Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Laboratorul cu bunătăți

Publicat: 26 februarie 2017 - 21:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La ediția cu numărul 25 a Târgului Apulum Agraria de la Alba Iulia, între cei 18 producători participanți, membri ai Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale, Ecologice și de Casă (APPTC) „Alba Transilvania”, structură afiliată la Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, condusă de Călin Matieș (foto stânga), am întâlnit-o pe Claudia Crăciunean (foto dreapta), o prezență nelipsită la târgurile cu specific gastronomic, de nișă.

“Am fost prezenți în ultimii ani la acest prestigios eveniment care, iată, a împlinit un sfert de veac, ca și la toate manifestările de acest gen din țară, cu produsele noastre pe care dorim să le promovăm. Constat cu bucurie că sunt din ce în ce mai apreciate de publicul larg consumator. În standul de aici am expus rodul muncii noastre din laboratorul de cofetărie pe care-l coordonez: tot soiul de prăjituri, dulciuri, dar și produse de patiserie: plăcintă cu prune și cu mere; când e sezonul, mai facem și plăcintă cu dovleac. Totul este natural. Este un mic business, din asta ne ducem existența”, ne-a declarat Claudia Crăciunean, președintele APPTC Alba - Transilvania.
Aceasta a ținut să precizeze că “Respectăm cu sfințenie rețetele tradiționale - moștenire a patrimoniului nostru cultural, care exprimă rafinamentul poporului nostru în materie de gastronomie. Ne procurăm ingredientele direct de la producători, cum ar fi făina de grâu din morile tradiționale sau direct din gospodăriile țărănești. Avem produse de casă în curs de atestare la Ministerul Agriculturii, însă procedura este destul de greoaie și costisitoare, cere multe documente și poate dura până la aproape un an de zile”.

Laboratorul cu bunătăți

Și-a urmat vocația!
“În casa noastră părintească era și este o tradiție. Duminica, maică-mea făcea prăjituri după rețete transmise din generație în generație. Și acum păstrez caietele ei și ale mătușii mele. Dar, mama este baza, și acum la vârsta ei destul de înaintată face gustoasele plăcinte: pe lespede cu varză, brânză și cartofi (plăcintă codrenească), plăcintă cu ceapă sau plăcintă cu prune și griș - produse ale gospodinelor de pe Valea Sebeșului; dar nu numai de aici, ci din tot Ardealul. Despre prăjituri și torturi, nici nu mai amintesc”, ne-a declarat tânăra albaiuliană.
Tânăra a beneficiat și de un stimulent financiar. În urmă cu cinci ani, în 2012, a primit o sumă modică din fondurile europene prin incubatorul de afaceri, o structură creată pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Acum se gândește să depună un proiect european pentru dezvoltarea afacerii cu produse tradiționale.


JUDEȚUL ALBA, ÎN TOPUL PRODUSELOR ATESTATE
Ediția jubiliară a Târgului Apulum Agraria de la Alba Iulia, din 2016, a fost bine reprezentat de cei 160 de producători locali, dar și din Ungaria, cu ofertă variată de bunătăți tradiționale.
Județul gazdă are atestate 75 de produse tradiționale, situându-se pe locul al treilea după Brașov și Maramureș. Ca gen de produse, Brașovul deține întâietatea la brânză, Maramureșul la mezeluri și județul Alba, la pită.

Laboratorul cu bunătăți

Claudia Crăciunean, președintele APPTC Alba - Transilvania: “Aveam 10-12 ani și ajutam la bucătărie; tindeam spre lucrul ăsta. De aceea, după liceu, am absolvit cursurile de Ingineria produselor alimentare la USAMV Cluj. Am știut ce vreau de la început!”

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 516 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!