Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cel mai scump taur la licitaţia Angus: 5.650 euro!

Publicat: 03 mai 2017 - 16:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acesta a fost cel mai mare preţ plătit de un fermier la prima licitaţie de bovine de carne Angus din România, organizată de Asociaţia Aberdeen Angus România la Agraria 2017.

23 de animale (11 viţele, 6 juninci gestante şi 6 tauri tineri) din câteva dintre cele mai performante ferme de Angus din România - Karpaten Meat (Sibiu), Agro Solutions (Mureş), Sedomar Grup (Argeş), Angus Premium (Dolj), Plantextrakt (Cluj) şi Green Farmsel (Cluj) - au intrat în ring, pe 8 aprilie, la licitaţia de Angus.
În jur de 30 de fermieri s-au înscris la licitaţie, dar în tribune au fost aproape 1.000 de oameni, curioşi să vadă animalele, dar şi modul cum se derulează un astfel de eveniment.

Taurul Iura Sedomar, din ferma Sedomar Grup, adjudecat la licitaţie pentru 5.650 euro

Angus la Agraria
La prezidiul de lângă ringul de prezentare a animalelor, alături de preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus, Marcel Olteanu, au fost şi ministrul Agriculturii, Petrea Daea, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob, precum şi Bernhard Delle, specialist genetică şi manager general al Angus Group din Germania.

Preţurile de pornire la licitaţie au fost de 1.400 euro pentru viţele, 1.800 euro pentru juninci gestante şi 2.500 euro pentru tauri, iar cele de adjudecare au urcat până la 2.350 euro pentru viţele (în medie 2.000 euro), 2.700 euro pentru juninci (medie 2.380 euro) şi 5.650 pentru tauri (medie 3.625 euro). Un singur animal a rămas neadjudecat.

Bătălia cea mai mare s-a dat pentru taurul Iura Sedomar, din ferma Sedomar Grup, adjudecat pentru 5.650 euro, mai mult decât dublu faţă de preţul de pornire. Taurul are 1 an şi 9 luni şi provine dintr-un tată cu origine din Scoţia şi o mamă cu origine din Germania. La naştere (8.07.2015), cântărea 43 kg, iar la înţărcare, la vârsta de 7 luni, greutatea sa a fost de 344 kg. Sporul mediu zilnic rezultat la înţărcare a fost de 1.504 grame.
Ferma Sedomar Grup, din Rociu, Argeş, a fost înfiinţată în 2013, cu aproximativ 40 de bovine din rasa Aberdeen Angus. Acum are peste 300 de capete, cu genetică preponderent din Scoţia, Austria şi Germania, animalele fiind achiziţionate din ţara noastră. În prezent, în fermă sunt peste 185 de capete fătate în România.

Campionii Agraria 2017

Angus la Agraria
Cu o zi înainte de licitaţie, Comisia de bonitare, formată din Gheorghe Budrală, preşedinte onorific al Asociaţiei Aberdeen Angus România, Emilia Ciurescu, şef serviciu ameliorare ANZ şi Bernard Delle, a desemnat câştigătorii fiecărei categorii.

Cea mai frumoasă şi valoroasă viţea a fost aleasă Red Agro Maria din ferma Agro Solutions SRL, în vârstă de 1 an şi 8 luni, cu tata cu origine din Anglia şi mama cu origine din Germania. La data naşterii (15.08.2015) cântărea 24 kg, iar la înţărcare, la 7 luni, greutatea sa a fost de 201 kg. Sporul mediu zilnic rezultat la înţărcare a fost de 816 grame.
În cazul fermei Agro Solutions, din Acăţari, Mureş, obiectivele iniţiale propuse în 2014 au fost realizarea unei ferme de creştere a bovinelor Angus axată pe genetică şi reproducţie, fermă care să îndeplinească integral cerinţele de bunăstare a animalelor şi de mediu. În trei ani de zile, prin investiţii bine gândite, au reuşit să ajungă la un efectiv de cca. 300 capete de Angus, din care 160 capete matcă, cu o medie de vârstă de 4-5 ani, 3 tauri şi tineret de diferite vârste.
Obiectivele de viitor sunt valorificarea producţiei prin vânzare directă sau prin licitaţie de juninci şi tauri selectaţi, destinaţi reproducţiei şi prin construirea unui punct de sacrificare propriu, a unei carmangerii proprii care să furnizeze pe piaţa locală produse din carne Angus şi care să deservească, în viitor, un restaurant propriu.

