Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În câmp cu Amazone Dream Team

Publicat: 04 octombrie 2018 - 12:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amazone România a bătut ţara în lung şi în lat în ultimele două luni pentru a prezenta fermierilor români cum lucrează două dintre cele mai performante echipamente din portofoliul companiei: cultivatorul Cenius 4003- 2 TX şi semănătoarea de păioase Cirrus 6003-2. Pentru toate demonstraţiile din cadrul Dream Team Tour 2018, Amazone şi-a ales un partener pe măsură: Claas România.

„Amazone Dream Team Tour a fost gândit de producătorul german pentru a fi prezentat în opt ţări din Europa, pentru a da posibilitatea fermierilor de a testa echipamentele şi a vedea cât de simplu este să lucreze cu acestea”, ne-a spus Liviu Zimcea, manager Amazone România.
Amazone Dream Team Tour 2018 a început în Brăila la finalul lunii iulie. În total au fost programate 35 de demonstraţii în câmp. Ultimele vor fi în sudul ţării, la finalul lunii septembrie, iar dacă vremea va fi bună, astfel de întâlniri cu fermierii ar putea avea loc chiar şi în octombrie. Noi am fost la Mădăras, jud. Satu-Mare, la mijlocul lunii august, în ferma Agro Radu SRL, la invitaţia Agrocomerţ Holding SA, dealer Claas şi Amazone.
„Cultivatorul Cenius cu lăţime de lucru de 4 metri are nevoie de un tractor de minimum 320-350 CP, în funcţie de zonă, iar semănătoarea pneumatică de păioase cu prelucrarea solului Cirrus de 6 metri are nevoie de 220 CP până la 280 CP”, ne-a spus Liviu Zimcea.
Aşadar, Claas a ales un Axion 920 de 320 CP, cel mai mic din seria 900, pentru a lucra cu cultivatorul Cenius, şi un Axion 950 de 405 CP pentru semănătoarea Cirrus.

Cultivator CeniusClick pe poza pentru galerie!
„Seria 900 reprezintă cea mai mare gamă de putere a tractoarelor Claas pe roţi inegale. Acestea se adresează fermierilor care exploatează suprafeţe începând de la 500 de ha”, ne-a spus Felician Lenghel, şef punct de lucru Claas Ardud.
Pe lângă cele două tractoare Claas care participă la Dream Team Tour 2018 în toată ţara, la Mădăras au mai fost prezentate trei tractoare Claas ale fermierului Radu Soldubanu, proprietarul Agro Radu SRL, respectiv Arion 420, Arion 630 şi Axion 810, două dintre acestea fiind achiziţionate în 2018. Fermierii care au participat la demonstraţia în câmp au putut vedea, de asemenea, un echipament de distribuit îngrăşăminte Amazone ZA-V cu capacitate de 3.200 litri şi o semănătoare mecanică purtată Amazone D9.

