28 de ani de experienţă şi-au spus cuvântul: Agromalim, târgul de agricultură organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, rămâne cel mai important eveniment din domeniul agricol din vestul ţării şi unul dintre cele mai importante pe plan naţional.
Ediţia din 2017 a strâns la Arad, între 7 şi 10 septembrie, 270 de expozanţi din România, Ungaria, Germania, Austria, Italia şi Serbia, care au expus şi au făcut demonstraţii pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare, şi peste 16.400 de vizitatori, cu aproape 9% mai mulţi faţă de ediţia din 2016.
Secţiunea de maşini şi utilaje agricole a fost foarte bine reprezentată şi în acest an. Pe aproximativ 15.000 mp au fost prezenţi cei mai importanţi producători şi importatori de maşini şi utilaje agricole de pe piaţa din România: Agri Alianţa, Agriromex AD, Agrocomerţ Holding, Agroconcept Impex SRL, Amazone România, Farmtech, General Leasing S.A., IPSO Agricultură, IRUM, Mewi, NHR Agropartners, Riela România, Tadis Agro, Titan Machinery, Vaderstad, Valtec Tractoare, dintre membrii APIMAR, precum şi Maschio Gaspardo România, Agroline Mecanics, Agro-Varro, Banat Tractor, Beyne Agrorom, Cons-DDA, Etufarm, FC Servizi, Iadran Agri, Munax, Nexxon, Panagroteh, Quivogne, S-A-M, Tehnodiesel, Tehnovaforit, Valabri, Vest Tract, Wirax, Z&A Logistic, Zetor şi alţii. (Detalii în pg. 110 - 114)
Parteneriatul cu USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara s-a concretizat prin realizarea de demonstraţii în câmp, o premieră pentru târgul Agromalim încă de la ediţia din 2016, conferinţe pe teme de interes pentru agricultori şi un concurs de condus tractorul, la care au participat 50 de persoane.
Au atras vizitatori şi prezentările despre agricultura de precizie şi demonstraţiile cu roboţi şi drone pentru agricultură.
Excelenţă în zootehnie
O atracţie importantă a fost secţiunea de zootehnie. „Am ales ca temă pentru ediţia din acest an Excelenţa în zootehnie”, ne-a spus Cimi Enache, manager proiect Agromalim. Iar acest lucru s-a văzut foarte clar. Suprafaţa de expunere a crescut cu 35% faţă de 2016. Au crescut şi numărul şi varietatea animalelor, au fost organizate prezentări în ring care au umplut tribunele.
Anul acesta, toate târgurile agricole importante au avut spaţii mai mari pentru zootehnie. Asociaţiile crescătorilor de animale se implică tot mai mult, într-un fel de concurenţă productivă, iar expoziţiile de animale din România încep să arate aproape ca cele din Vest.
În premieră, a fost organizată o tombolă doar pentru crescătorii de animale, la care marele premiu a fost o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad şi Revista Ferma. (Detalii în pag. 30 - 31)
La tombola vizitatorilor au fost 46 de câştigători, care au primit produse şi materiale promoţionale din partea firmelor expozante.
Un loc important l-a avut, ca în fiecare din ultimii ani, Salonul de produse tradiţionale devenit el însuşi tradiţie în cadrul Agromalim. Pe lângă celebra „Pită de Pecica” şi „Plăcintă de Turnu”, am descoperit producători şi produse noi, la fel de bune.
ŞEFII A 13 CAMERE DE COMERŢ, LA DESCHIDEREA AGROMALIM!
Preşedintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici, i-a chemat pe preşedinţii a 13 Camere de Comerţ din ţară la deschiderea Agromalim, ca să se laude cu cel mai mare eveniment pe care îl organizează instituţia pe care o conduce.
Preşedinţii Camerelor de Comerţ din Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Vrancea s-au reunit la Arad pentru o întâlnire de lucru pe 7 septembrie 2017. Din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care organizează Târgul Indagra de la Bucureşti, au fost preşedintele Mihai Daraban şi secretarul general Traian Caramanian.
Şefii Camerelor de Comerţ au discutat, printre altele, despre proiectul anunţat de Guvern de a înfiinţa Casa de Comerţ, despre balanţa comercială negativă şi lipsa datelor de la Autoritatea Vamală privind importurile, despre creşterea economică anunţată de Guvern, care nu este reală, bazându-se exclusiv pe consum, precum şi despre capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti, care este de doar 4 miliarde de dolari.
Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)