Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Covid-19 și Pesta Porcină Africană (PPA) - 10 asemănări și deosebiri

Publicat: 25 martie 2020 - 20:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Un necaz nu vine niciodată singur, sunt destui care îl ajută” (Dorel Schor)

1. Ambele boli sunt provocate de câte un un virus pentru care, până la acest moment, nu s-a identificat/descoperit/produs un vaccin sau tratament eficient. Covid-19 nu îmbolnăvește porcii, iar virusul PPA nu trece la om. Dar mutațiile la virusuri sunt imprevizibile!
2. China este țara în care cele două viroze au cunoscut, până nu demult, cea mai mare răspândire și provoacă cele mai mari pagube economice evaluate vreodată, în contextul în care Covid-19 apărut acum 3 luni, iar PPA în urmă cu 2 ani.
3. Ambele boli se transmit prin contactul direct cu secrețiile emise de subiecți infectați. Stoparea răspândirii celor două boli se poate face prin evitarea contactului cu purtătorii de virus, controlul mișcării acestora și implementarea unor măsuri drastice de igienă și carantină.
4. Covid-19 omoară, din păcate, oameni, pe când virusul PPA are efecte directe asupra securității alimentare prin reducerea dramatică a resurselor de proteină animală și creșterea dependenței de importuri.
5. Pentru stoparea răspândirii Covid-19 autoritățile au luat măsuri urgente drastice imediate, însă pentru oprirea răspândirii PPA planurile eficiente sunt amânate la implementare. Motivul abordării - nejustificat - diferite este același: boala politică cronică!
6. Tot în scopul limitării răspândirii celor două boli există necesitatea de a cunoaște cine este și locul în care se află potențialul purtător al virusului.  În cazul oamenilor avem cărțile de identitate și declarațiile pe propria răspundere. În privința porcilor legea cere exact aceleași condiții, care însă nu se aplică pentru a nu perturba tradițiile. Tradiția însă este condamnată la dispariție tocmai datorită ignorării legii. Nu există tradiții în lipsa porcilor iar porcii vor dispare din cauza virusului PPA!
7. Cele două boli sunt extrem de contagioase. PPA provoacă moartea a 100% din animalele infectate!
8. Oamenii au nevoie de porci ca sursă de hrană, însă virusul PPA scăpat de sub control, îi omoară. În același timp și porcii au nevoie de oameni ca să-i hrănească și îngrijească, însă Covid-19 îi poate opri pe aceștia să o mai facă pentru că îi reține în carantine sau spitale;    
9. Ziua cu numărul 27 a lunii februarie, 2020 consemnează primul caz Covid-19 în România. Aceeași zi de 27, dar din iulie, 2018 este cea în care virusul PPA a fost confirmat în prima fermă comercială din România. Urmarea: 48.000 de porci din ferma respectivă au fost eutanasiați preventiv imediat, iar până azi peste 5.00000 de porci au avut aceeași soartă!
10. Zădărnicirea combaterii ambelor boli este clar legiferată în Codul Penal. În cazul Covid-19, la Art.352 se prevede pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar pentru virusul PPA la Art.355 se prevede pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă. Nerespectarea Articolului 352 a determinat deschiderea unui număr record de dosare penale de la începutul epidemiei de Covid -19.  Pe de altă parte însă, după aproape 3 ani de evoluție catastrofală a virusului PPA în România, nu se cunoaște dacă există vreo sentință penală definitivă pentru zădărnicirea combaterii acestuia.

covid si ppa_b

Vizualizat: 1770 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?