Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O expoziţie vie, cu oameni numa şi numa!

Publicat: 17 iulie 2018 - 23:04
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6 7 8 9   | Print | Trimite unui prieten

Când un subiect mă arde la inimă, încerc să-l las un pic la dospit. Exaltarea momentului s-ar putea să-mi întunece bunul simţ gazetăresc. Dar atunci când şi după două luni mă arde la fel, înseamnă că e altceva!

În fiecare an, la Jucu, şcolile agricole vin să vază ce şi cum se întâmplă. Şcoli agricole, atât cât a mai rămas din ele, desigur. Dar e aşa frumos să vezi un grup de tineri entuziaşti care încep să înţeleagă că agricultura e un domeniu important, în care efervescenţa lor poate adăsta olecuţă de viitor. Anul acesta mi-au luat inima tinerii elevi de la Liceul Agricol Ştefan Manciulea din Blaj, judeţul Alba. Tinerii erau de prin clasele IX-XII cu profil de tehnicieni horticoli. Liceul, conform afirmaţiilor directoarei adjuncte, Elena Drăgan (inginer agronom!), are şi alte specializări căutate în domeniu, dar mai ales la seral şi la cursurile postliceale. Tehnician în protecţia plantelor, în agricultură, în morărit şi panificaţie şi chiar în achiziţii şi contractări. Semn că unele unităţi şcolare au înţeles nevoile pieţei muncii. Atitudinea elevilor şi dragostea cu care îi privea directoarea, dar şi faptul că primăria Blaj le-a facilitat drumul la Jucu mă fac să sper că nu e totul pierdut, cum, din păcate, se tot strigă fără nici un fel de încercare de a căuta soluţii!

Elevi de la Liceul Agricol din BlajClick pe poza pentru galerie!

Fărcaşa - al doilea PIB/cap de locuitor din judeţul Maramureş
Primarul comunei Fărcaşa, Ioan Stegerean, aduce în fiecare an, pe cheltuiala sa, fermieri interesaţi de târgul Agraria. Cum îi aduce şi la AgriPlanta. L-am întrebat câte ceva şi despre comună. Mai ales cum se descurcă cu bugetul, după revoluţia fiscală a actualei coaliţii de guvernământ. Deşi au un PIB realtiv mare, situându-se pe poziţia secundă în judeţ, imediat după PIB-ul municipiului Baia Mare, Ioan Stegerean caută soluţii pentru a acoperi golul din vistierie. Ceea ce pare a fi mult mai uşor la Fărcaşa decât în alte părţi de ţară. După relatările primarului, comuna are 4.100 locuitori şi nu mai puţin de 2.420 de locuri de muncă. Cât priveşte fermierii, aceştia au exploataţii de tip fermă de familie în care se împleteşte cultura mare cu zootehnia şi chiar cu procesarea. Dar doar 7-8 fermieri sunt cu adevărat oameni de afaceri, cu care comunitatea se poate mândri. Unul dintre ei este chiar băiatul primarului, Călin Stegerean, care creşte vaci de carne din rasa Angus. Despre el am scris acum o jumătate de an când a ajuns în ferma sa, Angus Maramureş, campionul Irlandei la categoria juniori pentru această rasă (Campionatul General de Juniori 2017, All-Ireland Aberdeen-Angus Finals) - Mogeely Memo S467. Un taur născut de vicecampioana Europei la această rasă (Mogelo P291) şi crescut de Albert şi Jennifer DeCogan, o familie de fermieri din Killamuckey, Irlanda. Fermieri care au obţinut de-a lungul vremii numeroase premii privind genetica bovină şi au avut fericitul prilej să primească, în ferma lor, până şi vizita Prinţului Charles.
Cine ştie, poate într-o zi campionul mondial va fi din Fărcaşa, iar Prinţul Charles va ajunge şi prin ferma familiei Stegerean!

La Agraria, zootehnia e zona de atracţie a târgului
Aici te poţi întâlni cu fermieri crescători de vaci de lapte, de carne şi, mai ales, de rase mixte! Dar şi oieri care încă mai ştiu a cânta din fluier ca în Mioriţa. Poate că încă mai râvnesc la ce are mai bun vreun baci mai ortoman, dar în sensul bun. Aşa se face că m-am întâlnit pe aici şi cu Tuţi Ştefan, preşedintele Asociaţiei Agricole Ţara Loviştei şi secretarul Federaţiei Oierilor de Munte din România, care a dat o probă de tuns oile în faţa ministrului Agriculturii. Iar Tiberiu Ştef, acum şi consilier personal al lui Petre Daea pe problema oierilor de la munte, mi-a spus că anul acesta se va face primul export de miei din rasele Ţurcană şi Ţigaie în Franţa, rezultaţi din încrucişarea cu berbeci din rase de carne (Alba din Masivul Central şi Vendeen) în şapte ferme din federaţie. Berbecii sunt importaţi din Franţa prin programul derulat în parteneriat cu organizaţiile crescătorilor de ovine din zona montană a Franţei, ROM Sélection şi Mouton Vendeen.

