Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine ar putea APROVIZIONA marii RETAILERI în timpul PANDEMIEI COVID-19

Publicat: 15 martie 2020 - 14:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pandemia provocată de răspândirea noului tip de coronavirus Covid-19 afectează tot mai puternic şi sectorul agro-alimentar internaţional, ca parte a economiei globale, care ar putea înregistra pierderi de la 1.000 de miliarde la 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări recente făcute de Organizaţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Naţiunilor Unite.

Chiar dacă situaţia din China arată o oarecare ameliorare, virusul se răspândeşte în alte regiuni ale globului şi pune obstacole în calea comerţului, provocând teamă şi panică inclusiv pe piaţa unică europeană, arată siteul euromeatnews.com.

În Italia, ţara europeană cea mai lovită până acum de pandemie, numărul celor infectaţi fiind de câteva zeci de mii, iar al celor decedaţi de peste 1.400 de persoane, doar reţelele comerciale moderne şi unele restaurante ale hotelurilor sunt active, situaţie care determină scăderea volumului de alimente importate, dar şi blocaje ale exportului de alimente. Piaţa italiană reuşeşte să asigure aprovizionarea cu hrană a populaţiei, dar companiile care fac export se confruntă cu blocaje la frontiera statelor care au impus deja controale drastice. „În momentul de faţă, distribuirea produselor pe piaţa internă este garantată fără întrerupere şi nu există probleme în lanţul de aprovizionare cu materii prime. Pe de altă parte, este dificil să ne transportăm produsele în Europa de Nord, din cauza măsurilor luate de Austria pentru a împiedica răspândirea viruslui Covid -19, şoferii de camioane sunt opriţi pentru a li se lua temperatura, iar acest fapt duce la formarea unor convoaie de 100 de km la punctul de frontieră de la Brennero. Au fost evidenţiate şi dificultăţi în livrarea mărfurilor în diferite ţări estice, din cauza unor măsuri restrictive puse în aplicare la graniţa acestor ţări, a menţionat Laura Falasconi, un oficial italian dintr-o structură economică.

Câteva târguri internaţionale cu profil agro-alimentar au fost amânate sau anulate. Astfel AGRARIA, care urma să aibă loc în perioada 2 - 5 aprilie, a fost amânat pentru o dată ulterioară. FOOD EXPO din Grecia şi ALIMENTARIA din Spania - Barcelona, au fost, de asemenea, amânate. Cu toate acestea, la Madrid, unde au fost înregistrate numerose îmbolnăviri cu Covid-19, pieţele agro-alimentare sunt aprovizionate zilnic. În Țara Bascilor, lanţurile de aprovizionare, mai ales cu carne, funcţionează fără întrerupere, potrivit proprietarului unei măcelării din regiune. Cu toate acestea, exporturile de carne către Franţa şi Italia au fost afectate în ultimele zile, din cauza măsurilor luate pentru a opri virusul să se răspândească.

Irlanda a luat exemplul Italiei şi a închis unităţile comerciale până în 31 martie, dar autorităţiele au anunţat că vor aplica un plan de măsuri astfel încât retailerii locali să poată fi aprovizionaţi cu mărfuri. Reţeaua HoReCa va fi, însă, afectată masiv. Danemarca, Cehia şi Polonia şi-au închis graniţele, iar Franţa ar putea face acealşi lucru în scurt timp.

În Statele Unite, fermierii sunt îngrijoraţi de o eventuală criză a forţei de muncă, efect al măsurilor federale anti-Covid-19 şi al închiderii şcolilor. Totodată, din cauza unor decizii ale Administraţiei americane pentru Siguranţa Alimentelor, exportatorii, inclusiv cei de produse agro-alimentare, sunt nevoiţi să aştepte mai mult timp pentru a primi certificatul de conformitate.

În aceste condiţii, şefa Organizaţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare a Naţiunilor Unite, Isabelle Durant, cere să fie acordată o atenţie mai mare lanţurilor scurte de aprovizionare. Mai exact spus, producătorii şi procesatorii locali ar putea fi sursele principale de alimente pentru reţelele comerciale.

Supermarket_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 860 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?