Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Impresii din „iarba” progresului

Publicat: 11 iunie 2017 - 21:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AgriPlanta - RomAgroTec este o Mecca a agricultorilor. Anul acesta, „pelerinajul” fermierilor a fost plasat în timp un pic mai aproape de ideal. Adică înainte de treierat şi după ce principalele griji vizavi de starea culturilor au cam fost stâmpărate. Aşa se face că la Fundulea fermierii, mai ales cei mari, au venit masiv chiar din prima zi.

După cea de-a şaptea ediţie a târgului AgriPlanta - RomAgroTec, pot spune că expoziţia din acest an s-a „copt”. Aşa cum se întâmplă cu un fruct. Aşa cum se întâmplă cu un om. Pot spune că AgriPlanta e precum o tânără care şi-a evaluat bine nurii şi a devenit stăpână pe farmecele ei. Iar fermierii nu mai caută doar o relaţie de sezon, ci se gândesc la viitor. Tot ce s-a petrecut la Fundulea a căpătat consistenţa experienţei. Sita interesului a ales. Firmele cheltuie mulţi bani ca să fie prezente aici. Marketingul a trecut de la plasa cu mici atenţii, la o atitudine centrifugată.

AgriPlanta - RomAgroTec 2017Click pe poza pentru galerie!

Un regizor-actor într-un show viu
Deschiderea evenimentului a fost discretă iar lumea prezentă, conştientă de simbolismul momentului. Simpozioanele desfăşurate au fost profi, problemele dezbătute venind spre limpezirea unor necesităţi şi spre devoalarea căilor de urmat. Cu posibilitatea alegerii!
Standurile firmelor de utilaje nu mai sunt o prelungire a întregului, ci parcă ar fi o mutare a sediului central în câmpul expoziţional. Diversitate, logistică şi oameni pe care te bucuri să-i revezi, printre care şi lideri ai fermierilor. În prima zi de târg i-am întâlnit pe Laurenţiu Baciu - LAPAR, Emil Dumitru - ProAgro şi Arnaud Perrein - APPR, fiecare dintre ei implicaţi în co-organizarea expoziţiei.
Presa a fost şi ea acolo, printre actorii principali. Şi este clar că „regizorul” Corina Mareş nu s-a mulţumit să privească spectacolul, ci a jucat în continuare cu dezinvoltură. Un regizor-actor într-un show viu. Cu utilaje rupte parcă din filmele de science-fiction, cu firme noi în agribusiness sau cu nume care îşi caută un loc în piaţă. Iar intrarea în expoziţie a arătat ca un adevărat câmp ce merită a fi prins în catalogul oficial al INCDA Fundulea.

Un concept aflat într-o continuă desăvârşire
Dintr-un observator inedit, ridicat spre cer de un braţ de macara uriaşă, fermierii au putut vedea toată expoziţia într-o viziune integralistă. Nu e de ratat o asemenea experienţă decât dacă ai rău de înălţime! Iar cum eu sufăr de această hibă nenorocită, am privit din iarbă miracolul de la Fundulea. Nu minimalist, ci cu o oarecare ridicare exponenţială. Aşa am văzut firme româneşti precum Agromecul lui Soare din Ştefăneşti, companie care a adaptat „marketul” la realitatea naţională şi astfel a crescut an de an.
În plus, dialogurile în limba engleză au fost parcă mai dese. Semn că interesul străinilor pentru fermele româneşti e în continuare efervescent.
Firmele privesc cu alţi ochi participările la târg. Nu mai contabilizează doar numărul de contracte şi contacte obţinute, ci sunt interesate să culeagă informaţii despre ce anume şi cât de mult a atârnat acel ceva anume în deciziile fermierilor de cumpărare. Şi fac dovada că înţeleg ce vor clienţii lor. Aşa am văzut că servisarea începe să fie centrul standurilor la firmele de utilaje. Felul în care promovează această facilitate post-cumpărare a fost bine definit la standul Mewi. Acolo unde fermieri mari adresau cuvinte de laudă pe un panou care încadra un atelier mobil de intervenţii pe teren. Semn că serviciile post-vânzare fac acum diferenţa într-o piaţă în care calitatea este la cel mai înalt nivel.
Câteva standuri ale creatorilor de genetică românească, precum INCDA Fundulea, dar şi cercetarea privată românească, precum ITC Seeds, sunt semne că cercetătorii au o deschidere masivă spre realitatea pieţei seminţelor.
AgriPlanta - RomAgroTec nu este doar o expoziţie cu vânzare, ci un concept într-o definire continuă. Am un singur regret. Că vor mai trece ani până când fermierii se vor ridica la nivelul ofertei acestei platforme a succesului. Dacă la Agraria cortul unde se prezentau noutăţile tehnologice sau abordările noi asupra performanţei era plin, la Fundulea, din păcate, trebuie să recunoaştem, aceste comunicări au fost prea puţin căutate de fermieri. Dar sunt convins că încetul cu încetul şi „sudiştii” vor căpăta o foame de informaţie. Inclusiv la nivelul achiziţiei unui abonament la o revistă de specialitate!

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 292 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?