Agraria e locul unde se întâlnesc văcarii care îşi ştiu vacile după nume
Ardealul este parcă în altă ţară. Fermele, oamenii, peisajul sunt parcă altfel decât în Regat. Şoselele şerpuiesc printre dealurile verzi pe care pasc turme de oi, risipite ca nişte nori pe cer! Păşunile sunt mai curate şi încep să aducă cu cele de prin Austria. Până şi aleile târgului par mai aerisite şi mai verzi decât la Fundulea. Oamenii roiesc spre cortul cu animale şi spre ringul de prezentare. Evenimentele se succed cu rapiditate iar tribunele sunt arhipline.

Teodor Oltean_b

Aşa se face că aici nu-i poţi rata pe Peter Tamas Nagy, Zoltan Haller şi chiar Ionuţ Lupu. Semn că Agraria este „Mecca zootehniei”! Pe aici l-am reîntâlnit pe tânărul Radu Vasile din Ticuşul Vechi, fermierul care a investit într-o fermă de vaci Angus, care merge din ce în ce mai bine. Are un efectiv de peste o sută de vaci mamă, rasă curată, prinse toate în SCZ şi COP. Acum lucrează la ridicarea unui nou grajd pentru tineret. A venit la Jucu special pentru licitaţia organizată pentru al doilea an consecutiv şi a cumpărat un taur cu bunici americani, pe care a plătit 2.500 euro, de la Premium Angus Dolj. Se pare că Asociaţia Aberdeen Angus România, dar şi ACVBR-Sim, Hărman-Braşov, au înţeles să vină în mijlocul fermierilor cu tot felul de iniţiative demne de laudă.

La standul Semtest BVN Mureş am întâlnit fermieri cu pasiunea viitorului
Toţi au împrumutat ceva din dorinţa de întotdeauna mai bine a specialiştilor de la Sângeorgiu de Mureş. Teodor Oltean, fermier din localitatea Ponoarele, judeţul Bihor care are 20 de vaci cu lapte, evident Bălţate Româneşti, a venit cu cei doi flăcăi ai săi. Apoi am avut ocazia să-l întâlnesc pe „păpuşarul” fermei din Peşteana, judeţul Hunedoara, deţinută de Liviu Morar, care nu vrea să iasă în faţă, deşi a reuşit recorduri precum 58,5 l/zi la Bălţata Românească, evident ameliorată. Tânărul medic veterinar Cătălin Buzan, căci despre el e vorba, îşi cunoaşte vacile în cele mai mici detalii. Dacă o vacă nu ridică urechile când o strigă, ştie că ceva e în neregulă cu ea. Din pasiune şi dăruire, la Peşteana programul de selecţie se derulează cu rezultate deosebite. Tocmai de aceea nu înţelege cum de SCZ se dă în acelaşi cuantum şi pentru vacile cu lactaţii de 11.500 litri, dar şi pentru cele cu sub 3.000 l/lactaţie!

Catalin Buzan si Liviu Morar_b
Mihai Ambruş e un alt exemplu de tânăr care ţinteşte cât mai sus. Chiar este certat că dă prea mulţi bani pe material seminal de top. Tânărul, de 41 ani, a absolvit două facultăţi şi un master, în economie şi silvicultură. A ales să crească vaci, deoarece a fost crescut într-o zonă necooperativizată, în comuna Câmpan, judeţul Bihor. Creşte 36 de vaci cu o medie a lactaţiilor de 5.500 l/lactaţie, dar are probleme cu păşunile, care au fost practic invadate de oieri. Dar se va muta în stabulaţie liberă cu vacile şi va renunţa la păşunat. Foloseşte genetica cea mai bună şi are 15 tăuraşi, unul şi unul, de vânzare!

Mihai Ambrus_b
Un alt tânăr fermier, din Cluj, mai precis are ferma în Titenii de Jos. Are 20 de capete, din care jumătate la muls, ne povesteşte Andrei Turcu, un tânăr fermier fără pereche, de doar 29 de ani. Are o activitate intensă şi ca operator inseminări artificiale, cu peste 1.000 de inseminări/an. În ferma lui are o vacă aflată la prima fătare, cu o medie de 23 litri de lapte/zi. Ceea ce pentru o Bălţată de tip Simmental este mai mult decât destul de bine!

Andrei Turcu_b
Agraria e locul unde se întâlnesc interesele, fără a fi acuzate a fi o grupare infracţională. Nu am să înţeleg niciodată de ce România nu legalizează lobby-ul şi continuă să acuze oamenii de trafic de influenţă în scopul atingerii intereselor, când aceasta este esenţa unei societăţi capitaliste. Societate în care interesul personal se intersectează cu interesul general firesc, ca la un prânz de afaceri, prânz care la noi e privit ca o dare de foloase necuvenite! Dar faptul că ardelenii sunt un pic mai aproape de vestul Europei se pare că a dus mai rapid la înţelegerea mecanismelor economiei de piaţă decât în Vechiul Regat!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 2464 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?