Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Claudiu Frânc: „Program românesc, lapte din Polonia, etichetă cu Guvernul României"!

Publicat: 14 aprilie 2020 - 21:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Medicul veterinar Claudiu Frânc, reconfirmat cu două luni în urmă în funcţia de președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), susţine că „La ora actuală, nu ar trebui să fie o presiune atât de mare pe piaţa laptelui care să creeze probleme deosebite pentru că nu sunt motive serioase".

În anumite zone, la unii procesatori, cu un specific aparte în activitatea de producţie, se simt efectele crizei. Acest lucru este ca urmare a repartiţiei destul de neuniforme a procesării pe teritoriul României. Exemplul elocvent este cel al fabricilor mici de prelucrarea laptelui care lucrau pentru HORECA şi care nu mai au piaţă de desfacere în acest moment”, a declarat pentru FERMA liderul FCBR.    

Sunt companii care nu folosesc lapte din producţia internă!  
Claudiu Frânc susţine că piaţa laptelui este afectată, dar nu într-o măsură atât de mare cum se plâng unii. Spre exemplu, criza actuală nu afectează prea mult firmele implicate în Programul guvernamental „Laptele şi Cornul” care este suspendat. „Sunt companii care aduceau lapte din Polonia pus gata în pahare şi apoi se lipea eticheta cu... Guvernul României! Deci nu utilizau lapte de pe piaţa internă. Sau HORECA - industria ospitalităţii - care deţine 20% din cota de piaţă, nu foloseşte produse din lapte, ci produse analogice (uleiuri vegetale, substituiri de lapte), fapt pentru care noi am  tras semnale de alarmă”, precizează preşedintele FCBR.    

Să ne asigurăm mâncarea!
Potrivit lui Claudiu Frânc, Federația Crescătorilor de Bovine din România asigură 90% la sută din laptele de procesare din România, iar importul extracomunitar reprezintă circa 10%, nivel ce se menţine constant de circa şapte ani.
„Pentru că în perioada următoare ne va paşte o criză alimentară, noi am trimis o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am insistat să se procedeze la stocarea privată a produselor din lapte. Şi avem destule produse ca să le putea păstra, începând cu unt, lapte praf şi până la caşcavaluri. Apoi, trebuie făcute acele stocuri de siguranţă naţională pe care noi le-am avut cândva pe toate sectoarele agroalimentare: lapte, carne, peşte, cereale...  
Pe de altă parte trebuie să ne gândim să susţinem fermierii şi să încurajăm investiţiile în producţia primară agricolă, atât vegetală cât şi zootehnică, ca să ne putem asigura securitatea alimentară a ţării. Şi aici trebuie folosite toate mijloacele financiare pe care le avem la dispoziţie pentru că trebuie să ne asigurăm mâncarea!”, a susţinut Claudiu Frânc.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

foto arhiva Ferma

--------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Vizualizat: 1439 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?