Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bălţata Românească a făcut spectacol la Agraria

Publicat: 07 mai 2017 - 16:37
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

55 de animale de excepţie au fost la cea mai mare expoziţie de Bălţată Românească din istoria târgului Agraria. Trei zile la rând, principalii organizatori, Cooperativa Someş Arieş din Cluj şi Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească” de tip Simmental, din Braşov, au prezentat animalele în ring, iar tribunele au fost pline. Impresia generală a fost că expoziţiile de animale din România încep să arate ca în Occident.

 

„De fapt, asta a fost dorinţa noastră, ca Agraria să devină o expoziţie naţională de Bălţată Românească, rasă care este reprezentativă pentru Transilvania. Animalele prezentate sunt foarte valoroase, se observă un progres genetic de la ediţie la ediţie şi, de data asta, am reuşit să facem şi o prezentare aşa cum se face în Europa de Vest şi vrem să extindem expoziţia în anii următori”, ne-a spus Mircea Ciurea, responsabil cu COP în cadrul Cooperativei Someş Arieş. Ciurea şi-a vândut vacile anul trecut, dar s-a ocupat şi anul acesta de organizarea expoziţiei şi a avut satisfacţia să îşi vadă premiate, în ring, câteva animale vândute din ferma sa.

Bălţata Românească a făcut spectacol la AgrariaClick pe poza pentru galerie!


Expoziţia de animale s-a desfăşurat într-un cort uriaş, în condiţii pentru care Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Someş Arieş, i-a mulţumit special Corinei Mareş, care organizează, de 23 de ani, târgul de la Cluj, prin firma DLG Intermarketing.
45 de animale (13 vaci, 17 juninci şi 15 tineret) din 23 de ferme din Cluj, Covasna, Braşov, Satu Mare, Alba, Mureş, Harghita şi Bistriţa au fost prezentate la Agraria 2017. Pe lângă acestea, Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei „Bălţata Românească”, a adus la Agraria 10 viţei din ferma proprie. Patru dintre aceştia au fost daţi ca premii la tombola zinlnică organizată de Asociaţie pentru vizitatorii expoziţiei.

Cele mai frumoase animale
Gheorghe Neaţă, director zootehnie în MADR, Lelior Iacob, directorul ANZ şi Vago Istvan, de la Asociaţia „Bălţata Românească” au bonitat animalele şi au ales 11 premiante din toate cele trei categorii. Miss Agraria 2017 a fost aleasă de public, dintre cele mai frumoase patru vaci de lapte notate de către Comisia de bonitare.
Au plecat acasă cu premii, inclusiv în bani şi produse, PFA Poduţ Mirela Dana, Cluj - locurile I şi III la categoria viţele şi locul I la categoria vaci, SC Zootehnica Crişeni, Satu Mare - locul II la viţele, Kanabe Gegrgely, Sânzieni, Covasna - locul I la categoria juninci, SC Basto Import SRL, Cluj - locul II la juninci, Rus Ilie Mircea, Cluj - locul III la juninci şi locul II la vaci, precum şi titlul Miss Agraria 2017, Fulop Zsolt - locul III la juninci şi Ciceu Monica Rodica, Cluj - locul III la juninci şi locul III la vaci.

 

MISS AGRARIA 2017

Miss Agraria 2017
Ilie Mircea Rus, din jud. Cluj, membru al Cooperativei Someş Arieş, a primit premiul de Miss Agraria 2017 pentru vaca numită Colona, în vârstă de trei ani, şi care a avut la prima lactaţie 6.547 kg de lapte, cu grăsime 3,98% şi proteină 3,67%. „Pe lângă număr matricol, vaca are şi nume, spre deosebire de fermele industriale, unde vaca este doar un număr matricol”, a spus Mircea Ciurea, care a prezentat animalele câştigătoare.
„Această vacă reprezintă caracteristicile tipice, la superlativ, ale rasei Bălţată Românească: temperament foarte docil, osatură foarte puternică, aplomburi foarte corecte. Are o singură caracteristică care nu este de dorit, coada sus prinsă, caracteristică rasei Simmental, dar nu este un defect. Glanda mamară şi ligamentele de prindere a ugerului sunt excepţionale”, a spus Gheorghe Neaţă, la bonitarea animalelor.
Proprietarul Miss Agraria a încasat un premiu de 1.000 de lei din partea Cooperativei Someş Arieş şi a Asociaţiei „Bălţata Românească”, o excursie la Agritechnica 2017 din partea DLG Intermarketing şi un tablou oferit de compania Holland Dairy House, plus produse din partea mai multor firme.

