Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativa Agricolă Ţara Loviştei: „Avem nevoie de proiecte pentru oierit!”

Publicat: 13 aprilie 2020 - 12:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„În oierit, situaţia este destul de urâtă - ca să zic aşa - din cauză că au scăzut preţurile la carnea de miel. În Ţara Loviştei avem 30.000 de miei disponibili. Şi nici în ferme nu se taie, că nu-i cerere. De Paşti preţul va fi între 20 şi 25 lei kilogramul de carcasă. Sperăm ca măcar după sărbătorile de primăvară să ne putem vindem produsele”, declară pentru FERMA Constanţa Ştefan, preşedinta Cooperativei Agricole Ţara Loviştei din Titeşti - Vâlcea.

Aceasta susţine cu amărăciune că „sunt atâtea şicane pe oieri, de nu vă închipuiţi!” Destule probleme sunt rămase nerezolvate. Între acestea se detaşează cele legate de păşune, consiliile locale dau foarte greu suprafeţele pentru păscutul animalelor. „De asemenea, avem probleme cu apa; sunt localităţi unde pur şi simplu paznicul de vânătoare nu lasă crescătorii să adape oile. În altă parte se refuză accesul la adăpătoare pe motiv că este parc naţional şi este lege ce te obligă să plăteşti dacă beau oile apă! Sau în unele locuri nu se permite vânzarea laptelui la automat! Fiecare pare să fie stăpân pe moşia lui”, susţine Constanţa Ştefan.

„Nu s-au dat niciodată proiecte pentru oierit!”
Vâlceanca consideră că ar fi bine ca tot mai multe cooperative să-şi realizeze centre proprii de colectare a ovinelor şi în acest fel preţul se va stabiliza cât de cât. Marii achizitori care fac şi export oferă foarte greu preţul corect, întrucât sunt mulţi intermediari între exportator şi crescătorul de animale.
„Pentru a amenaja centre de colectare şi îngrăşare a animalelor mai trebuie şi nişte măsuri care să te ajute şi cu nişte bani. Apoi să fie lansate nişte proiecte care niciodată nu s-au dat pentru oierit, adică au fost excluse din codul CAEN. Sperăm ca măcar de la anul să putem face asta”, precizează Constanţa Ştefan.     

Centru de colectare pentru ovine
„Suntem prima cooperativă care dispune de un centru de colectare pe care vrem să-l autorizăm cât mai repede. Ne gândim să lucrăm cu abatoarele şi să facem export de carcasă. Este cel mai bun lucru, cu toate că e greu. Fusese lansate nişte măsuri prin care să se construiască microunităţi de abatorizare... Dar aşa facem noi, luăm lucrurile şi le lăsăm la jumătate pentru că era nerambursabil doar 50 la sută din valoarea investiţiei”, susţine Constanţa Ştefan.
Potrivit acesteia, centrul de colectare pentru animale cu o capacitate de 5.000 capete, ce va funcţiona într-un spaţiu închiriat, este în curs de autorizare la DSVSA Vâlcea.

Caramangerie cu punct de sacrificare
 „Pe noi ne interesează să preluăm animale de la fermieri, să le finisăm şi să le abatorizăm. Vrem să comercializăm carnea în carcasă. Avem contacte, avem cerere, dar este perioada asta cu pandemia şi starea de urgenţă. După ce se vor ridica restricţiile, o să începem activitatea. Tot în zona noastră există o caramangerie care nu mai funcţionează, noi am preluat-o şi intenţionăm s-o autorizăm! Pe lângă ea, ne dorim să realizăm şi un punct de sacrificare. Vrem, aici, la munte, în Ţara Loviştei, să prelucrăm şi carnea de oaie. Pentru cooperativa noastră ar fi ideal să reuşim în această vară. Şi nu în ultimul rând, vrem obţinem înregistrarea câtorva produse cu indicaţie geografică protejată; ştim că va fi foarte greu, dar suntem datori să încercăm”, dezvăluie Ştefan câteva din proiectele de viitor ale Cooperativei Ţării Loviştei.

 tara lovistei_b

-----------------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1569 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?