La categoria juninci, premiul a mers către Karpaten Damme R080, din ferma Karpaten Meat, o junincă de 2 ani, gestantă în 8 săptămâni, din părinţi cu origine din Germania, iar unul din bunici din Anglia. La data naşterii (11.04.2015) cântărea 39 kg, iar la înţărcare, la 7 luni, greutatea sa a fost de 254 kg. Sporul mediu zilnic rezultat la înţărcare a fost de 1.075 grame.
Grupul de ferme Karpaten Meat, din jud. Sibiu, reuneşte o fermă de bovine de reproducţie Aberdeen Angus, fermă de îngrăşare, de carantină şi de import/export. Populaţia totală a fermelor este de aproximativ 6.500 capete. Proiectul de a crea un business cu bovine de carne Angus a început în 2008. Taurii din această fermă au câştigat concursuri mondiale cu calificative maxime pentru calităţile de reproducător. Pe lângă vânzarea de bovine de reproducţie Angus, compania oferă soluţii integrate şi servicii şi consultanţă pentru fermierii care vor să îşi creeze un business cu bovine Angus.

La categoria tauri, câştigătorul a fost tot Iura Sedomar, cel mai disputat animal din licitaţie.
Asociaţia Aberdeen Angus, organizatorul licitaţiei şi al expoziţiei de Angus de la Agraria 2017, este prima asociaţie din ţară acreditată pentru Controlul Oficial al Producţiei (COP) la bovinele de carne şi, în acelaşi timp, singura asociaţie din ţară acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus. Asociaţia are în prezent peste 450 de membri din toate regiunile ţării, care deţin peste 17.000 de bovine Angus, reprezentând peste 85% din efectivul total de bovine Angus din România.

Demonstraţii de tăiat şi gătit. Şi mâncat
După terminarea licitaţiei, centrul de interes s-a mutat la standul Carmangeriei Moldovan Sânnicoară, unde specialişti măcelari şi doi bucătari celebri, Chef Aida Părăşcan, câştigătoarea Masterchef 2013 şi Chef Daniel Grosu, finalist al Top Chef 2014, au oferit un adevărat spectacol măcelăresc şi culinar Angus, la care lumea s-a înghesuit pentru a gusta o bucată de roast beef englezesc, T-bone steak sau de burger adevărat din carne de Angus de cea mai bună calitate. Pentru demonstraţiile de gătit, a fost sacrificat un tăuraş de doi ani.
Înfiinţată în 1994 ca o afacere de familie, Moldovan - Carmangeria Sânnicoară are în prezent o fermă de bovine, două fabrici de procesare şi 30 de magazine proprii de desfacere a produselor din carne Angus în jud. Cluj şi Sălaj.

Angus la Agraria


CAMPIONUL ANGUS AL GERMANIEI SE BATE PENTRU TITLUL MONDIAL
Taurul Angus Donaumoos Proud Tyler L190, din ferma lui Bernhard Delle, Donaumoos Angus, poate scrie istorie în acest an. Campion Angus al Germaniei şi al Europei în 2016, Donaumoos Proud Tyler L190 este primul taur Angus din Germania care se va bate pentru titlul de Campion mondial - „Angus - Champion of the World” - cu câştigătorii continentali din America de Sud (Argentina), Africa (Botswana) şi America de Nord (Canada). Campionul mondial va fi încoronat pe 5 mai 2017, în Stephenville, Texas, SUA.
Bernhard Delle a adus şi la licitaţia de la Agraria un taur din ferma sa, care a fost vândut cu 5.600 euro, de la un preţ de pornire de 5.000 euro.

 show culinar

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 1766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?