Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Expo Zoo Agroind - zilele zootehniei moldave

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 22:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În zilele de 7-8 septembrie 2017, în municipiul Vaslui a avut loc cea de-a XV-a ediţie a Expo Zoo Agroind Vaslui, un eveniment de mare interes pentru crescătorii de animale din zona Moldovei. Manifestarea a fost organizată cu participarea Asociaţiilor Crescătorilor de bovine şi de ovine din judeţele Moldovei, a unităţilor zootehnice, staţiunilor de cercetare şi dezvoltare rurală şi a multor crescători individuali dornici de a-şi prezenta rezultatele muncii.

Anul acesta au participat performeri din toate judeţele Moldovei, care pe lângă animalele prezentate, au desfăşurat şi demonstraţii practice în spaţiul expoziţional, iar unele firme au expus o serie de alternative tehnologice care asigură o productivitate ridicată în ferme. Pe o platformă de aproximativ două hectare, peste 40 de companii au expus taurine şi ovine de înaltă valoare genetică, dar şi utilaje de prelucrare şi procesare a produselor zootehnice. Vizitatorii au putut admira aproximativ 120 taurine din rase pentru lapte şi pentru carne, peste 500 de ovine/caprine, armăsari de la Depozitul Dumbrava - Neamţ al Hergheliei Naţionale şi de la crescători privaţi, câini din rase mici (Inspectoratul de Jandarmi Vaslui) şi din rasa Mioritic Carpatin, fermierii remarcând faptul că aşa cum stâna fără câini nu poate exista, nici un târg în care sunt prezente ovinele nu poate să nu cuprindă şi o expoziţie canină.

Expo Zoo AgroindClick pe poza pentru galerie!

Forurile ştiinţifice din zootehnie, reunite la Vaslui
”De 15 ediţii, la început an de an, iar apoi din doi în doi ani, ne străduim să aducem expozanţi şi vizitatori din toată Moldova, de la copii mici şi până la oameni de afaceri, crescători de animale, cercetători şi nu numai.
Ultima ediţie a fost în anul 2012. În 2014 a existat o tendinţă de organizare a evenimentului, dar din cauza apariţiei bolii limbii albastre, nu am avut aviz sanitar-veterinar şi totul a fost amânat. În 2015 şi 2016 am avut două ediţii ale Festivalului oierilor, în organizarea Asociaţiilor Crescătorilor de Ovine din regiune. Dar, amploare precum cea a evenimentelor de până în anul 2012 abia acum se dă din nou. O noutate este aceea că pentru prima dată sunt reunite într-un târg zootehnic toate staţiunile zootehnice din Moldova şi din învăţământul superior de profil, cu expoziţii de animale şi cu informaţii ştiinţifice de ultimă oră”, menţiona Ionel Nistor, şef Serviciu CRZ 1 Nord Est la Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), cadru didactic la Universitatea Agronomică Iaşi şi principal organizator al evenimentului.
În prima zi a târgului, care prin numărul şi calitatea animalelor din expoziţie este considerat de către organizatori ca fiind cel mai mare din România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a purtat discuţii cu fermierii. ”Socot că această expoziţie şi-a atins scopul (…) Animalele sunt extraordinare, ceea ce arată că procesul de ameliorare este în plină ascensiune. Am văzut că sunt reprezentate cu standuri şi staţiuni de cercetare, Universitatea Agronomică Iaşi şi poate că vom reuşi să continuăm preocupările pentru îmbunătăţirea raselor, specializându-le şi crescându-le randamentele, astfel încât fermierii să poată obţine câştiguri din ce în ce mai mari. România are 4,8 milioane hectare de pajişti. Cât Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc. Aceasta înseamnă o rezervă extraordinară, care încă nu este valorificată pe deplin. Rezerva aceasta poate fi valorificată de două specii binecunoscute, care au început să ia avans, înţelegând prin avans creşterea efectivelor, respectiv ovinele şi taurinele de carne”, spunea Petre Daea.

