Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ANCHETĂ FERMA. „Pajiştea” fără subvenţii - un episod din Las Fierbinţi

Publicat: 06 aprilie 2020 - 22:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când am documentat povestea păşunii din oraşul de pe malurile Ialomiţei am avut impresia că-i din scenariul serialului Las Fierbinţi! Pe fond, este vorba de islazul de 161 ha, concesionat pe termen nelimitat (!?) de Asociaţia Crescătorilor de Animale „Pajiştea Fierbinţi-Târg”, parte din el fiind solicitată şi de unii fermieri ce deţin animale.

Timp de patru ani, Asociaţia nu a depus cerere de subvenţie la APIA, renunţând să mai încaseze, undeva la 1,4 miliarde lei vechi!
Explicaţia o dă ing. Constantin Florian, liderul Asociaţiei cu 140 de membri: „Cu 70 de animale nu poţi să mai pretinzi banii pentru 161 ha, nu se acoperă întreaga suprafaţă, ci doar o treime. Apoi, doi ani la rând APIA a respins dosarul pentru subvenţii. Trebuia o dovadă de la medic că animalele stau împreună, în sistem asociativ, iar veterinarul a refuzat!”, a explicat Constantin Florian. Şi atunci, cum acelaşi medic veterinar a eliberat adeverinţă doi ani la rând când în Fierbinţi bovinele au fost întotdeauna cazate la proprietari?! Nu miroase a... „Ptiu, drace!”

MOTIVE cel puţin ciudate pentru care Asociaţia NU CERE subvenţia la APIA! Adevărul e că nu mai sunt suficiente vaci pentru a asigura încărcătura le hectar!
Mai mulţi deţinători de ovine, membri şi nemembri ai Asociaţiei, au solicitat suprafaţe pentru păşunatul animalelor. Ce şi-au zis ei: Dacă Asociaţia nu ia banii, atunci să solicităm teren individual şi să primim subvenţia. Însă cererile lor s-au lovit de un refuz categoric.  
„Noi, crescătorii de animale, considerăm că avem dreptul să concesionăm o parte din păşune. Asociaţia „Pajiştea” nu mai are 300 de vaci ca la început, acum numărul animalelor nu acoperă încărcătura pe suprafaţă. Nu e normal ca să se dea bani de la APIA şi să nu fie luaţi. Conducerea asociaţiei a afirmat că are bani suficienţi pentru a întreţine păşunea şi nu mai este nevoie să ceară subvenţii de la APIA!”, ne-a declarat Oana Matei, o fermieră inimoasă, liderul celor nemulţumiţi.     
În faţa acestei situaţii, şefii crescătorilor par ceva mai concilianţi, temporizând lucrurile a la Trahanache: „Aveţi puţintică rădbare!”   
„Eu şi membrii Consiliului director al Asociaţiei le-am spus: «Măi băieţi, aveţi răbdare să semănăm păşunea; dacă aveţi dreptul, o să primiţi şi voi teren. Personal vă ajut să desfiinţăm asociaţia, dacă se va hotări, dar în anumite condiţii, nu cum vreţi voi să luaţi banii să-i folosiţi în scop personal»”, ne-a declarat Constantin Florian.  
Chestiunea este că nu se vrea „desfiinţarea asociaţiei” Ci aşa cum afirma Oana Matei  „să rămână suprafaţa proporţională cu numărul animalelor existente, iar restul să fie concesionată, iar banii de la APIA să fie folosiţi, exclusiv, pentru îmbunătăţirea islazului!”
     
Banii sunt oriunde, numai în păşune NU!
În luna februarie 2020, Stancu Rodica, Dobre Ştefan, Matei Mihai-Andrei, Matei Adi-Florian şi Vasile Vasile au cerut Primăriei Fierbinţi-Târg concesionarea unor suprafeţe din islaz.  Răspunsul a fost negativ pe motiv că există asocierea Primăriei cu Asociaţia, iar aceasta îşi menţine dreptul de folosinţă asupra păşunii. Scopul asocierii îl explică Constantin Florian „ca membrii să nu plătească taxă de păşunat!?”
Este halucinant! Primăria s-a asociat cu crescătorii ca aceştia să nu mai vireze la bugetul local o anumită sumă de bani!
Întrebarea este dacă păşunea este îngrijită? Aş! Imaginile sunt destul de convingătoare: gunoaie, scaieţi, mărăcini!

Continuarea în Revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2020

pasune fierbinti 2_b

pasune fierbinti 1_b

 

------------

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

  Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

  CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 2110 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?