Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Syngenta a intrat la recoltat

Publicat: 04 octombrie 2018 - 11:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Syngenta a organizat o serie de evenimente de recoltare la floarea-soarelui şi la porumb, precum şi pentru evidenţierea rezultatelor folosirii tehnologiei de protecţie a plantelor din oferta companiei.

În platforma din judeţul Timiş, evenimentul a avut loc în prima săptămână a lunii septembrie şi, ca urmare a condiţiilor meteo, floarea-soarelui era deja recoltată (la umiditatea de 5,3-5,7%). Producţiile obţinute la cei şapte hibrizi cultivaţi au depăşit 3,5 tone/ha (producţie STAS/ha, vezi tabelul). Tehnologia de pregătire a terenului s-a făcut la fel ca şi în celelalte terenuri ale fermei.

Syngenta a intrat la recoltatClick pe poza pentru galerie!

Cea mai cultivată oleaginoasă, dar în rotaţie scurtă
În România, floarea-soarelui ocupă peste 1,15 milioane de hectare. Suprafaţa a crescut în ultimii ani, inclusiv în vestul ţării, unde s-a ajuns de la 130.000 ha la peste 170.000 ha. "Sigur este o cultură profitabilă, dar, în acelaşi timp, rotaţia culturilor s-a redus de la cei 6 ani recomandaţi, la o rotaţie scurtă (chiar 3 ani), ceea ce aduce o serie de probleme: proliferare a bolilor şi o creştere a presiunii bolilor în câmpurile noastre şi totodată se cumulează cu un asolament mai mult sau mai puţin fericit - floarea-soarelui/cereale/rapiţă. Floarea-soarelui şi rapiţa au boli comune şi, ca urmare, mai ales sclerotinia, creează tot mai multe probleme", şi-a început prezentarea Silvian Morari, responsabil campanii regionale Syngenta pe zona de vest. "Syngenta este o companie de cercetare-dezvoltare cu un portofoliu complet, adaptat condiţiilor specifice fiecărei zone. Hibrizii convenţionali sunt mai întâlniţi în zona de nord-vest. Hibrizii Clearfield şi Clearfield Plus, pentru care Syngenta este numărul unu la nivel mondial, sunt cei consacraţi - Neoma, Adagio şi Alegro - hibrizi care an de an performează indiferent de condiţii - şi avem noua genetică, în special Diamantis CL", a ţinut să precizeze Silvian Morari.
Analiza producţiilor obţinute s-a făcut prin compararea producţiilor obţinute la hibrizii consacraţi şi la cei cu o genetică nouă: "Vă recomandăm să aveţi cel puţin doi hibrizi în cultură. Noi nu ne dorim hibrizi care să nu aibă capitulele foarte mari. Hibrizii Syngenta, mai ales în timpul recoltării, nu arată foarte frumos.... Hibrizii noştri au capitul de 20-25 cm. Mai nou avem hibrizi de floarea-soarelui cu o arhitectură nouă şi îşi păstrează tulpina verde o perioadă mai îndelungată. Atunci când capitulul ajunge la maturitate şi se poate recolta, tulpina este încă verde. Unul dintre hibrizii cu aceste caracteristici este Diamantis CL", a subliniat Rodica Pop, reprezentant tehnic culturi de câmp Syngenta. Diamantis CL este un hibrid semitimpuriu, cu o dezvoltare foarte bună în primăvară, cu vigoare mare la răsărire şi foarte bine adaptat în condiţii de secetă şi de arşiţă. În zona de sud a dat producţii de peste 3,5 tone/ha. Diamantis CL este tolerant la Phomopsis şi se pretează la tehnologiile intensive şi pe terenuri bune.

Porumbul a avut un an de excepţie
Anul acesta a fost unul de excepţie pentru cultura porumbului, în condiţiile în care până la începutul lunii septembrie au căzut 630 mm/mp, din care 430-450 mm/mp până la înflorire (iunie). În platforma de porumb detaliile tehnice au fost oferite de Jean-Baptiste Hermand - reprezentant tehnic culturi de câmp şi de Ionuţ Nae - manager cultura de porumb.
Au fost două epoci de semănat (16 aprilie şi 26 aprilie) şi la densităţi diferite la hectar (vezi tabelul). "16 aprilie nu este neapărat o perioadă optimă, ar fi trebuit un pic mai devreme. Syngenta are hibrizi care pot fi semănaţi devreme, pentru că au acea toleranţă la diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte. Dar nici un an nu seamănă cu altul. Recomandăm să aveţi mai mulţi hibrizi, minim doi, mai multe grupe de maturitate, tocmai pentru a putea preveni riscul care ar putea interveni în perioada de polenizare. Tocmai de aceea momentul de semănat este bine să fie cât mai devreme posibil. Din perspectiva pesticidelor, preemergenţa trebuie luată în calcul şi în cazul unor primăveri secetoase şi pentru cele ploioase, iar Syngenta are produsele necesare pentru controlul buruienilor anuale la momentul semănatului. Pentru aceasta, recomandăm Gardoprim Plus Gold. În postemergenţă, recomandarea noastră este Elumis - cel mai complet erbicid de pe piaţă, cu acţiune multiplă, în principal foliară, dar şi la sol. Este foarte important să păstrăm porumbul cât mai curat", a subliniat Ionuţ Nae.

Ionut Nae_b

Ionuţ Nae: "Artesian (noua generaţie de hibrizi de porumb Syngenta - n.r.) este un concept lansat anul acesta şi cuprinde hibrizi care gestionează mai bine şi mai eficient resursele de apă din sol. În platformă au fost prezentaţi doi hibrizi SY Chorintos şi SY Orpheus, care se remarcă prin potenţialul lor de producţie şi timpurietate. De anul viitor vom completa portofoliul de porumb cu doi noi hibrizi mai tardivi (Premeo - 380 FAO şi Carioca - 490 FAO), care vor face diferenţa din perspectiva potenţialului de producţie. Producţia medie realizată în această platformă evidenţiază recolte mai mari în cazul celor semănaţi în prima epocă, deci este foarte important să intrăm la semănat mai devreme. Chorintos este primul hibrid cu care se poate intra la recoltat".

PRODUCŢII REALIZATE ÎN LOTURILE SYNGENTA (BEREGSĂU MARE, TIMIS)

 tabszns218_b

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 425 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?