Ediţia din 2019 a expoziţiei Agrilevante, ce va avea loc la Centrul Expoziţional din Bari - Italia, în perioada 10 - 13 octombrie, se anunţă a fi una de succes, prin participarea a 330 de expozanţi care vor prezenta tehnologii specifice pentru principalele lanţuri de aprovizionare agricolă. 55.000 de metri pătraţi de expoziţie vor găzdui peste 5.000 de utilaje şi echipamente. Impresionantă se anunţă şi audienţa, care la ediţia din 2017 a ajuns la 70.700 de vizitatori, cu 3.200 de expozanţi străini din 30 de ţări.
Aşteptările legate de expoziţia organizată de FederUnacoma - Federaţia producătorilor italieni de utilaje pentru agricultură, grădinărit şi componente conexe - în colaborare cu Nuova Fiera del Levante, sunt cele ale unei noi ediţii record, deoarece evenimentul a devenit un punct de referinţă pentru operatorii agricoli şi economici din întregul bazin mediteranean, o zonă care are un impact agricol puternic, cu o cerere tot mai mare privind mecanizarea.
Zootehnia câştigă spaţiu expoziţional
Una dintre principalele îmbunătăţiri ale acestei expoziţii, a şasea la număr, este un spaţiu în plus rezervat creşterii animalelor, care extinde sfera sectoarelor reprezentate (cereale, fructe şi legume, vin, ulei de măsline şi bioenergie, precum şi tehnologii pentru grădinărit şi peisagistică), ceea ce va fi o atracţie suplimentară pentru vizitatori. Spaţiul rezervat animalelor promite să fie foarte bine amenajat, cu peste 500 de bovine, cai, oi şi capre. Organizată în colaborare cu AIA (Asociaţia Crescătorilor din Italia) şi cu UmbriaFiere, noua secţiune va ocupa o suprafaţă totală de 6.000 mp şi va include o zonă expoziţională rezervată companiilor a căror activitate este strâns legată de acest sector, precum hrană şi echipamente pentru animale.
Accent pe agricultura din bazinul mediteranean
Profesiile din sfera mecanicii agricole vor fi punctul principal al iniţiativei MechagriJobs, promovată de Unacma, FederUnacoma şi CAI, care revine la Bari a treia oară pentru a prezenta elevilor de liceu noile abilităţi necesare unui inginer mecatronic agricol, unui tehnician comercial 2.0 şi ale unui tehnician contractant.
Programul de întâlniri din cadrul expoziţiei este amplu. Acestea includ două discuţii aprofundate promovate de FederUnacoma cu privire la aspectele economice ale agriculturii mediteraneene şi despre mecanizarea agriculturii din insulele din zonă. Editura New Business Media organizează conferinţe despre IoT (The Internet of Things) şi mecatronică agricolă, agricultură conservativă şi cultivarea profitabilă a măslinelor. Informatore Agrario va susţine o conferinţă cu privire la bunăstarea animalelor în grajd, precum şi o serie de seminarii în zona “Viaţa la ţară” cu privire la semănatul grâului dur, fertilizarea organică a leguminoaselor şi tăierea viţei-de-vie.
Revista Agrisicilia se concentrează pe cultivarea fructelor tropicale în sudul Italiei. Universităţile din Bari, Bologna şi Foggia susţin un atelier de inovare în mecanică şi ingineria plantelor, aplicat biosistemelor agroalimentare şi forestiere.
Agrilevante se bazează pe colaborarea activă cu ICE Agenzia, institutul italian pentru comerţul extern, care promovează cooperarea tehnică şi comercială între Italia şi ţările care urmăresc o dezvoltare tehnologică consistentă a agriculturii şi, prin urmare, înregistrează o cerere tot mai mare de utilaje agricole de generaţie nouă. Aşadar, la Bari, vor exista numeroase delegaţii ale operatorilor economici din Africa de Nord şi din Europa Mediteraneană, organizate de ICE şi FederUnacoma, care vor crea întâlniri B2B (Business-to-Business) cu expozanţii.
Intrarea la eveniment este gratuită, cu condiţia înregistrării online pe site-ul www.agrilevante.eu, iar inaugurarea oficială a evenimentului este programată joi, 10 octombrie a.c., la ora 9:30.
Sursa: www.agrilevante.eu
ZONA „VERDE” LA AGRILEVANTE
Secţiunea rezervată sectorului de biomasă, organizată de Itabia în cooperare cu FederUnacoma, se întoarce la Agrilevante cu o expunere dinamică a principalelor maşini de exploatare utilizate pentru recoltarea, condiţionarea şi manipularea biomasei agricole şi forestiere pentru consum energetic. În interiorul Pavilionului 20 va exista şi o mică expoziţie dedicată sectorului biomasei.
Itabia a pregătit un calendar încărcat al seminariilor pe această temă, în Sala de conferinţe 5, dedicat oportunităţilor şi problemelor critice ale sectoarelor agroindustriale inovatoare din zona Mediteranei.
Spaţiul „verde” îşi face debutul tot în Pavilionul 20, care în acest an va fi dedicat şi utilajelor şi echipamentelor pentru grădinărit şi peisagistică. Acesta va găzdui zonele MiA şi “Vita in Campagna” (Viaţa la ţară), dedicate multifuncţionalităţii în agricultură şi grădinăritului pentru amatori.
Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)