Daea la Agraria: Ţineţi-o tot aşa! Si organizaţi-vă!
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a înmânat premiile pentru cele mai frumoase juninci şi vaci de la Agraria 2017, spunând că are „o mare satisfacţie că poate da aceste diplome pentru munca altuia”. A mai ţinut să precizeze că este „ministrul tuturor crescătorilor şi al tuturor fermierilor din România” şi s-a plâns, în glumă, că „e greu, te sechestrează (fermierii - n.red.) de cum intri în târg”. S-au schimbat felicitări, mulţumiri, îndemnuri ca fermierii să se organizeze, laude pentru preşedintele Cooperativei Someş Arieş, Dan Ţandea, despre care Daea a spus că are „figură de preşedinte, şi suflu de preşedinte şi interes pentru colectivitate”. Ţandea a declarat public că e mulţumit de actualul ministru, în principal pentru că se asigură că documentele pe care fermierii le trimit către MADR „nu se pierd pe drum”, iar Mircea Ciurea l-a făcut pe Daea să promită că va convoca şi cooperativele la disuţiile pentru elaborarea actelor normative care privesc subvenţiile pentru crescătorii de animale, mai ales sprijinul cuplat.
Ministrul Agriculturii le-a mai spus fermierilor prezenţi la Agraria să se organizeze ca să reziste, iar Dan Ţandea a accentuat că „oamenii trebuie să înţeleagă că forma de organizare de tip cooperativă îţi pune în valoare producţia, fie ea animală sau vegetală”. Ţandea spune că, anul trecut, Cooperativa Someş Arieş a avut peste 5,7 milioane euro cifră de afaceri din vânzarea laptelui, vânzarea de animale, achiziţie de inputuri, COP la peste 15.500 capete de bovine de lapte şi de carne şi la peste 55.000 capete de ovine Ţurcană şi Ţigaie Ruginie. ~nfiinţată în 2011, Cooperativa are în prezent aproape 70 de membri şi livrează cca. 40.000 litri de lapte pe zi.

 

DE LA AGRARIA ADUNATE
Bălţată Românească sau Bălţată Simmental?
Rasa Bălţată Românească este a doua rasă a lumii, cu un efectiv de 43 de milioane de capete, iar în Eruopa este pe locul întâi. Pentru România reprezintă aproape 32%, în rasă curată, a spus, la Agraria, Mircea Roman, fost director al Semtest Târgu Mureş.
Este o dezbatere mai veche: Cât mai este astăzi pur românesc în ceea ce numim Bălţată Românească?
„Intr-adevăr, după Revoluţie, semtest-urile au material seminal doar provenit din Germania, Austria şi alte ţări europene, nu a mai fost făcută testarea materialului de reproducţie de la noi din România, astfel încât, la ora actuală, nu se mai găşeşte nici un taur de Bălţată Românească. Toate fiicele din expoziţie provin din tauri din rasa Bălţată Germană, Bălţată Austriacă, Montbeliard. Noi, ca organizaţii de control, va trebui să ne preocupe să producem din nou material de prăsilă românesc, să testăm tauri din fermele româneşti şi să difuzăm acest material seminal astfel încât să ne găsim identitatea ca rasă”, ne-a spus Mircea Ciurea.

Asociaţia „Bălţata Românească”, parteneriat cu Semtest Craiova pentru testarea taurilor de reproducţie
Zoltan Haller a anunţat că Asociaţia „Bălţata Românească”, care se ocupă de Registrul Genealogic la rasa Bălţată, va colabora cu Semtest Craiova pentru selectarea şi testarea genomică a taurilor de reproducţie. Au, în acest moment, patru tăuraşi din mame de tauri valoroşi. Aceştia au 7-8 luni şi sunt în proces de testare a performanţelor proprii urmând ca, la 12 luni să fie transferaţi la Semtest Craiova. „Anul viitor, pe vremea acesta, vom distribui în teritoriu dozele cu material seminal colectat la Craiova, urmând apoi o perioadă de evidenţă şi control permanent al performanţelor de ameliorare al acestor tauri”, a spus Haller.
Raul Bularcă, preşedintele Asociaţiei „Bălţata Românească”, a spus că Asociaţia are în prezent 7.500 de fermieri şi peste 120.000 de capete înscrise în Registrul Genealogic.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 1594 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
nicoleta dragomir
|
08. 04, 2018. Saturday 00:04
Comentariu editorial

https://baltataromaneasca.ro/

1.
Gherghe tiberiu
|
07. 30, 2018. Monday 21:35

Ad dorii ceva informatii despre coperativa si despre baltata romaneasca lucrez la un proiect si vreau sa achizitionez 35 de junici gestante

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?