“Un necaz nu vine niciodată singur, sunt destui care îl ajută” (Dorel Schor)
1. Ambele boli sunt provocate de câte un un virus pentru care, până la acest moment, nu s-a identificat/descoperit/produs un vaccin sau tratament eficient. Covid-19 nu îmbolnăvește porcii, iar virusul PPA nu trece la om. Dar mutațiile la virusuri sunt imprevizibile!
2. China este țara în care cele două viroze au cunoscut, până nu demult, cea mai mare răspândire și provoacă cele mai mari pagube economice evaluate vreodată, în contextul în care Covid-19 apărut acum 3 luni, iar PPA în urmă cu 2 ani.
3. Ambele boli se transmit prin contactul direct cu secrețiile emise de subiecți infectați. Stoparea răspândirii celor două boli se poate face prin evitarea contactului cu purtătorii de virus, controlul mișcării acestora și implementarea unor măsuri drastice de igienă și carantină.
4. Covid-19 omoară, din păcate, oameni, pe când virusul PPA are efecte directe asupra securității alimentare prin reducerea dramatică a resurselor de proteină animală și creșterea dependenței de importuri.
5. Pentru stoparea răspândirii Covid-19 autoritățile au luat măsuri urgente drastice imediate, însă pentru oprirea răspândirii PPA planurile eficiente sunt amânate la implementare. Motivul abordării - nejustificat - diferite este același: boala politică cronică!
6. Tot în scopul limitării răspândirii celor două boli există necesitatea de a cunoaște cine este și locul în care se află potențialul purtător al virusului. În cazul oamenilor avem cărțile de identitate și declarațiile pe propria răspundere. În privința porcilor legea cere exact aceleași condiții, care însă nu se aplică pentru a nu perturba tradițiile. Tradiția însă este condamnată la dispariție tocmai datorită ignorării legii. Nu există tradiții în lipsa porcilor iar porcii vor dispare din cauza virusului PPA!
7. Cele două boli sunt extrem de contagioase. PPA provoacă moartea a 100% din animalele infectate!
8. Oamenii au nevoie de porci ca sursă de hrană, însă virusul PPA scăpat de sub control, îi omoară. În același timp și porcii au nevoie de oameni ca să-i hrănească și îngrijească, însă Covid-19 îi poate opri pe aceștia să o mai facă pentru că îi reține în carantine sau spitale;
9. Ziua cu numărul 27 a lunii februarie, 2020 consemnează primul caz Covid-19 în România. Aceeași zi de 27, dar din iulie, 2018 este cea în care virusul PPA a fost confirmat în prima fermă comercială din România. Urmarea: 48.000 de porci din ferma respectivă au fost eutanasiați preventiv imediat, iar până azi peste 5.00000 de porci au avut aceeași soartă!
10. Zădărnicirea combaterii ambelor boli este clar legiferată în Codul Penal. În cazul Covid-19, la Art.352 se prevede pedeapsa cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar pentru virusul PPA la Art.355 se prevede pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă. Nerespectarea Articolului 352 a determinat deschiderea unui număr record de dosare penale de la începutul epidemiei de Covid -19. Pe de altă parte însă, după aproape 3 ani de evoluție catastrofală a virusului PPA în România, nu se cunoaște dacă există vreo sentință penală definitivă pentru zădărnicirea combaterii acestuia.