Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Contracte pentru irigarea a 13% din suprafaţa arabilă a judeţului Dolj

Publicat: 27 aprilie 2020 - 10:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Contracte pentru irigarea a 63.200 hectare, ceea ce reprezintă 13% din suprafaţa arabilă a judeţului, care este de 489.700 ha, au fost încheiate, până în acest moment, în Dolj.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole (DA) Dolj, Adrian Popa, comuna Călăraşi este singura zonă în care s-au efectuat până acum irigaţii, iar de săptămâna viitoare încep irigaţiile şi în zona Nedeea-Măceşu.

Suprafaţa irigabilă la nivelul judeţului Dolj este de aproximativ 100.000 ha. În acest moment există 63.200 ha contractate pentru a fi irigate. Contracte se primesc în continuare. S-au umplut 41 de km de canal cu apă şi s-au irigat 100 ha în zona Călăraşi. De săptămâna viitoare încep irigaţiile în zona Nedeea Măceşu. Menţionez că există şi sisteme proprii de irigaţii care sunt în suprafaţa de 8.000 ha, a declarat Adrian Popa, pentru AGERPRES.

În ceea ce priveşte seceta pedologică din sol, Popa a afirmat că nu există, în acest moment, probleme la nivelul judeţului cu principalele culturi agricole.

Putem afirma că precipitaţiile din ultimele luni sunt satisfăcătoare pentru rezerva de umiditate din sol la nivelul judeţului Dolj. Rezerva de umiditate din sol este determinată de datele meteorologice înregistrate de Administraţia Naţională de Meteorologie. În cazul în care vor exista probleme la anumite culturi agricole, trebuie să menţionăm Ordinul Comun al MADR nr. 97/2020 şi al MAI nr. 78/2020 privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Când se declanşează fenomenul de secetă pedologică puternică, deţinătorii de terenuri agricole ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în termen de trei zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deţinute. Toate datele vor fi centralizate şi trimise la MADR, a mai spus şeful DA Dolj.

Suprafeţele cultivate cu grâu de consum în judeţul Dolj sunt, în acest an, de circa 160.000 ha. Acestea au scăzut constant după 2007, momentul când depăşeau 220.000 ha anual, ajungând în 2017 la 157.131 ha, iar în 2018, la 169.506 ha.

Vizualizat: 421 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!