Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 zile intense la INDAGRA 2017

Publicat: 03 decembrie 2017 - 11:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cinci zile intense în care un potop de lume s-a perindat prin târgul târgurilor. Politicieni în căutare de voturi dar şi oameni veniţi să vadă pentru prima dată în viaţa lor o vacă. 

Reuniuni, simpozioane, comunicări şi nelipsite sindrofii îşi găsesc loc în acest fenomen, ca într-un puzzle uriaş.

Prima zi a IndAgra a fost lipsită de oficialităţile obişnuite care să atragă carele de televiziune. Târgul şi-a deschis larg porţile spre fermieri. Ca întotdeauna! Restul este doar o extindere spre profitul Romexpo. Aşa se face că fermierii Lucian Buzdugan, Arnaud Perrein, Nicolae Sitaru, Biţă Răcman, Alin Didă, Emil Dumitru, Traian Ghinoiu sau Andrei Mocanu au putut fi zăriţi chiar din prima zi la Conferinţa Sorgului organizată de APPR, Sorghum ID şi FNPSMS. Aici fermierii au dezbătut la propriu probleme arzătoare ale sectorului.
Un alt moment important al primei zile de IndAgra, 25 octombrie, a fost deschiderea oficială a pavilionului Franţei de către Michele Ramis, ambasadorul Franţei. Împreună cu subsecretarul de stat în MADR, Maricel Dima. Franţa are multe afaceri agroalimentare cu România iar exporturile Franţei pe acest segment s-au ridicat la 6,4% din totalul acestora în primul semestru al anului. Am mai reţinut faptul că Franţa este al cincilea exportator mondial de tehnică agricolă, dar şi câte ceva despre iniţiativa de protejare a solurilor, cunoscută ca „patru la mie”. „Este vorba de o politică voluntară de introducere de măsuri de protejare a solurilor pentru a se ajunge la o creştere a cotei de carbon cu 0,4% şi care a primit anul acesta un premiu, pentru că se consacră şi viitorului. Invit şi România să ni se alăture în această acţiune pentru că poate avea o contribuţie importantă în toate aceste schimburi de idei", a declarat Michele Ramis. Trebuie spus că pavilionul Franţei este în fiecare an foarte bine reprezentat la IndAgra şi, evident, intens vizitat.

indagra1_b

 Schimbările în structura târgului sunt mai degrabă de conjunctură

Aşa se face că sectorul producătorilor agricoli tradiţionali a fost mutat pe aleile din jurul pavilionului central. În rest, fiecare expozant şi-a cam păstrat vechile amplasamente, fiind astfel uşor de identificat de cei care interesaţi.
Abia pe 26 octombrie s-a întâmplat şi deschiderea oficială, deoarece Preşedintele României nu a putut fi prezent în prima zi la deschiderea IndAgra, din pricina Zilei armatei. Şi, conform uzanţelor româneşti, pe plaiurile mioritice nici măcar soarele nu răsare decât oficial.
Tot pe 26 octombrie s-a lansat şi programul de încurajare a consumului de produse de la stână, denumit generic „Alege Oaia”! Bineînţeles că sub oblăduirea ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar şi sub umbrela largă a Guvernului României. Chiar dacă premierul nu s-a lăsat uns cu seu.
Aşa se face că a doua zi de IndAgra a fost cu multă mişcare la Romexpo. Chiar şi sutele de fermieri (mulţi dintre ei tineri şi chiar foarte tineri, cu rezultate de producţie remarcabile, cum ar fi 11,8 tone de grâu/ha) prezenţi la Naţionala Fermierului Român, organizată cu fast şi mult roşu de RodBun la Rin Grand Hotel, au fost prezenţi la deschiderea oficială şi mai apoi au vizitat târgul. Doar mulţi dintre ei au primit avansul din subvenţii iar firmele îi aşteptau cu braţele deschise.

indagra4_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de TUDOR CALOTESCU

Vizualizat: 359 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?