Semănătoarea pneumatică de păioase Cirrus 6003-2
Semănătoarea pneumatică Cirrus cu combinaţie de prelucrat solul este disponibilă cu lăţimi de lucru de 3 m, 3,5 m, 4 m şi 6 m. La demonstraţia de la Mădăras a fost utilizată pentru a semăna rapiţă.
„Avantajul este că aveţi două baterii de discuri care prelucrează terenul suplimentar, cauciucurile din spate tasează, nivelează tot ce au prelucrat cele două baterii de discuri, după care urmează organul de semănat. Pentru rapiţă şi culturi cu seminţe mici, recomandăm folosirea greblelor de cauciuc. Echipamentul mai poate fi dotat cu o bară de nivelare în faţă, care poate fi pusă însă şi în spatele discurilor.
Rezervorul de seminţe are 3.600 de litri, iar pentru cei care vor să facă un amestec de îngrăşăminte, este disponibil un rezervor de 4.000 de litri, care se împarte în două - 60% pentru seminţe, 40% pentru îngrăşăminte.
Ideea constructorului a fost să facă o platformă pe care te poţi mişca pentru a face uşor calibrările şi schimburile necesare de la o cultură la alta. Calibrarea maşinii se face foarte simplu. Cantitatea de semănat se introduce în monitorul terminalului Amatron+ din cabina tractorului, unde sunt indicaţi paşii de calibrare.
Dacă aţi semănat rapiţă şi apoi vreţi să semănaţi, să zicem, 300 kg de grâu şi vreţi să mergeţi cu 12 km la oră, tamburul de dozare nu poate să preia cantitatea asta la viteza respectivă, deci trebuie să schimbaţi tamburul. Acesta se poate schimba relativ rapid, practic în maxim cinci minute aţi trecut de la o cultură la alta, dacă aveţi rezervorul golit. Dacă rezervorul de seminţe nu este gol, acesta are un orificiu pentru golire rapidă. Semănătoarea poate fi echipată cu anvelope AS mai solide sau cu anvelope Matrix”, a explicat Liviu Zimcea pentru fermierii prezenţi la demonstraţie, înainte ca utilajul să intre la lucru în câmp.
„Cel mai mult timp îl pierdeţi ca să instruiţi un om”, a adăugat Felician Lenghel, reprezentantul Claas, ca să sublinieze cât de uşor şi de rapid se lucrează cu semănătoarea Cirrus odată ce operatorul a învăţat cum să o utilizeze.
Apoi au curs întrebări din partea fermierilor care au vrut să ştie dacă echipamentul poate fi utilizat pe un teren nearat sau care este viteza de lucru.
„Avem şi echipamente care seamănă direct în mirişte, dar pentru Cirrus recomandăm cel puţin o prelucrare superficială cu disc a terenului. Viteza de lucru variază în funcţie de prelucrarea solului. Rezultate bune am avut unde terenul a fost bine pregătit, 14 - 15 km la oră viteză de deplasare”, a răspuns Liviu Zimcea.

Radu Soldubanu: Informaţia înseamnă putere
Grupul de firme Agro Radu exploatează aproape 900 ha în judeţul Satu-Mare. Sediul social este în Păuleşti, iar terenuri lucrează pe teritoriul a trei UAT-uri: Păuleşti, Satu Mare şi Mădăras. Au trei baze de depozitare a cerealelor, cu capacitatea de 15.000 tone. Radu Soldubanu este agronom de meserie şi face agricultură din 1992. A lucrat, până în 2000, la direcţia agricolă, apoi şi-a „luat soarta în mâini”, cum spune chiar el. A fost fermier „pe persoană fizică” până în 2005, când şi-a înfiinţat ferma. Este client Claas din 2006 şi a achiziţionat, până acum, 10 tractoare noi, patru combine şi două încărcătoare autopropulsate. Cele mai multe au fost cumpărate cu fonduri europene, iar în ultimii ani, şi în leasing. Are şase proiecte cu fonduri UE implementate. „Am avut avantajul că am avut informaţia, iar informaţia înseamnă putere. Şi am avut şi curaj”, recunoaşte fermierul, când vine vorba despre ce a reuşit să realizeze până acum.
În 2018, la grâu a recoltat, în medie, doar 3.700 kg pe hectar, aproape jumătate din media din ultimii doi ani, când a avut peste 7.000 kg pe hectar. L-a salvat însă preţul. A vândut grâu cu 70 de bani pe kilogram către Ameropa şi către Agricover. „La rapiţă am întors 80 de hectare din 130 de hectare, deci am ieşit în pierdere. Sperăm să fie bine la porumb. Anul trecut am ieşit cu o medie de 6 tone pe hectar la porumb şi 3.000 de kilograme pe hectar la floarea soarelui. Anul ăsta sperăm să ajungem la 8 tone pe hectar la porumb”, ne-a spus Radu Soldubanu.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 481 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?