Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGRICULTURA este “gripată” de secetă! Se pregăteşte „parastasul” semănăturilor de toamnă?!

Publicat: 09 aprilie 2020 - 22:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus, agricultura românească a fost şi este “gripată” de o seceta extremă la „pachet” cu bruma groasă de la jumătatea lunii martie.

DEZASTRU în Dobrogea!
În „polul scetei”, seceta muşcă straşnic din culturi! Un cunoscut agricultor din sudul judeţului Constanţa a susţinut cu amărăciune că circa jumătate din suprafaţa pe care o cultivă (peste 4.000 de hectare) este afectată de secetă şi îngheţ! „Bruma de minus 5 grade C ne-a distrus complet 250 ha cu mazăre. Am întors orz, am întors floarea semănată de timpuriu, mi-e teamă că va trebui să întorc şi nişte grâu! În toamnă grâul a fost năpădit de muscă, dar şi de bolile foliare. Ca niciodată, în februarie am făcut tratamentele fitosanitare. Sunt fermieri vecini cu mine, care au întors mari suprafeţe din păioase! E un an greu, dezastruos!”, a apreciat Gheorghe S., cultivator din Mangalia.
Culturi distruse de secetă sunt şi în ferma lui Paul Mihăiţă Moldovean, din Albeşti. Cu câteva zile în urmă, avea o rapiţă de vis, bine îngrijită, curată, sănătoasă, fertilizată cu îngrăşăminte solide şi foliare, bătea spre 5 tone/ha. Acum este pleoştită din cauza secetei, de zici că-i varză murată! Tânărul agronom nu mai ştie cum s-o salveze; va încerca un tratament cu aminoacizi.   
În Dobrogea toată iarna a plouat 30 litri pe mp, iar de la 30 cm în sol coboară uscăciunea!

seceta extrema 2020_b

„Parastasul” culturilor de toamnă!?
Şi-n nordul judeţului Constanţa, culturile se ofilesc văzând cu ochii, pârjolite de secetă! Pământu-i crăpat, grâul şi orzul s-au uscat! Dacă nu plouă într-o săptămână - două, fermierii pierd tot ce au muncit din toamnă! “În zona Cogealacului, e o secetă cruntă! Am sole unde a fost cel mai frumos grâu, acuma e maro, iar plantele au început să se necrozeze! În perioada când plecase în vegetaţie au fost trei nopţi la rând cu temperaturi de minus 9 şi minus 10 grade C şi tot ce a fost mai mare a fost afectat. A căzut o brumă groasă de parcă era zăpadă. Apă nu este ca să fie reluat ciclul vegetativ. Nu ştiu ce o să fac? Aşteptăm până după Paşti să vedem ce se întâmplă; tare mă tem că voi reînsămânţa terenurile cu porumb”, ne-a declarat Telu Voicu. O suprafaţă de vreo 200 ha cu grâu este compromisă total. „Cel mai tare afectat a fost Katarina, un soi timpuriu, cu o vigoare foarte bună la răsărire; dar şi celelalte varietăţi au început să sufere din lipsa apei, căpătând o culoare albăstrie. Am rapiţă cultivată pe 700 ha, cultura a rămas pe loc, s-a piticit din cauza secetei. Ar mai fi şanse să fie salvată dacă în 10 zile ar ploua; dar cu certitudine, producţia va fi la jumătate”, a explicat fermierul.
   
Ca toţi fermierii dobrogeni, Gheorghe Lămureanu, din Agigea, se luptă cu înverşunare să salveze culturile de toamnă. Lucrează în total circa 1.400 ha, din care 500 la irigat.   
„E criminală seceta în tot judeţul! M-au sunat disperaţi fermierii. Se usucă culturile, ne uităm la ele, şi nu avem ce să le facem, decât parastasul!”, ne-a declarat cultivatorul. Acesta are însămânţate 750 ha cu grâu, 250 cu orz, 30 cu mazăre de toamnă şi 70 ha de rapiţă. Ne spune că pe parcelă de 50 ha orzul s-a uscat de tot. Încă nu a întors din culturi, dacă nu va ploua, o va face cu siguranţă.  

„După mulţi ani, aştept să irig culturile!”
La Salcia Tudor, judeţul Brăila, „e prăpăd-prăpăd că nu plouă!”, după cum ne spune Costel Moroiu. Agricultorul are 1.200 ha de grâu şi 600 de orz. Plantele sunt veştede, iar dacă nu va ploua, vor trebui distruse.
Pentru a le salva, fermierul a realizat o reţea de aducţiune a apei din canalul principal. „ANIF pompează apa şi într-o zi-două va ajunge aici. Am 10 tamburi, am mai comandat încă patru şi după mulţi ani am să irig 1000 ha!”, a precizat brăileanul.

„Ne rugăm la Dumnezeu să plouă!
„E un dezastru total! Ne rugăm la Dumnezeu să plouă! Este o secetă destul de pronunţată, instalată din anul trecut! Dacă nu va ploua într-o săptămână, vom face şi noi ca cei din Dobrogea vom pregătim la întors sau rămânem cu plantele pipernicite”, susţine dâmboviţeanul Marius Ionescu-Mălăncuş. Fermierul a semănat 252 ha cu grâu şi 110 cu orz, culturi lovite de secetă. Ne spune că e  ceva umiditate pentru culturile de prăşitoare, dar bate vântul primăvăratic şi zvântă solul!
Toţi fermierii cu care am relaţionat sunt convinşi că dacă autorităţile nu vor interveni cu măsuri adecvate în sprijinul agricultorilor, mulţi dintre micii producători vor cunoaşte gustul amar al falimentului.

---------

 Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

 Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

 

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi AgroinfoVizualizat: 2459 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?