Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ASAS, de acord cu poziţia COPA-COGECA

Publicat: 29 aprilie 2020 - 12:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Academia susţine propunerile COPA*COGECA privind suspendarea interdicţiei de utilizare a neonicotinoidelor la rapiţă, floarea-soarelui, prorumb şi sorg

Într-un comunicat adresat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (A.S.A.S.) consideră ca fiind extrem de pertinentă și oportună analiza de impact şi este de acord cu propunerile COPA*COGECA privind interzicerea folosirii insecticidelor neonicotinoide la unele specii de plante agricole.  
Este imperios necesar ca suspendările solicitate să se extindă pentru cel puțin patru sezoane de însămânțare cca. 2 ani pentru culturile de toamnă şi primăvară; perioada solicitată este concordantă cu perioada de resorbție a pandemiei cauzată de COVID-19;

- Este imperios necesar să se suspende interdicția de utilizare a insecticidelor neonicotinoide la culturile de plante oleaginoase din speciile rapiță și floarea-soarelui (cu deșeuri de fabricație șroturi superproteice) care, în țara noastră, sunt afectate până la distrugere totală de către speciile de insecte dăunătoare Tanymecus sp„ Opatrum sabulosum, Agriotes sp. ;
- Este imperios necesar să se suspende interdicția de utilizare a insecticidelor neonicotinoide pentru cultura de porumb pentru boabe, sorg pentru boabe și culturile corespondente pentru furaj care sunt afectate în aceeași măsură sau chiar mai mare de aceleași specii de insecte dăunătoare”, subliniază documentul citat.

În finalul comunicatului, semnat de preşedintele ASAS, prof. univ Valeriu Tabără, se precizează că “mențiunea din scrisoare: In this context, Copa and Cogeca call upon the Commission to temporarily lift restrictions on the use of plant protection products (PPPs) for nitrogen fixing crops in ecological focus areas, with immediate effect. This approach would allow for stimulation of domestic production of protein crops, soya, peas, beans and lupines on land beyond the areas receiving support in the form of voluntary coupled support trebuie consolidată cu cele trei specii menționate (rapiță, floarea-soarelui şi porumb) și extinsă explicit cu o poziție privind suspendarea interdicției de utilizare a insecticidelor neonicotinoide pentru tratamentul seminței.”

Vizualizat: 507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!