Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COVID-19. Sfaturi utile pentru FERMA DE VACI DE LAPTE

Publicat: 16 martie 2020 - 11:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu noul coronavirus COVID-19 prezent în România, şi cu cazuri confirmate din ce în ce mai multe (nu îndrăznesc să spun un număr pentru că el se schimbă de la o oră la alta), sigur că producţia de alimente este o placă turnantă pentru asigurarea existenţei tuturor românilor, sănătoşi sau bolnavi.

De aceea a apărut şi isteria din magazinele alimentare, de aceea guvernul face apel la populaţie să se calmeze şi nimeni nu are nici un interes să închidă magazinele alimentare sau farmaciile. Chiar dacă se decretează starea de urgenţă în ţara noastră.

Ce se întâmplă cu producătorii de alimente?

De la fermier la industria procesatoare sigur vor apărea sincope în aprovizionare, dar nu trebuie să ne panicăm. Acum, într-adevăr, se vede politica alimentară realizată de guvernele României în ultimii ani... Dacă suntem cu adevărat capabili să asigurăm hrană populaţiei fără importuri. Aici, zic eu, că este foarte importantă ferma mică şi mijlocie de creştere a animalelor, care poate asigura alimente populaţiei din proximitatea sa, fără a implica transportul de lungă distanţă cu riscul răspândirii bolilor, cum este acest păcătos de coronavirus.

Ce trebuie să facă fermierii care cresc vaci de lapte?

E foarte greu de răspuns la această întrebare. În primul rând, pentru că producerea de lapte se realizează în ferme de mărimi diferite, având forme diferite de proprietate, cu management variat, în condiţii tehnologice foarte variate, care toate funcţionau bine în condiţii de “normalitate”. Acum este o situaţie de criză.
Şi ce sfaturi aş puteau eu să dau crescătorilor de vaci de lapte? Cred că avem două situaţii distincte, care implică forţa de muncă umană, şi anume:

1. Ferme de familie, în care majoritatea muncii este realizată de membrii familiei şi

2. Ferme mari, care are majoritatea (dacă nu întreaga) forţei de muncă angajată. În primul caz aş vrea să spun că este mai uşor, dar nu prea este aşa. Casa familiei fermierului este în/lângă fermă, toţi membrii familiei au activităţi în fermă, şi dacă se întâmplă cumva ca unul dintre ei să se infecteze cu COVID-19, fiind izolat în familie, rămâne în fermă. Mai dificil este dacă are simptome puternice şi nu poate ajuta la muncile din fermă.

În cel de-al doilea caz, în care sunt angajaţii cei care asigură forţa de muncă din fermă, trebuie impuse restricţii, asemenea altor locuri de muncă, din alte industrii. Am să încerc să fac o listă cu ce trebuie făcut:
Limitează mişcarea oamenilor din/în fermă
Asigură întotdeauna o metodă de dezinfecţia a persoanelor care intră în fermă
Spală-te frecvent pe mâni cu apă şi săpun. Atenţie! Dacă apa este caldă spălatul are o eficienţă mai mare. Atenţie! Nu lăsa apa să curgă timp de 20 de secunde cât timp îţi freci mâinile cu săpun. Nu fă risipă!
Evită atingerea ochilor, nasului sau gurii dacă nu ai mâinile curate
Spală-te pe mâini înainte de mânca
Fermierul să asigure materiale de igienă (săpun, dezinfectant, prosoape de unică folosinţă) în băi/WC
Dacă până acum nu ai utilizat mănuşi de unică folosinţă este momentul să impui acest lucru muncitorilor din fermă. Atenţie! Schimbă des mănuşile. Ori de câte ori s-au murdărit.
Când ajungi acasă din fermă fă un duş şi spală hainele de lucru
Curăţă şi dezinfectează frecvent suprafeţele
Stai acasă dacă nu te simţi bine şi ai febră
Fii atent la stocurile de materiale utilizate în fermă. Comandă din timp produse noi. Ar putea să existe blocaje în ceea ce priveşte furnizarea de materiale, mai ales dezinfectanţi
Fă planuri de acţiune pentru diverse situaţii, cum ar fi: lipsa unui mulgător, maşina de lapte nu vine pentru că şoferul s-a îmbolnăvit etc.
Tipăreşte regulile noi de acţiune şi răspândeşte-le prin fermă, la loc vizibil.

Folosiţi-vă de bunul simţ şi rămâneţi calmi. Faceţi tot ce puteţi pentru a vă proteja. Înainte de a lua o decizie nu strică să sunaţi un coleg fermier cu care să vă sfătuiţi, sau medicul veterinar. Nu aşteptaţi prea mult ajutor de la autorităţi!

Ferma familiei Borzea_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1286 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!