Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANM: În luna MAI se menţine SECETA EXTREMĂ în unele regiuni ale ţării

Publicat: 07 aprilie 2020 - 17:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Per ansamblu, ultima lună din primăvara 2020 se va caracteriza prin valori normale din punct de vedere termic în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Vremea va fi ușor mai caldă în special în zonele sudice și estice ale teritoriului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate până la această dată, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cantitățile totale de precipitații vor prezenta o tendință în general ușor spre excedent în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul țării se vor înregistra precipitații apropiate de mediile climatologice.

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii mai 2020, va prezenta valori deficitare, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Îndeosebi în nord-vestul, vestul, sud-vestul și local centrul și vestul țării, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia, se vor menține deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate / Calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea efectuării lucrărilor agrotehnice de întreţinere la culturile de câmp (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
• Fertilizarea fazială a speciilor de toamnă;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Director General ANM - Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie - Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU, Ionela STAN

rapita luna mai_b

Vizualizat: 2417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?