Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua verde a cartofului românesc

Publicat: 21 septembrie 2009 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Desfăşurată sub impulsul atâtor frământări, neajunsuri şi crize din agricultura românească, aşa cum sugerează şi tema generală a manifestării „Cultura cartofului - Soluţii pentru fermieri îîn condiţiile actualei crize economice”, ediţia a XXXII-a a Simpozionului naţional “Ziua verde a cartofului” a demonstrat de această dată cu deosebit accent că fermierii - cultivatorii de cartof din România, sunt foarte hotărâţi să-şi impună punctul de vedere pentru redresarea şi dezvoltarea culturii care reprezintă "a doua pâine a ţării".

Click pe poza pentru galerie!

Organizat în perioada 8-9 iulie, a.c., în localitatea Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, sub egida Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov şi a Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România, gazdele evenimentului au fost autorităţile judeţene şi locale din Covasna şi din municipiul Târgu Secuiesc, Staţiunea de Cercetări pentru Cultura Cartofului Târgu-Secuiesc, precum şi societăţi cu activitate în domeniu.

Printre participanţi s-a remarcat şi de această dată "părintele cartofului din România" în persoana lui Matei Berindei, ajuns la vârsta de 87 de ani, de altfel iniţiatorul primei ediţii a manifestării şi al celor care au urmat.


Demonstraţii în câmp

Dacă la Staţiunea de Cercetare condusă de Luiza Mike, în câmpurile experimentale ale staţiunii s-a putut vedea tot ce este mai reprezentativ pentru cartoful din România în materie de tehnologie şi cercetare, societatea AgroWest SRL, reprezentantă a principalelor firme europene de maşini agricole pentru cultura cartofului, al cărei management este asigurat de Akos Bajcsi, a le-a pregătit participanţilor demonstraţii practice cu maşini agricole occidentale, destinate lucrărilor pentru cultura cartofului.

Una din cele mai performante unităţi de producere, prelucare şi comercializare a cartofului din România, aliniată fără nici un dubiu la standarde occidentale, s-a vizitat la firma Agrico-M, reprezentată de Mihai Mucsi.

În localitatea Zăbala, participanţii au oprit la ferma lui Romulus Oprea, deţinătorul unei colecţii impresionante de soiuri europene, aduse în special din Olanda şi din Germania, precum şi al unui câmp de testare în producţie a soiurilor furnizate de firma Agrico din Olanda.

Gazda a oferit o masă câmpenească tradiţională atât românilor, cât şi secuilor, care trăiesc împreună pe aceste meleaguri, preparatele de bază fiind bulzul ciobănesc şi gulaşul.

O cultură de cartof impresionantă atât ca dezvoltare, cât şi ca tehnologie s-a putut vedea în plantaţia firmei Solfarm Sfântu Gheorghe, starea de vegetaţie deosebită a plantaţiei fiind explicată prin vechea pasiune a lui Ioan Bartha, directorul societăţii, dar şi prin faptul că întreaga suprafaţă este irigată în regim controlat.


Perspective ale culturii cartofului

Faţă de alte ediţii ale Simpozionului, de această dată am remarcat câteva aspecte pozitive pentru cultura cartofului, care ne dau speranţe că, în sfârşit, în România cartoful, cel puţin din punct de vedere al cercetării şi al tehnologiei, este pe un drum bun.

Succint şi în linii mari, concluziile ediţiei din acest an a sărbătorii cartofului ar fi următoarele:

• Este pentru prima dată când am asistat la o dispută constructivă, reală, între cercetare şi producţie, aplombul acestor discuţii fiind întreţinut cu înverşunare de Luiza Mike.

• Marii distribuitori de cartof pentru sămânţă din Europa Occidentală au recunoscut în plen pentru prima oară că soiurile româneşti pot acoperi o nişă importantă din paleta de soiuri cultivate în România, având în vedere rezistenţa acestora la degenerarea virotică şi toleranţa la secetă.

• Am vizitat, "in integrum", firme de cartof cu adevărat europene.

• Pentru prima dată s-a înregistrat participarea semnificativă a unui grup de tineri fermieri;

• Reprezentanţii MADR şi ai ASAS au recunoscut, cu consideraţie, că eforturile "cartofarilor" afiliaţi Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România sunt deosebite.

• Prezenţa mass-media la manifestare a fost numeroasă.


NEAJUNSURI

În ciuda evoluţiei de necontestat a tehnologiei şi a cercetării în domeniul culturii cartofului, cultivatorii şi autorităţile din România mai au multe de făcut, pentru ca această partea a sectorului vegetal să fie productivă şi satisfăcătoare pentru producătorii autohtoni.

Dintre concluziile mai puţin pozitive ale Simpozionului de anul acesta, vi le prezentăm pe următoarele:

• Aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia celorlalte ediţii, vocea marii mulţimi a fermierilor a fost destul de ştearsă; discuţiile pertinente au fost provocate de acelaşi grup restrâns de fermieri, recunoscut de foarte mulţi ani;

• Lipsa comercianţilor de “gross” de la simpozion demonstrează încă o dată că între producţie şi comerţ există o ruptură pe care fermierii o înghit greu;

• Cercetarea este săracă, nesusţinută de stat, iar faptul că ea încă mai există şi performează se datorează doar ambiţiilor şi orgoliilor profesionale ale unui grup restrâns de cercetători;

• Asociaţiile locale ale fermierilor de cartof, deşi există scriptic în număr destul de mare, nu funcţionează din cauza unor interese individuale, generate de instabilitatea legislativă;

• O ultimă observaţie asupra neajunsurilor identificate în domeniul cultivării cartofului o forumlez printr-o întrebare:
 “Pe când vom avea onoarea participării Ministrului Agriculturii la Simpozionul Naţional al producătorilor celor cinci milioane(!) de tone de cartof, anual?


Vizualizat: 783 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?