Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Covid-19 şi agricultura. De FERMIERUL ROMÂN depinde SIGURANŢA noastră ALIMENTARĂ!

Publicat: 12 martie 2020 - 13:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sectorul agricol nu scapă de efectele pandemiei provocate de noul coronavirus Covid-19, care a afectat 120 de ţări în doar două luni de zile şi se extinde rapid. Impactul se vede deja atât local, cât şi global.

Aprovizionarea cu alimente. Panica şi măsurile stricte (restricţii de transport, carantină, care vor fi probabil extinse în perioada următoare) impuse de state pentru a-şi proteja cetăţenii de coronavirus au golit rafturile supermarketurilor şi în România. Ministrul Adrian Oros a încercat să dea asigurări că vom avea suficiente alimente, dar declaraţiile sale sunt uşor de pus la îndoială, când în topul importurilor este, de câţiva ani buni, carnea de porc, şi statisticile oficiale arată că importăm chiar şi cantităţi mari de pâine congelată. Ori, cu importurile în mare impas şi stocurile care nu se ştie cât vor face faţă cererii...
În astfel de situaţii devine evidentă importanţa uriaşă, chiar vitală, a producătorilor locali şi a lanţului scurt de aprovizionare cu produse agroalimentare. Poate învăţăm, măcar forţaţi de împrejurări, să mâncăm produse româneşti, de la marii şi micii producători deopotrivă.

Toţi ochii sunt pe burse. Şocul provocat de coronavirus în China, cel mai mare importator de produse agroalimentare din lume, va afecta pieţele globale, mai interconectate ca niciodată. Nici un colţ de lume nu va scăpa de efecte, iar ce e mai rău abia urmează, avertizează analişti economici şi instituţii internaţionale.
Pe piaţa lactatelor, răspândirea rapidă a noului virus, incertitudinile legate de cererea venită din partea Chinei şi creşterea producţiei de lapte în UE şi în SUA au scăzut deja preţurile unor lactate de bază pe principalele pieţe europene.
Acordul comercial prin care China se obliga, la începutul anului 2020, să importe din SUA produse agroalimentare în valoare de 80 miliarde de USD în următorii doi ani pare deja imposibil de realizat. Fermierii americani care sperau la exporturi mai mari şi la preţuri mai bune pentru produsele lor, printre care lapte, carne de vită, soia, au văzut preţurile scăzând dramatic în câteva săptămâni.

Forţa de muncă în ferme. Producătorii italieni de ulei de măsline se tem că nu vor avea suficienţi zilieri în acest sezon, din cauza restricţiior de circulaţie a persoanelor, impuse cu scopul de a preveni extinderea coronavirusului. Mulţi dintre lucrătorii din fermele italiene au fost, în anii trecuţi, români.
În China, un producător de drone a anunţat că au crescut vânzările către ferme mari şi distribuitori de produse agroalimentare, însă fermele mici depind în mare parte de forţa de muncă manuală.
Aceleaşi probleme şi întrebări au apărut deja şi în fermele din România. Pe bună dreptate, fermierul Costel Caraş întreabă autorităţile ce se întâmplă dacă într-o fermă de vaci cu lapte un angajat a contactat virusul şi intră la izolare? Dar dacă şi ceilalţi muncitori au aceeaşi soartă? Vacile trebuie mulse, laptele trebuie preluat din ferme... Pe scurt, PRODUCŢIA AGRICOLĂ TREBUIE SUSŢINUTĂ cu orice mijloace şi în orice condiţii de către statul român! Aici nu mai vorbim de promisiuni şi "las' că facem", ci de SIGURANŢA ALIMENTARĂ! Poate ar fi cazul ca guvernul, oricare ar fi el, dar şi consumatorii de produse agroalimentare, să priceapă că rolul fermierilor români este VITAL pentru economia naţională, acum mai mult ca niciodată!

Mai multe evenimente au fost amânate sau anulate, atât în România, cât şi în alte ţări din Europa. Târgul Agraria de la Cluj va fi reprogramat, Salonul Internaţional de Agricultură (SIA) de la Paris s-a închis cu o zi mai devreme, fermierii britanici au amânat un protest cu sute de persoane, iar FAO - Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, cu sediul în Roma, Italia, şi-a trimis angajaţii să lucreze de acasă.

Celula de criză FERMA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de fermierii români pentru a face publice problemele cu care se confruntă şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

ferma alaturi de fermieri_b

Vizualizat: 3041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?