Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FarmConect România, un târg organizat de către fermieri pentru fermieri

Publicat: 28 mai 2022 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Interviu cu Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, organizatorul FarmConect România - Târgul Agriculturii Româneşti, eveniment care va avea loc la Slobozia, în perioada 9-11 iunie 2022.

- Un nume nou pe agenda expoziţiilor cu profil agricol din România e pe punctul de a fi lansat peste mai puţin de două săptămâni. De unde a pornit această iniţiativă?
- Iniţiativa aparţine în totalitate fermierilor din cadrul APPR, care au considerat că s-a ajuns la o anumită maturitate, experienţă şi expertiză care să ducă la organizarea unui târg şi de către fermierii din România. După ce ani la rând au tot fost invitaţi să participe la evenimente similare desfăşurate în diferite ţări din lume, printre care Statele Unite ale Americii, Franţa, Anglia, Belgia şi chiar Ucraina, au constatat că majoritatea acestor târguri era organizată de către fermieri. Şi atunci s-a venit cu această idee de a organiza un astfel de eveniment şi în Bărăgan, unde avem foarte multe exploataţii şi fermieri bine consolidaţi, organizaţi în structuri asociative, care ştiu ce vor, dar au şi susţinerea locală. Şi această idee a încolţit înainte de izbucnirea crizei Covid-19 iar în timpul pandemie ea a prins contur şi iată-ne acum în faţa acestui debut.

Alina-Cretu_b- Ce anume v-aţi propus să realizaţi cu această primă ediţie?
- Ne am propus să aducem alături de noi parteneri de pe tot lanţul alimentar, să punem în evidenţă fermierii din zona Bărăganului şi, de asemenea, ne-am propus ca aceşti fermieri să fie aduşi în faţă, să aibă o tribună de la care să vorbească despre provocările cu care se confruntă agricultura românească în general. Pentru că noi dacă astăzi facem o medie de 7-8 tone la grâu sau 14-15 tone la porumb pe hectar nu o facem doar pentru că suntem foarte buni sau pentru că avem susţinere europeană ci şi pentru că avem parteneri solizi, avem genetică, avem utilaje, avem asigurători, avem bănci, avem oameni care lucrează alături de noi. Şi atunci ne-am dorit să avem această întâlnire cu toţi partenerii de pe lanţul alimentar, cu procesatorii, comercianţii, cei care depozitează. Practic, toţi cei cu care noi colaborăm şi în amonte şi în aval pentru a produce hrană în România.

- Concret, cine vor fi expozanţii?
- Expozanţii for fi companiile furnizoare de produse pentru protecţia plantelor, fertilizanţi, seminţe, soluţii de depozitare, echipamente agricole, tehnologii moderne şi soluţii de digitalizare. De asemenea, vor fi prezenţi producători de produse tradiţionale româneşti. Dar, subliniez încă o dată, noutatea acestui târg o reprezintă faptul că este un eveniment organizat de către fermieri. Al doilea lucru important este că pe parcursul celor trei zile vor avea loc, din oră în oră, conferinţe tematice de interes pentru fermieri, pe subiecte precum piaţa internaţională a cerealelor, piaţa carbonului, politica agricolă europeană, digitalizare, irigaţii, educaţia în agricultură...

- Unde se află locaţia târgului şi ce suprafaţă aţi alocat pentru această primă ediţie?
- Suprafaţa este de 2 hectare iar târgul se va desfăşura la ieşirea din Slobozia, pe drumul care duce spre Brăila, în apropierea unui parc industrial, unde se află o păşune. În imediata vecinătate a platformei se află câmpurile de testare ale APPR, pe toate culturile majore din România. Cu această ocazie, vom pune la dispoziţie mijloace de transport celor interesaţi să viziteze câmpurile noastre de testare. Oricum, noi ne aşteptăm să vină fermieri din toată ţara şi ne dorim o participare cât mai numeroasă încă de la această ediţie inaugurală.

Vizualizat: 683 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?