Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Asociaţia Producătorilor de Porumb: E nevoie de MĂSURI URGENTE pentru SECTORUL VEGETAL!

Publicat: 19 martie 2020 - 16:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIATIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA (APPR) a identificat principalele probleme din sectorul vegetal şi propune soluţii pentru starea de urgenţă declanşată de COVID-19.

Într-o informare primită de redacţia FERMA, reprezentanţii APPR spun că "în această perioadă fermierii lucrează în conformitate cu restricţiile oficiale şi se pregătesc pentru a face faţă situaţiilor care apar în comunitatea din care fac parte. Ca întotdeauna, comunicarea dintre industrie şi autorităţi va fi esenţială. Cu toţii ne bazăm pe o comunicare timpurie şi frecvenţa pentru a depăşi provocările pe măsură ce apar. Această stare de urgenţă aduce şi multă incertitudine, cu atât mai mult cu cât cu toţii am văzut cum au reacţionat consumatorii la situaţia în evoluţie a coronavirusului şi cât de important este accesul la alimente pentru un sentiment de siguranţă şi bunăstare. Este mai important ca niciodată să asigurăm consumatorii din România că autorităţile şi industria vor lua toate măsurile necesare pentru un acces continuu la produse sigure şi sănătoase. Toate măsurile de urgenţă trebuie gândite în scopul de a se evita deplasarea suplimentară a fermierilor, pentru ca aceştia să fie concentraţi pe lucrările agricole, să rămână în ferme şi pe parcelele pe care lucrează. În acest context fermierii au nevoie de un cadru legal şi măsuri specifice, adaptate sectorului, care să-i protejeze pe aceştia şi familiile lor dar care să susţină şi activitatea fermei pentru a continua să producem produse agricole de primă utilitate".

E NEVOIE URGENTĂ DE MATERIALE SANITARE PENTRU FERME!
"Asigurarea cu celeritate a furnizării de dezinfectant, biocide şi materiale de protecţie pentru personalul operatorilor economici din activitatea de producţie vegetală (NB: la o utilizare corectă, conform recomandărilor specifice, estimăm că se va consuma câte un set/angajat pentru fiecare interval de 3-4 ore, în concluzie costul poate fi semnificativ pentru orice operator economic). Costurile aferente dotării personalului cu mijloace de protecţie adecvate să fie decontate de către autorităţi, printr-o procedură rapidă, pe bază de documente justificative.
Autorităţile să precizeze public ca până la soluţionarea aprovizionării cu stocuri suficiente de materiale de protecţie, agenţii economici nu au obligaţia legală de a asigura aceste materiale. În momentul de faţă, de exemplu, nu putem achiziţiona măşti de protecţie (nici chirurgicale, nici N95/FFP2 sau N99/FFP3), acestea nu sunt disponibile pe stocul nici unui furnizor şi nici nu se ştie când vor deveni disponibile!", se arată în comunicarea Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

ASIGURAREA LIVRĂRII INPUTURILOR PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ
SITUAŢIE URGENTĂ pentru:
TRATAMENTUL SEMINTELOR CU INSECTICIDE AUTORIZATE IN SITUATII DE URGENTA
FURNIZAREA SI TRANSPORTUL INPUTURILOR, IN SPECIAL A CELOR CARE VIN DIN ZONE AFECTATE DE COVID19
ASIGURARI AGRICOLE SUBVENTIONATE DIRECT

- Exista intarzieri ale furnizării de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele in care se utilizeaza tratamentul cu substante din familia neonicotinoidelor. O propunere intermediara este de a gasi solutii in ferma pentru tratamentul semintelor.
- Lipsa protectiei pentru seminţele de floarea soarelui - este importanta analiza oportunităţii ca autorizarea de urgenţă să fie extinsă si pentru aceasta cultura strategică.
- Asigurarea unor facilitati directe in cazul in care anumite inputuri nu ajung in ferme si anumite lucrari nu pot fi efectuate in timp optim (epoca de aplicare poate fi cruciala in anumite faze ale ciclului de vegetatie)
- Producere de samanta, sector important (Romania, locul 2 la nivel european!)
- Munca cu zilieri presupune o miscare mare de oameni si o adunare de oameni - este necesară o schimbare temporara a criteriilor pentru certificare seminte. (poate fi realizat castrat mecanic pentru porumb fara sa apelam la zilieri dar eliminarea plantelor atipici nu pote fie facut decat manual)

AMANARE CARTARI AGROCHIMICE efectuate de catre OSPA JUDETENE
- In vederea realizarii planului de cultura cu utilizarea ingrasamintelor in functie de necesarul parcelei sunt prevazute cartari agochimice realizate de catre OSPA judetene. Acest proces este momentan blocat.

 SecĹŁia de semănat CHRONO_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 889 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?