASTEA SUNT PROBLEME CARE AR FI TREBUIT SĂ AIBĂ PROCEDURI CLARE DE REZOLVARE LA ACEASTĂ ORĂ!”, subliniază Caraş.

Fermierul a ridicat aceste probleme şi i-a adresat aceste întrebări şi secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Emil Dumitru, într-un grup de pe o reţea de socializare.

„Nu am primit nici un răspuns. Emil Dumitru mi-a spus că a făcut o cerere către ANSVSA şi astăzi (12 martie –n.red.) am văzut o declaraţie a ANSVSA-ului în care spune ceva şi despre fermele comerciale, că asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate, dar nu legat de ce am spus eu.

Eu mă aşteptam, şi un om înţelept aşa ar fi făcut, convocam preşedinţii de asociaţii, băi, fraţilor, ziceţi de propuneri aveţi, ca să îi învăţăm şi pe alţii, că aţi discutat cu oamenii, hai să facem un plan cu ce se poate face dacă întră Covid-19 într-o fermă de câteva sute de vaci, cum procedăm. Că dacă tu blochezi toţi oamenii în carantină acasă, ce se întâmplă cu animalele, cine le dă de mâncare, cine le mulge, cine gestionează lucrurile acolo?

E o situaţie foarte complicată, dar pe cei din instituţii îi doare în cot, la ei salariul merge!”, a declarat Costel Caraş pentru FERMA.

Abandonaţi de autorităţi, fermierii români se organizează singuri

„Am sunat la Latteria Soresina (o cooperativă a producătorilor de lapte din Italia, cu aproape 200 de membri şi 48.000 de vaci de lapte - n.red.), la un amic, şi am întrebat despre situaţia fermierilor referitor la COVID-19. Situaţia este gravă, fermierii sunt „pe marginea prăpastiei”. Fermele mari au adoptat acelaşi sistem de autoizolare, cu echipe de schimb, la care ne-am gândit şi noi, iar fermele de familie lucrează astfel: s-a împărţit familia în două, o parte s-a izolat în fermă cu vacile, hrănesc şi mulg, iar restul preiau laptele într-un spaţiu tampon, unde îl lasă cei din fermă, îl prelucrează şi vând sau îl predau către procesare. Cele două echipe nu au contact. Lucrează numai prin schimb în spaţiul tampon. Sunt multe ferme mari şi mici care lucrează ca până acum, dar au luat măsuri drastice de securitate”, spune Caraş.

La fel ca fermierii italieni au început să se organizeze şi fermierii români. „Acum o săptămână, fermierii îmi spuneau că nu ştiu ce o să facă cu animalele, o să le dea drumul pe câmp, între timp oameni s-au organizat. Am vorbit cu ceva fermieri din ţară, unii dintre ei au creat nişte grupuri şi şi-au izolat ferma, deci nu mai intră şi nu mai iese nimeni, oamenii stau o perioadă în fermă, fiecare va vedea cât, urmând ca după o perioadă, să plece unii şi să aducă pe alţii, care sunt verificaţi că nu sunt infectaţi şi să încerce astfel să ducă înainte activitatea până se mai limpezesc lucrurile. Am vorbit în principal cu ferme mari şi am vorbit şi cu ferme mai mici. Fermierii mai mici nu prea au ce să facă, pentru că sunt soţ şi soţie şi poate un copil, doi. Au spus că ne-am luat şi noi toate măsurile, nu mai primim pe nimeni pe aici, am dezinfectat, ne spălăm pe mâini, dar nu avem ce să facem. Fermierii mai mari au început să se organizeze astfel încât să aibă cu cine să mulgă vacile, în cazul în care se întâmplă ceva. Aici e marea problemă, lucrând cu oameni angajaţi, e o mare problemă dacă apare la unul coronavirusul, pentru că toţi din fermă vor trebui să fie izolaţi, a detaliat Caraş, pentru FERMA.

Ce măsuri urgente ar trebui să ia Ministerul Agriculturii pentru fermele ameninţate de coronavirus!

„Așteptarea mea, la momentul ăsta, este următoarea: spre exemplu, în fermele mari, dacă se izolează nişte angajaţi pentru o perioadă în fermă, aceştia trebuie plătiţi substanţial. Patronul o să facă eforturi, dar cred că fiecare fermă în situaţia asta, ca să poată să treacă momentul, ar trebui să primească un fel de ajutor de stat, pentru că nu e o treabă simplă, cresc foarte mult cheltuielile cu dezinfectanţi, trebuie să le dai mâncare oamenilor pe care îi izolezi în fermă, sunt nişte costuri suplimentare foarte mari, plus că nu ştii cât ţine treaba asta.
Cred că MADR, alături de proprietarii de ferme, trebuie să găsească soluţii de compensare pentru angajaţii care fac astfel de sacrificii. Poate organizăm urgent o întâlnire pe această temă. Până la urmă, vacile nu sunt numai proprietatea fermierilor, sunt şi o avuţie a ţării care asigură o siguranţă alimentară. Cred că trebuie urgent creată o procedură clară cu angajamente solide din partea tuturor. Nu ştim cât ţine situatia asta, nimeni nu ştie şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice variantă”, mai spune Costel Caraş. 

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 2239 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?