Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Târgul de Agricultură de la Novi Sad

Publicat: 27 mai 2009 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Traversăm o perioadă în care toată lumea se plânge de recesiune. Nu şi la Târgul de Agricultură de la Novi Sad, unde am văzut extrem de mult dinamism şi foarte mulţi vizitatori - cumpărători. Într-o zi de marţi, aleile centrului expoziţional, late cât să încapă deodată, fără probleme, două tractoare mari, erau, pe alocuri, neîncăpătoare...

Click pe poza pentru galerie!

Peste 1.600 de expozanţi şi-au prezentat anul acesta oferta la cea de-a 76-a ediţie a Târgului de Agricultură de la Novi Sad, Serbia, cel mai important eveniment din domeniu din sud-estul Europei, desfăşurat între 9 şi 16 mai a.c. în Centrul Expoziţional din Novi Sad, care oferă un spaţiu de expunere interior şi exterior de aproape 30 de hectare.

În interior - culoare late, standuri foarte mari, modern amenajate, cu spaţii special destinate discuţiilor cu clienţii, cu prezentări şi, după caz, degustări de produse.

În exterior - alei asfaltate, mai late decât o şosea judeţeană din ţara noastră, zone destinate diferitelor sectoare, vizibil semnalizate, astfel încât şi cei care nu cunosc nici locul, nici limba ţării vecine să se poată descurca, în condiţiile în care o zi întreagă ajunge cu greu pentru a vizita toată expoziţia, hale încăpătoare ce adăpostesc animale sau prezentări şi instalaţii precum cea din acest an dedicată înfiinţării şi amenajării unei ferme piscicole, standuri foarte mari, amenajate pe spaţii acoperite cu pietriş, dar şi gherete mici, cu vânzare de diferite produse, aliniate de-a lungul pe marginile aleilor, terase spaţioase şi locuri special amenajate pentru copii, o parcare încăpătoare şi o arenă pentru concursuri şi demonstraţii hipice.

Agricultura ocupă cel mai important loc în economia Serbiei, iar interesul pentru acest domeniu se vede din plin atât prin numărul mare al participanţilor, expozanţi şi vizitatori deopotrivă, dar şi prin diversitatea şi calitatea ofertei, care acoperă toate sectoarele agricole.

Deşi organizatorii târgului spun că efectele crizei economice s-au simţit în acest an în ceea ce priveşte numărul de expozanţi la care se aşteptau, calitatea produselor expuse a rămas la aceleaşi standarde ridicate, iar numărul de vizitatori a fost la fel de mare ca anul trecut, când peste 600.000 de persoane au trecut pragul expoziţiei.

Ceea ce reuşesc vecinii noştri sârbi, care au o experienţă considerabilă în organizarea acestui târg, este să aducă la un loc atât firmele mari din agricultură, recunoscute în întreaga lume, cât şi producătorii autohtoni mai mici, care participă la expoziţie cu standuri cu vânzare, ceea ce le asigură un număr foarte mare de cumpărători.

În acest fel, cei care vin la târg găsesc soluţii complete pentru orice tip de fermă sau de afacere în agricultură: tehnologii agricole ultraperformante, maşini şi utilaje mari şi mici pentru toate sectoarele agricole şi industria alimentară, piese de schimb şi componente, genetică şi nutriţie animală, instrumente veterinare, produse agricole şi agroalimentare, produse tradiţionale şi meşteşugăreşti, cărţi agricole, dar şi unelte şi accesorii necesare în orice fermă şi în orice gospodărie ţărănească.

La această ofertă bogată se adaugă servicii şi consultanţă în agricultură, prezentări de firme şi demonstraţii practice cu utilaje, demonstraţii hipice, dar şi o serie de seminarii, conferinţe şi întâlniri de afaceri.

Dacă nu aţi ajuns încă niciodată la Târgul de Agricultură de la Novi Sad, vă recomand să mergeţi măcar o dată. Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, după capitala Belgrad, este situat relativ aproape de graniţa sud-vestică a României, drumul până acolo este surprinzător de bun, iar de la începutul acestui an românii nu mai au nevoie de viză pentru a vizita ţara vecină, ceea ce face accesul şi mai uşor.


Oportunităţi de afaceri

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara organizează în fiecare an o misiune economică ce include vizitarea târgului de la Novi Sad.

Anul acesta, la eveniment au participat firme din sectorul de panificaţie şi din sectorul alimentar, precum şi producători agricoli, iar evenimentul a cuprins, pe lângă vizitarea expoziţiei, şi un workshop pe tema „Eco etichetarea în domeniul industriei alimentare şi agriculturii” şi un parteneriat de afaceri la care s-au purtat discuţii cu firme din domeniul panificaţiei şi morăritului, al maşinilor şi utilajelor agricole, producerii de seminţe, legumiculturii, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie din Kikinda, localitate din Provincia Voievodina din Serbia, în cadrul Proiectului de dezvoltare transfrontalieră durabilă a Banatului istoric.


TÂRGUL DE LA NOVI SAD, ÎN CIFRE RECORD

•    peste 1.600 expozanţi, dintre care 30% expozanţi străini

•    participanţi din peste 20 de ţări din Europa, America de Nord şi Asia

•    30% expozanţi de maşini şi utilaje agricole, 26% expozanţi din sectorul alimentaţiei şi băuturilor, 10% expozanţi din sectorul creşterii animalelor

•    vizita a 11 delegaţii oficiale străine, printre care şi România, şi cea mai mare reuniune de până acum a miniştrilor agriculturii din Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Macedonia, Serbia, România şi Slovenia, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ din Slovacia, înalţi oficiali din China, reprezentanţi oficiali ai agriculturii din Cehia şi din Portugalia. La deschiderea oficială din data de 9 mai a participat şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, în cadrul evenimentului fiind semnat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Agriculturii din România şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Managementul Apelor din Republica Serbia privind cooperarea în agricultură.

•    cea mai mare Expoziţie Naţională de Animale, cu circa 5.000 de exponate vii: mai mult de 1.500 dintre cele mai valoroase exemplare din sectorul creşterii taurinelor, porcine, ovine şi caprine, păsări, cabaline şi domenii alternative, cum sunt piscicultura, apicultura, creşterea melcilor

•    76 de premii în produse şi servicii oferite de expozanţii la cea de-a 76-a ediţie; marile premii: un tractor Case JX 95 şi un tractor Belarus 320Vizualizat: 1029 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!