Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Expoziţia de la Toteşti are loc în 1 octombrie

Publicat: 28 septembrie 2017 - 23:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Duminică, 1 octombrie 2017 la Toteşti, lângă Haţeg, judeţul Hunedoara, se desfăşoară ediţia cu numărul 10 a expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor" şi Ziua Comunei Toteşti.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg şi Consiliul Local Toteşti.

Pavel Iovaneasa_b
FOTO: Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Zonale a Crescătorilor de Ovine "RETEZATUL" Haţeg

De nouă ediţii, însemnând tot atâţia ani scriem despre expoziţia - târg organizată de Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine "Retezatul - Haţeg" în comuna hunedoreană Toteşti, poate unul dintre puţinele momente de sărbătoare ale oieritului din aceste părţi, când meritele crescătorilor sunt unanim recunoscute.

Breaza_Totesti_3_b
Recunoscute da, însă asumate de prea puţine ori. Pentru mine întâlnirea cu aceşti oameni e întotdeauna motiv de bucurie, dar şi de indignare. Bucurie şi mândrie pentru că majoritatea crescătorilor din Asociaţia condusă de Pavel Iovăneasă - şi în frunte cu el - sunt tineri, dornici să readucă oieritul montan în Retezat aşa cum a fost odată, pe vremea bunilor şi străbunilor lor. Au neveste tinere, băciţe vrednice care nu se dau în lături de la muncile grele din ferme şi copii frumoşi care deja le calcă pe urme. Indignare pentru că în loc să-şi vadă de treburile zilnice şi de greutăţile pe care oricum le presupune oieritul montan, mai trebuie să facă faţă şi unor autorităţi aflate într-un soi de hibernare. Da, oieritul e de când lumea, dar prezentul ne obligă pe noi toţi să-i asigurăm supravieţuirea şi, de ce nu, un viitor mai bun.

Breaza_Totesti_2_b
Despre organizarea expoziţiei BREAZA - Regina Ţurcanelor am numai superlative. La ediţia cu numărul 9, în prima duminică din octombrie 2016, a fost lume multă, dar şi Breze una şi una, 50 de boxe pline ochi, şi mai mulţi crescători tineri în Asociaţia "Retezatul - Haţeg" faţă de ediţia precedentă, un primar gospodar reales la Toteşti care sprijină zootehnia locului şi, măcar de sărbătoarea lor, voie bună printre oieri. Toţi cei care au participat cu animale au fost premiaţi cu diplome şi produse de uz veterinar necesare în ferme.

Breaza_Totesti_1_b

Programul manifestărilor din 1 octombrie, de la Toteşti
ora 10.00 - Primirea invitaţilor
ora 11.00 - Deschiderea manifestării
ora 11.45-13.00 Vizitarea standurilor
ora 13.00-14.00 Program artistic
ora 14.00-14.30 Festivitatea de premiere
ora 14.30-15.00 Târg de ovine
ora 15.00-17.00 Simpozion; Program artistic
La programul artistic îşi vor aduce contribuţia artiştii: Petrică Crăciunescu, Florin Sbuchea, Marinela Crăciunescu Artamn, Mariana Suciu, Nicu Drăgan, Vali Tănase, Viorica Brânduşan, Nelu Păuceanu, Maria Păuceanu, Roberta Crintea, Lavinia Szelnyanu, Doriana Talpeş, Ghiţă Colţun Brancu. Acompaniază Orchestra de muzică populară "Cântec românesc".

Sper ca v-am oferit suficiente motive să participaţi duminică, 1 octombrie 2017, la Toteşti, la sărbătoarea BREAZA, REGINA ŢURCANELOR. Revista FERMA va fi acolo!

Breaza_Totesti_8_b

Breaza_Totesti_7_b

Breaza_Totesti_6_b

Breaza_Totesti_5_b

Breaza_Totesti_4_b

Vizualizat: 2205 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?