Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Apicultorii cer decontarea cheltuielilor în stupină! Pe când Legea Apiculturii şi Programul Naţional Apicol?

Publicat: 16 aprilie 2020 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Una dintre cele mai mari probleme ale apiculturii româneşti este întârzierea Programului Naţional Apicol (PNA), măsură de sprijin cu finanțare comună (România - U.E.) prin care crescătorii de albine își pot deconta diverse cheltuieli pe care le fac în stupină (aplicarea tratamentelor contra Varooa, reformarea stupilor uzați în urma deplasării în pastoral etc.).

„Apicultorii fac tratamente, dar nu vor putea deconta pentru că facturile că nu-s valabile decât după ce apare Hotărârea de Guvern. E o pierdere pentru ei. Vremea e bună, iarna a fost blândă, s-a dezvoltat patologia toată că a fost timp pentru parazitoze, bacterioze, dar şi de alte boli! Unii tratează pentru că nu pot sta până se va hotărî Guvernul. Deja am discutat încă din septembrie despre acest proiect şi tot îl amână! Fondurile au fost aprobate de UE încă din toamnă şi Guvernul tot analizează, nu ştiu ce analizează!? Banii au fost aprobaţi, dar or mai fi în cont?”, s-a întrebat uşor dezamăgit Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

În lipsa Legii Apiculturii, „băieţii deştepţi” s-au dedat la borcanul cu miere
O altă problemă este legată de aprobarea de către aleşii neamului a noii Legi a Apiculturii ale cărei modificări trebuie să stopeze produsele falsificate de pe piață.
„De mai bine de doi ani şi jumătate Legea Apiculturii se tooot dezbate în Parlament! Între timp, băieţi deştepţi fac importuri şi aduc la negru mătci şi aşa mai departe, din alte ţări, din alte zări. Şi tot se amână aprobarea! Noi nu ne mai putem vinde produsele autohtone. Am ajuns de râsul lumii; noi, care exportam, dădeam miere, de valoarea şi de calitate, iată acum nu vindem că preţurile sunt foarte mici. Nu se interzice amestecul e miere, dar am cerut etichetarea în care obligatoriu trebuie să fie precizată ţara de origine, aşa cum este la legume! Mierea de ce să nu se ştie de unde provine? E o nebunie, consumatorul înghite toate prostiile de pe piaţă. Probabil că sunt interese din moment în România se importă 3.500-4.000 tone de miere, iar noi consumăm 10-12.000 t anual. Vă daţi seama că în sector sunt şi vor fi interese! Sunt probleme care s-ar putea rezolva şi fără bani, dar nu se vrea; ne mişcăm ca melcul când vine vorba de apicultură!”, a declarat pentru FERMA Ioan Fetea.     

Stuparii se pregătesc de „roirea” în pastoral
Acum, apicultorii se pregătesc de deplasarea în pastoral. Într-o săptămână-două, în funcţie de regiune, vor ieşi cu stupii la rapiţă. Printr-o adresă au solicitat Ministerului Agriculturii să nu fie opriţi în trafic. „Să fim verificaţi, dar să ştiţi că, în general, noi, prisăcarii, avem actele-n regulă; autorizarea sanitar-veterinară, avem stupii înregistraţi la ANZ, la OJZ, dovada de stupar, toate actele, aşa cum scrie în ordonanţă”, a precizat în încheiere liderul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

stupi apicultura_b

--------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Vizualizat: 2561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?