Performanţe productive demne de admirat şi premiat
Organizatorii Expo Zoo Agroind Vaslui au evitat să nominalizeze cele mai bune rezultate obţinute în zonă, pentru a nu nedreptăţi pe nici unul dintre participanţi, fiindcă toţi fermierii prezenţi au obţinut rezultate care merită a fi menţionate oricând, fără nici o rezervă. ”Este vorba despre performanţe în producţia de lapte de peste 10.000 kg pe o lactaţie normală, sporuri de îngrăşare a tineretului taurin de 1500-2000 g/zi, dar şi alte rezultate din creşterea taurinelor de carne, a ovinelor de lapte şi de carne, care cu siguranţă se pot afla în top şi se vor putea bate la nivel european cu producţiile obţinute acolo.
Este un prilej de satisfacţie şi pentru vaca de carne, foarte bine reprezentată în expoziţie, care interesează pe tot mai mulţi crescători din Moldova, dar şi din alte zone ale ţării. Este, se pare, compartimentul de cel mai mare succes, căruia specialiştii şi crescătorii trebuie să-i acorde întreaga atenţie, pentru a-l găsi şi mai bine exprimat la viitoarele expoziţii. De mare interes este şi sectorul de ovine, foarte bine reprezentat de rasele Karakul, dar şi de ovinele pentru carne, lapte sau lână fină, cu rezultate de top obţinute de crescătorii din judeţele Vaslui, Botoşani şi Neamţ”, preciza Ionel Nistor.
În expoziţie au putut fi apreciate şi maşini şi utilaje agricole, utilaje şi instalaţii pentru zootehnie, pentru industria alimentară şi alte imputuri pentru zootehnie şi soluţii pentru sănătatea animalelor.

Miss Expo Zoo Agroind Vaslui
În urma evaluării, cele mai valoroase animale au fost premiate, crescătorii fiind recompensaţi cu premii în bani şi în produse. La specia taurine, a fost desemnată Miss Expo-Zoo Agroind Vaslui, criteriile de evaluare având în vedere atât performanţele în producţie, cât şi aspectul animalului. Astfel, marele premiu a fost acordat Grupului de Firme Panifcom Iaşi, pentru un exemplar din rasa Holstein, cu o producţie de aproximativ 60 litri de lapte/zi şi cu un aspect fizic deosebit.
Expresiva reliefare a strădaniilor crescătorilor de animale din acest binecuvântat colţ de ţară, la expoziţia-târg de la Vaslui 2017, a întrunit aprecieri deosebite, dovedindu-se a fi o puternică manifestare zootehnică şi un util schimb de experienţă pentru crescătorii şi specialiştii din toate judeţele ţării. Toţi cei interesaţi de zootehnie simt nevoia de a vedea cât mai des animale de valoare genetică precum cele expuse la Vaslui şi nu rămâne decât să sperăm că, prin priceperea lor, crescătorii din Moldova, dar şi din celelalte judeţe ale ţării, vor oferi această satisfacţie şi în viitor.

 Vasile Vantu - rector USAMV Iasi

DECALAJ MARE ÎNTRE PRODUCŢIA ZOOTEHNICĂ ŞI CEA VEGETALĂ
Facultatea de Zootehnie din Iaşi a fost reprezentată de conducerea administrativă, de cadre didactice, doctoranzi, masteranzi şi studenţi, dar şi printr-un stand de carte de specialitate, precum şi alte materiale informative cu noutaţi în domeniu de mare interes ştiinţific şi de utilitate practică. ”Prezentăm în expoziţie câteva exemplare de vaci din rasa Fleckvieh - înscrisă în Registrul Genealogic -, de la Ferma Didactică Rediu Iaşi, recent modernizată şi populată cu animale printr-un proiect european. Am dorit să arătăm că şi în şcoală se cresc animale, am venit să împărtăşim cu fermierii realizările fiecăruia şi îi aşteptăm la USAMV Iaşi pentru a-şi perfecţiona pregătirea profesională şi, mai mult decât atât, pentru a coopera în ceea ce înseamnă reproducţia animalelor, condiţiile de creştere şi alte aspecte care privesc creşterea şi valorificarea produselor şi producţiilor animale. Este nevoie, deoarece încă există un raport dezechilibrat între producţia vegetală şi cea animală, sectorul zootehnic trebuind să fie cel care realizează în bună parte plusvaloarea producţiei vegetale. Noi, cu un raport de 65% producţie vegetală şi doar 24-25% producţie zootehnică, suntem departe de ceea ce se întâmplă în UE, de exemplu”, preciza Vasile Vântu, rectorul USAMV Iaşi.

Ionel Nistor
Ionel Nistor (cu clopotul oferit marelui câştigător, Panifcom Iaşi): “Expo-Zoo Agroind este foarte popular în rândul fermierilor şi locuitorilor din zona Moldovei, odată cu sărbătoarea creştină de Sântă Mărie Mică. Tot acum e organizat şi tradiţionalul bâlci de toamnă de la Podul Huşilor - Vaslui. Evenimentul oferă fermierilor posibilitatea să-şi prezinte rezultatele muncii lor într-un cadru organizatoric specific”.

Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-14 octombrie 2017)

Vizualizat: 721 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?